Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Nekādu klišeju!

Vīna pasaule ir pilna ar klišejām un stereotipiem. Punkts. Tā tas vienkārši ir. Iesācējiem savas klišejas, profesionāļiem savas. Mums visiem ir savas vīnu klišejas, untumi un stereotipi. Nu, piemēram. Jūs noteikti pazīstat kādu, kam sanācis nogaršot dažus vīnus, bet jau labi zina, ka viņa mīļākais vīns ir Dienvidāfrikas Pinot Noir vai Dienviditālijas Primitivo. Un ka pārējie vīni vienkārši nav tik garšīgi. Bieži vien šādi vīnzinību «pamati» iesēdušies tik stipri, ka grūti iestāstīt ko citu vai pierunāt paeksperimentēt.

Nav, protams, pamata nevienam neko pārmest. Klišejas ir tik viegli lietojamas, tās ir pirmais orientieris tumsā, par tām visi zina un rēķinās. Pārstāstot klišeju, ir grūti izgāzties, bet, uzklausot kārtējo klišeju, tā ātri nosēžas smadzenēs. Piemēram, vecais stāsts par Jauno un Veco pasauli. Jaunās pasaules vīni esot augļaini un ekspresīvi, bet Vecās pasaules - eleganti un atturīgi. Viss skaidrs.

Tomēr, ja būtu jāsastāda klišeju tops, tad mīļākās laikam būtu ģeogrāfiskās klišejas. Vienkāršotā pasaules vīnu karte izskatītos apmēram šādi. Francijā ir nesaprotami un dārgi vīni, kurus visu laiku pārdod izsolēs. Itālijā vislabākais vīns parasti ir izlejamais mājas vīns un tad vēl kjanti. Argentīnā ir malbeks, kārtīgs steiku vīns. Austrālijā ir daudz merlo un širaza par ļoti labu cenu. Portugālē ražo to saldo portvīnu, un vēl tur ir tāds zaļais vīns. Pārējās Eiropas valstīs laikam neko labu netaisa. Nē, Spānijā ražo Rioha, to vīnu ar bullīti.

Protams, mēs labi apzināmies, ka viss iepriekš minētais nav taisnība. Ja savu ziņkāri apmierinātu tikai ar šīm bāziskajām klišejām, dzīve kļūtu sasodīti neinteresanta. Tieši tāpēc mans ieteikums ir ļauties eksperimentiem, pēc iespējas izkāpt no klišeju rāmjiem un sagādāt sev pārsteigumus. Kā, piemēram, ar šiem diviem «izlecējiem» no Spānijas.

Descendientes de J.Palacios Petalos, Bierzo, 2009. Trīs tipiskākie Spānijas reģioni, ar ko nākas saskarties vīnmīļiem, ir Larjoha, Rivera del Dvero un Priorata. Visi nopērkami Latvijā. Tomēr Spānijas, iespējams, «karstākais» reģions pēdējos gados ir Bjerso, mazs, vēl 2000. gadu sākumā nevienam īpaši nezināms reģions, kas tagad kļuvis slavens ar saviem Mencia vīnogas sarkanvīniem. Reģionu uz kartes savulaik uzlika spāņu vīndarīšanas leģenda no Prioratas reģiona Alvaro Palasjoss, kura Bjerso radītais vīns tagad atceļojis līdz Latvijai. Lai gan Petalos ir vienkāršākais no ražotāja vīniem, tomēr pretenziju uz eleganci sajutīsiet. Radīts rudens un ziemas sautējumiem. Nedaudz atdzesējiet, ja iespējams, ielejiet karafē un ļaujiet dziedāt.

Juvᅢᄅ y Camps Reserva de la Familia, Cava, 2007. Samērā mazs ģimenes ražotājs, bet ar vienu no labākajām reputācijām Spānijas kavas aprindās. Ja pasaules lielākā dzirkstošo vīnu klišeja ir par to, ka tie visi mēģina kopēt šampanieti, tad šo pilnīgi noteikti varat uzskatīt par izlecēju. Juve y Camps ir individuālists ar kavai raksturīgo citrusu un zaļo augļu dominanci tradicionālās metodes «mērcē». Tas nozīmē, ka vīns ir pietiekami būdīgs, lai izturētu arī pamatīgākus ēdienus, ne tikai zivis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma



Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?