Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Neļaus valdes locekļiem nemaksāt nodokļus

No nākamā gada 1. janvāra uzņēmumu valdes locekļiem, kuri strādā bez atlīdzības, būs jāmaksā sociālais nodoklis no valstī noteiktās minimālās algas, ja uzņēmumā nav reģistrēts neviens nodarbinātais un tā gada apgrozījums pārsniedz 7000 eiro. To paredz Finanšu ministrijas (FM) izstrādātais likumprojekts, kurš ir apstiprināts valdībā un tiek virzīts izskatīšanai Saeimā.

Pret likumprojektu kategoriski iestājas Mazo un vidējo uzņēmumu asociācija, kas jau ir paziņojusi, ka tas ir drauds mazajam biznesam un var to iznīcināt. Asociācija arī vēsta, ka likumu, ja tas tiks pieņemts, plāno apstrīdēt Satversmes tiesā.

FM skaidro, ka likumprojekts izstrādāts, lai novērstu nodokļu optimizācijas shēmas un nelegālo nodarbinātību. Proti, 2011. un 2012. gadā ir konstatēts ievērojams skaits uzņēmumu, kuru apgrozījums pārsniedz 5000 latu, bet tie nav maksājuši sociālos nodokļus. Tas bijis iespējams, jo līdz šim uzņēmumu valdes locekļi, kas nesaņēma atalgojumu, varēja nemaksāt sociālo nodokli. Līdz ar to, piemēram, taksometra vadītājs radīja uzņēmumu bez neviena strādājošā, kurā sevi noformēja par valdes locekli un nemaksāja sociālo nodokli, lai gan tajā pašā laikā veica arī saimniecisko darbību, strādājot kā šoferis. Kā skaidro FM, tajos uzņēmumos, kuros ir reģistrēti nodarbinātie, valdes locekļi arī turpmāk, ja tie strādās bez atlīdzības, varēs sociālo nodokli nemaksāt.

Likumprojektu atzinīgi jau ir novērtējusi Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece, kas Dienai norādīja, ka līdzšinējā sistēma ļāva legāli nemaksāt nodokļus cilvēkam, kurš veic saimniecisko darbību. Tikai šādam saimnieciskās darbības veicējam bija jāreģistrē savs uzņēmums, jānoformē sevi kā valdes locekli un viņš bija brīvs no nodokļu sloga.

Savukārt advokātes Indras Dogādovas birojā, kurš uzņēmies sagatavot pieteikumu Satversmes tiesai, Dienai pauda, ka topošais likums palielinās nodokļu slogu: «Noteiktais gada apgrozījuma apmērs 7000 eiro nav saprotams, un mēs neredzam tam pamatojumu. Netiek risināta situācija, kad uzņēmējs, kurš ir vienīgais īpašnieks un valdes loceklis bez atalgojuma, ir noslēdzis dažāda veida līgumus ar uzņēmumiem par pakalpojumiem. Līdz šim uzņēmējs, kurš ir arī valdes loceklis, varēja izvēlēties, vai nodarbināt sevi kā darbinieku, vai izmaksāt sev dividendes, un tā nebija nosodāma darbība. Pēc likuma stāšanās spēkā šāda prakse nebūs pieļaujama.» I. Dogādova gan neatbildēja uz jautājumu, tieši kuru Satversmes pantu pārkāpj minētais likumprojekts

Latvijas Grāmatvedības ārpakalpojumu sniedzēju asociācijas valdes loceklis Guntars Vītols Dienai atzina, ka likumprojektu vērtē neviennozīmīgi. «Uzņēmumā, kurā nav strādājošo, bet ir liels apgrozījums, valdes loceklim būtu jāmaksā sociālais nodoklis, jo ir skaidrs, ka viņš veic saimniecisko darbību. Tomēr nevaru atbalstīt, ka sociālās iemaksas jāveic no minimālās algas. Jo, iespējams, šis cilvēks saimniecisko darbību veic tikai divas stundas dienā.» G. Vītols, jautāts, vai ar divu stundu darbu dienā var ģenerēt gada apgrozījumu virs 7000 eiro gadā, atbildēja apstiprinoši: «Iespējams, ka daļu no šā 7000 eiro apgrozījuma veido īres maksa par izīrētu kustamu vai nekustamu īpašumu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?