Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Nepastarpināta saruna ar klausītāju

Linda Liepiņa

Sociālie tīkli par Jāni Šipkēvicu, dēvētu arī par Shipsi, pastāsta daudz. Viņš bija starp tiem, kuri pirms desmit gadiem dibināja vokālo grupu Cosmos. Muzicējot grupā Instrumenti, viņš uz skatuves ir kāpis pandas maskā. Viņa moto tviterī: «Nav jēgas nekam nebūt.» Turpat 27. augustā izskanēja viņa paša izbrīns: «Jēziņ, jau 33.» Instagramā šajā datumā piefiksēta lidmašīnas biļete līdz Vladivostokai...

Bet, no «tīkliem» atgriežoties realitātē, 3., 4. un 5. septembrī muižas mājā Aristida Briāna ielā 9 Rīgā visi laipni aicināti uz Jāņa Šipkēvica muzikālo projektu Shipsi kamermūzikas vakari. «Es aicinu uz ļoti personisku, brīvu un vērīgu klātbūtni vakaros, kurus centīšos piepildīt ar mūziku, kas man pašam ir ļoti būtiska tieši šobrīd. Šķiet, nekad vēl neesmu ticies ar publiku tik intīmā formā, bet šis brīdis, kamēr jaunais Instrumentu albums vēl ir tikai iedvesmas izšķilšanās stadijā un mēs zīmējam jaunas skices jaunam pavasarim, man šāds process ir ārkārtīgi vajadzīgs un pat terapeitisks,» tā viņš saka, tikko kā atgriezies no savas muzikālās ekspedīcijas, par ko vajadzētu stāstīt daudz garāk. Un tas nemaz nav neprāts īsi pirms koncerta doties prom uz otru pasaules malu. «Man jau ir liela skaidrība, ko darīšu koncertos. Tās ir idejas, ko esmu krājis ilgu laiku. Tā ir kā mana iekšēja retrospekcija. Tas viss tapis paralēli grupas mūzikai un lielākiem manevriem.»

Mūziķis solokoncertā atskaņos savas un citu autoru kompozīcijas - skanēs gan klaviermūzika, gan improvizētas vokālās daudzbalsības cilpas, jauni Shipsi skaņdarbi ar Raiņa, Aspazijas, Ojāra Vācieša un Imanta Ziedoņa dzeju, kā arī Filipa Glāsa, Pētera Čaikovska, Vladislava Nastavševa un Alises Jostes skaņuraksti. «Tāpat manas privātās domas un klavieru kompozīcijas arī no skolas laika,» Jānis piebilst.

Neparasto muižas māju, kurā notiks koncerti, Jānim parādījis Mārtiņš Mielavs no tuvējā kluba Piens. «Tā brīnišķīgā māja ir saimnieka meklējumos, un, kamēr vēl neviens nav atradies, banka to atvēl neparastākiem kultūras projektiem. Zinu, ka pērn tur notika jaunā teātra festivāla Homo Novus pasākumi,» stāsta Shipsi, piebilstot, ka muižas zāles ietilpība ir pavisam neliela, tādēļ iespēja apmeklēt koncertu ik vakaru būs tikai 100 viesiem. «Gribu satikties ar klausītāju personiskāk, nelielā telpā, mājīgā atmosfērā - drīzāk improvizētā garā, kā šūbertiādē romantisma laikā, kurā valdīja draudzīga un saviesīga atmosfēra, kurā varu izmēģināt ko jaunu, apzinoties, ka netikšu pārprasts. Kamermūzikā ir iespēja izteikt savas šībrīža emocijas. Starp citu, «kamera» tulkojumā nozīmē istaba, un tā noteikti nav skatuve, es skatītājiem būšu blakus,» saka mūziķis. Lai gan tie ir viņa pirmie solokoncerti, uztraukuma neesot. Koncerta kodols ir skaidrs, bet atkarībā no atmosfēras katrs vakars noteikti mazliet atšķirsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?