Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Nejūtas vainīgi, kandidēs atkal

Lielākā daļa Dienas aptaujāto 10. Saeimas deputātu no visām frakcijām gatavojas startēt arī Saeimas ārkārtas vēlēšanās, ja 23. jūlijā tauta nobalsos par parlamenta atlaišanu. Vienīgais no uzrunātajiem, kurš atzina, ka jau pieņēmis lēmumu vēlēšanās nestartēt, bija viens no Andra Šķēles vadītās Tautas partijas līderiem Māris Kučinskis.

Viņaprāt, partijai nevajadzētu šajās vēlēšanās piedalīties, jo kampaņa būšot nevis par to, kā valstij attīstīties, bet «kurš skaļāk nolamās oligarhus un mēs kļūsim par mērķi». Tikmēr TP sadarbības partneri no apvienības Par labu Latviju! - Aināra Šlesera vadītā LPP/LC sava līdera vadībā vēlēšanās ir nolēmusi piedalīties, interesi par tām ir izrādījis vēl viens no tā dēvētajiem oligarhiem Aivars Lembergs, kurš tāpat kā pērnajā vasarā uztur intrigu par savu lomu Zaļo un Zemnieku savienības startā vēlēšanās.

Vairāki politiķi, piemēram, Ingūna Rībena (Vienotība), pieļāva, ka pagaidām vēl ir vairāki nezināmie, kas var ietekmēt katra atsevišķa deputāta lēmumu un arī partijas izredzes vēlēšanās. Ja tajās savu komandu piesaka Valsts prezidents Valdis Zatlers, tad ir jauna situācija, uz kuru daļa sabiedrības gan raugās kā uz cerību nodrošināt vairākumu Saeimā ar oligarhiem nesaistītiem politiskiem spēkiem. Jauna situācija būs arī tad, ja V. Zatlers nolemtu pievienoties Vienotībai, kura trešdien ieradīsies Rīgas pilī uz sarunām ar V. Zatleru. Atsevišķu politiķu lēmumu par kandidēšanu var iespaidot arī Pilsoniskās savienības kongresa iznākums, jo PS vēl nav pieņēmusi lēmumu par iekļaušanos Vienotībā. Ne tikai Dzintra Hirša un Janīna Kursīte-Pakule, bet arī Ilma Čepāne atzina, ka vēl nevarot pateikt, vai kandidēs vēlēšanās. J. Kursīte-Pakule gan to nesaista ar situāciju apvienībā, bet sabiedrības negatīvajiem priekšstatiem par politiķiem, kaut arī lielākā daļa esot centusies godprātīgi strādāt.

Ministri vēl domā

Diena aptaujāja vairāk nekā 50 tagadējo, kā arī dažus bijušos Saeimas deputātus un ministrus. Uz vaicāto, vai viņi varētu septembrī kandidēt Saeimas vēlēšanās, ja tauta atbalstīs Saeimas atlaišanu, lielākā daļa atbildēja ar pārliecību, ka jaunas vēlēšanas noteikti būs. Dagnija Staķe, kura šajā Saeimā nestrādā, atzina, ka Zaļo un Zemnieku savienības Tukuma rajona nodaļa jau ir izvirzījusi kandidātus. Arī Ingmārs Līdaka (ZZS) jau zināja, ka kandidēs Vidzemes vēlēšanu apgabalā. Tikmēr ZZS līderis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis viens no retajiem atgādināja, ka referenduma vēl nav bijis un Saeima nav atlaista. Arī Imants Lieģis (Vienotība) šī paša iemesla dēļ atturējās atklāt savus plānus. Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) tāpat kā ekonomikas ministrs Artis Kampars (Vienotība) bija ļoti lakoniski un sacīja, ka lēmumu vēl neesot pieņēmuši. A. Kampars arī nevēlējās komentēt Vienotības līderes Solvitas Āboltiņas paziņojumu Latvijas Televīzijas 100. panta Preses klubā, ka A. Kampara vairs nebūšot nākamajā valdībā. Pagaidām gan vēl grūti paredzēt, vai nākamajā valdībā būs pati Vienotība.

Lielākā daļa Vienotības deputātu plāno startēt vēlēšanās, jo nejūtas vainīgi pie Saeimas atlaišanas. Edvards Smiltēns arī bieži tiekoties ar jauniešiem dažādās auditorijās visā Latvijā un ir jutis, ka jaunie cilvēki, kuru vairākums gatavojas no Latvijas aizbraukt, tomēr uzticas saviem vienaudžiem Saeimā, un tā vēl esot iespēja viņiem iedot kādu cerību. Ints Dālderis uzskata, ka nav tik svarīgi, vai viņš būs vai nebūs Saeimā, bet gan tas, lai Vienotība kā komanda spēj panākt, ka nākamajās vēlēšanās uzvar tie politiskie spēki, kas ir orientēti uz Rietumu demokrātiju. Līdzīgi sacīja arī Dz. Hirša, kurai rūp, vai vairākumu 11. Saeimā iegūs nacionālo interešu pārstāvji.

Bijušie nekandidēs

«Protams, ka kandidēšu. Tikai nezinu, no kuras partijas,» atjokoja Oskars Kastēns (LPP/LC), kurš 10. Saeimā netika ievēlēts. Ja partijas piedāvājums vēlēšanās būs nopietns un viņš tiks uzrunāts, O. Kastēns varētu apsvērt iespēju kandidēt. Sazinoties ar bijušajiem partiju līderiem, kuri šajā Saeimā vairs nav ievēlēti, gandrīz visi atzina, ka neplāno startēt arī ārkārtas vēlēšanās. Tajās neplāno piedalīties ne Māris Grīnblats (VL-TB/LNNK), ne Mārtiņš Roze (ZZS). Arī bijušie TP līderi Atis Slakteris un Aigars Kalvītis vēl nejūt vēlmi atgriezties lielajā politikā. «Es vairs neesmu amatpersona, un arī tur ir sava daļa burvības,» teica A. Slakteris, kurš saimnieko savā zemnieku saimniecībā.

Noteiktu «nē» dalībai vēlēšanās teica arī politikā pieredzējušais Jānis Lagzdiņš, kura nav nevienā partijā, bet interesi par politiku nav zaudējis un izteica arī dažus vēlējumus V. Zatleram - ja prezidents veido savu komandu, tad viņam varētu vēlēt «atsijāt Tautas partijas vērtīgos graudus» kā M. Kučinskis, Oskars Spurdziņš. Bija arī neoficiāla informācija, ka M. Kučinskis pēc partijas kongresa jūlijā plāno no TP aiziet. Tādu iespēju viņš nekomentēja, neatbildot arī uz jautājumu, vai pieņemtu V. Zatlera piedāvājumu iesaistīties viņa partijā. Arī Dzintars Ābiķis (Vienotība), kurš bez pārtraukuma parlamentā ir strādājis kopš 1990. gada, atzina, ka par 90% vēlēšanās vairs nestartēs. Taču bija jūtams, ka viņš labprāt piedalītos vēlēšanās, vienīgi nav pārliecināts, vai vēlētāji vēlas redzēt tos, kuri te ir tik ilgi, un vai līdz ar V. Zatlera iesaistīšanos nesaruks Vienotības izredzes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?