Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nekā īpaša

Tieši ar šiem vārdiem «nekā īpaša» un bez ironijas no malas varētu raksturot jaunās valdošās koalīcijas veidošanas procesu Latvijā. Pretstatā tam, gribētos pat teikt panikai, kas Latvijas plašsaziņas līdzekļos izskan no ekspertu un žurnālistu puses pēdējo triju nedēļu laikā kopš 10. Saeimas vēlēšanām. Nekā īpaša šajā procesā nav tāpēc, ka tas ir normāls valdības veidošanas process, kuru nezin kādēļ tieši šoreiz gribam īpaši sasteigt, neņemot vērā normāla politiskā procesa un demokrātijas likumsakarības.

Tas, ka daudziem vēlētājiem gan vienā, gan otrā politiskā spektra galā pēcvēlēšanu rītā iestājās eiforija un tāpēc likās, ka vai nu tūlīt var «rullēt» tālāk, kā bija iesākts, vai arī pilnībā mainīt Latvijas valsts kuģa stūres rata gaitu, vēl nenozīmē, ka tā arī jānotiek. Politiskajam procesam ir sava gaita, tāpat kā Saeimas vēlēšanu procedūrai, ar to ir jārēķinās arī eiforijas pārņemtajiem.

Vēlēšanās lielāko balsu skaitu ieguvušā bloka Vienotība līderim līdz jaunā Saeimas sasaukuma sanākšanai tika atvēlēts tieši mēnesis laika, lai izvērtētu iespējamo koalīciju veidošanas iespējas. Un tieši to viņš arī dara. Neviens jau viņam un viņa komandai tāpat nedos iespēju pārņemt komandtiltiņu, pirms līdzšinējā komanda to ir atstājusi. Pat ja pie stūres atgriežas tas pats kapteinis, procedūra paliek procedūra. Liekas, ka arī prezidents to ļoti labi apzinās, vismaz publiski ieturēdams pieklājīgu pauzi un distanci.

Paradoksāli, bet varētu teikt, ka pat par daudz atklāti notiek koalīcijas veidošanas process. No tā arī, iespējams, ceļas valstī vērojamā neiroze. Krīzes iespaidā Latvijā esam pieraduši, ka katru trešdienas vakaru sabiedriskajā televīzijā visi kopā regulāri veidojam valsts budžetu, tāpēc laikam arī normāli liekas, ka katru trešdienas vakaru tagad veidojam jauno koalīciju, esošajam premjeram un potenciāli nākamajam klātesot. Un esam nepatīkami pārsteigti, ja ceturtdienas rītā uz brokastlaiku izrādās, ka valdība tomēr nav izveidota.

Vai kaut kas tāds bija iedomājams pirms četriem gadiem Aigara Kalvīša laikā? Viņš valdību izveidoja tik ātri, cik tagad dažs labs no mums to vēlētos, un amatā no jauna stājās jau 9. Saeimas sanākšanas pirmajā dienā. Ar ko tas viss beidzās, vēlētājiem ir labā atmiņā, to apstiprina arī pēdējo vēlēšanu rezultāti.

Uzvara vēlēšanās vēl nedod tiesības kā ar ceļa rulli pārbraukt pāri iekšējām diskusijām un iespējamām nesaskaņām kaut vai pašā vadošajā apvienībā. Tieši otrādi - tik milzīgs uzticības kredīts, iegūts tik sarežģītos apstākļos, uzliek pienākumu septiņreiz nomērīt un tikai tad griezt. Atrisināt pretrunas, pirms tās patiešām ietekmē valdības un valsts stabilitāti, un kārtīgi sagatavoties četru gadu darbam. Demokrātija ir piņķerīgs un laikietilpīgs process, bet nekas labāks par to jau nav izdomāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?