Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Nepālas premjers: zemestrīcē bojāgājušo skaits var pārsniegt 10 tūkstošus

Ap astoņiem miljoniem jeb ceturto daļu Nepālas iedzīvotāju varētu būt skārusi nedēļas nogalē notikusī zemestrīce, paziņojusi Apvienoto Nāciju Organizācija. BBC ziņo, ka no daudzām pasaules valstīm uz Nepālu tiek piegādātas palīdzības kravas, taču joprojām nav pietiekamu pārtikas krājumu vismaz 1,4 miljoniem iedzīvotāju.

Nepālas valdība paziņojusi, ka 7,8 magnitūdu zemestrīcē sestdien, kurā tika iznīcinātas daudzas ēkas Katmandu pilsētā un citās apdzīvotās vietās reģionā, oficiāli par bojāgājušajiem tiek uzskatīti 4356 cilvēki, ievainoto skaits pārsniedzis astoņus tūkstošus. Taču premjerministrs Sušils Koirala brīdinājis, ka bojāgājušo skaits varētu sasniegt desmit tūkstošus.

Nepālu un tās apkārtni joprojām skar zemestrīces pēcgrūdieni. Cilvēki valsts galvaspilsētā Katmandu jau trīs naktis pavadījuši, guļot ielās un atklātos laukumus, baidoties atgriezties ēkās. Joprojām ir lielas problēmas ar ūdens, pārtikas un elektroenerģijas nodrošināšanu, pieaug bažas par slimību iespējamu izplatību.

Taču vēl dramatiskāka ir situācija tālākos reģionos laukos, tuvāk zemestrīces epicentram. Associated Press citē amerikāņu ārsti Rebeku Makatīru, kura bija viena no pirmajām, kas ar helikopteru ieradās Gorkhas rajonā zemestrīces epicentra tuvumā. Viņš stāsta, ka 90% ēku tur ir pilnībā nolīdzinātas līdz ar zemi. Cietušo vidū pārsvarā ir vecāki vīrieši, sievietes un bērni. Lielākā daļa iedzīvotāju zaudējuši arī mājlopus.

Zemestrīces izraisītie zemes nogruvumi pār ceļiem izolējuši mazākās apdzīvotās vietas, ievainotos var izvest tikai ar helikopteriem. Taču to lidojumus traucē nepiemērotie laika apstākļi.

Nepālas valdība vēlreiz izplatījusi lūgumu pasaulei palīdzēt ar visu iespējamo - sākot no segām un helikopteriem, beidzot ar ārstiem un šoferiem. Īpaši steidzama esot medikamentu un mediķu komandu nogādāšana cietušajos reģionos.

Taču Katmandu lidosta joprojām ir sastrēgumu paralizēta, jo daudzi cilvēki mēģina pamest valsti, savukārt ārvalstu palīdzības kravu lidmašīnas, kā arī glābēju komandas viena pēc otras ielido. Pirmdien četras Indijas bruņoto spēku lidmašīnas bija spiestas atgriezties Deli, jo Katmandu lidosta nespēja nodrošināt to nosēdināšanai brīvu skrejceļu.

Zemestrīces izraisītās lavīnas nogalināja 18 cilvēku Everestā un iesprostoja uz kalna ap 200. Valdība gan paziņojusi, ka ir izdevies no turienes evakuēt visus ievainotos un bojāgājušo mirstīgās atliekas.

Nepāliešu izmisumu vēl vairāk pastiprinājis tas, ka zemestrīce drupās pārvērtusi nozīmīgus gadsimtiem vecus tempļus Katmandu centrā. Reliģija šai hinduistu nācijai ikdienas dzīvē ir ļoti svarīga.

Līdz šim lielākā zemestrīce Nepālā bija notikusi 1934. gadā, kad bojā gāja vairāk nekā 10 tūkstoši iedzīvotāju.

Ekonomisti jau aprēķinājuši, ka rekonstrukcijas izmaksas Nepālai sasniegs vismaz piecus miljardus ASV dolāru, kas ir aptuveni ceturtā daļa no valsts iekšzemes kopprodukta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?