Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Neļāva dzērājšoferim stūrēt

Kāda pasažiere, jauna sieviete, devās pie šofera un lūdza viņu apturēt autobusu - viņai palicis slikti. Tā bija viltība, taču, kā tagad saka autobusa pasažieri, tas, ļoti iespējams, pasargāja viņus no lielas nelaimes. Autobuss apstājās, iesaistījās arī citi pasažieri - neļāva šoferim vairs vadīt autobusu.

Ceļā šoferis bija pārgalvīgi apdzinis mašīnas, izraisījis bīstamu situāciju, autobuss pa šoseju kratījies kā kuģis lielos viļņos. Šoferis, pusmūža vīrs, bija sadzēries. Tas bija vēls svētdienas, 31. jūlija, vakars, Ecolines autobuss brauca no Tallinas uz Rīgu. Pasažieri neizturēja - kādas pusstundas brauciena attālumā no Igaunijas un Latvijas robežas viņi izsauca Igaunijas policiju.

Igaunijas policijas pārstāve Kristi Kaisa Dienai stāsta: «Šoferis bija lietojis alkoholu, viņam bija vairāk nekā 1,5 promiles alkohola asinīs.» Atbilstoši Igaunijas Krimināllikumam šoferis bija pastrādājis kriminālnoziegumu. Igaunijā soda no 0,2 promilēm. Igaunijas tiesa pirmdien nolēma šoferim piespriest 30 dienu ilgu arestu. Pēc tā izciešanas uz sešiem mēnešiem viņam tiks atņemtas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības.

Zviedru tūristi Anderss (22) un viņa māsa Agnese (25) autobusā iekāpuši ap pulksten 21 Pērnavā. «Autobuss pienāca apmēram ar 15 minūšu nokavēšanos. Biju pārsteigta, ka šoferis nemaz nepaskatījās uz mūsu biļetēm,» saka Agnese. Viņš tikai pamājis ar galvu un kaut ko murminājis. Sākumā jauniešiem licies - gan jau tas ir normāli, ka autobuss tā kratās. Uzticējušies, domājuši, ka atrodas drošās rokās. «Tad viena sieviete piecēlās, aizgāja pie šofera. Viņa saprata, ka viņš ir ļoti piedzēries. Šoferis negribēja apturēt autobusu. Tad viņa teica, ka jūtas ļoti slikti, lai aptur,» saka Anderss.

Kad autobuss apstājies, vēl daži pasažieri devušies šofera kabīnes virzienā. «Nobloķējām autobusa priekšējās durvis, lai viņš nedomā braukt. Viņš mēģināja aiztaisīt, mēs turējām ciet. Viņš tikai atkārtoja «normāli, normāli» un skatījās vienā punktā,» atceras Agnese. Viņas brālis piebilst - tikai tad ieraudzīju, cik ļoti šoferis sadzēries. Turklāt šofera kabīnē viņi pamanījuši pudeli alkohola.

Kad ieradusies Igaunijas policija, šoferis sācis skriet. «Nu ja to var saukt par bēgšanas mēģinājumu - viņš lēnām paskrēja meža virzienā,» atceras rīdziniece Liene (vārds mainīts). Runājot ar policiju, šoferis sēdējis pļaviņā. Lūdzis arī atļauju pagulēt. Policija vīrieša izelpā konstatējusi krietnu alkohola daudzumu un aizvedusi uz iecirkni. Pasažieri bija arī sazvanījuši Ecolines, kas atsūtīja citu šoferi. Viņu gaidot apmēram divarpus trīs stundas, pasažieri pļaviņā sakūruši ugunskuru un sildījušies. Ceļojums beidzies pēc pulksten trijiem naktī. Anderss saka: «Varu tikai uzteikt to meiteni, kas piecēlās un gāja pie šofera, tā bija viena cilvēka iniciatīva.»

Zīmola Ecolines īpašnieka uzņēmuma Norma-A valdes priekšsēdētājs Andris Podgornijs saka - brīnišķīgi, ka bija tik atbildīgi pasažieri. Šoferis esot no Latvijas, viņš Ecolines strādājis ne pārāk ilgu laiku. Iepriekš par dzeršanu darba laikā neesot bijušas ziņas, «tad jau viņš te neatrastos». «Tas bija ātrais reiss, no rīta izbrauc, vakarā atpakaļ no Tallinas, bez stjuartes. Šoferim ir pa vidu jāatpūšas, iespējams, viņš kaut kur Tallinā pa šo laiku dzēra,» pieļauj A. Podgornijs. Pirms izbraukšanas reisā no Rīgas Ecolines šoferiem esot jāiziet alkohola pārbaude. Igaunijas birojā pirms izbraukšanas šoferis neesot iegājis, darbinieki redzējuši viņu tikai pa logu, taču neesot neko aizdomīgu manījuši. «Ar šoferi viss ir skaidrs, viņš pie mums vairs noteikti nestrādās,» saka A. Podgornijs. Jautāta, vai par šofera pārkāpumu Latvijas dienestiem būs ziņas, Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārstāve Ieva Bērziņa norāda - ziņas būs, jo ir stājies spēkā ES pārrobežu sodāmības princips.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?