Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Neriskē ar vēzi hemoroīdu dēļ!

Ir vairākas delikātas kaites, kuru dēļ vērsties pie ārsta labprātāk izvairāmies. Viena no tādām ir hemoroidālā slimība, kas biežāk skar tos cilvēkus, kuriem lielākā darba dienas daļa jāpavada sēdus. Tāpēc to mēdz dēvēt par šoferu, inteliģentu un biroja darbinieku slimību. Tās pazīmes var līdzināties arī simptomiem, kas vēsta par audzēju.

Vēl pirms neilga laika uzskatīja, ka hemoroīdi lielākoties nomoka cilvēkus pēc 40 gadu vecuma, tomēr mūsdienu dzīvesveida ietekmē aizvien biežāk tos nākas ārstēt arī gados jaunākiem pacientiem.

Hemoroīdi ir visbiežāk sastopamā taisnās zarnas kaite XXI gadsimtā, ar ko nācies saskarties astoņiem no katriem desmit cilvēkiem. Ilgstoša sēdēšana, neregulāras ēdienreizes, nesabalansēts uzturs ar pārāk lielu taukvielas un ogļhidrātus saturošu produktu īpatsvaru, stress - tās ir mūsdienu dzīvesveida īpatnības, kas veicina plašu hemoroidālās slimības izplatību. Hemoroīdi biežāk ir vīriešiem raksturīga slimība, ko diemžēl nereti konstatē novēloti, jau otrajā, trešajā vai pat ceturtajā stadijā, kad bez ķirurģiskas iejaukšanās veiksmīga ārstēšana nav iespējama. Taču hemoroidālās slimības mūsdienīga saudzējoša ķirurģiska ārstēšana ir pacientam draudzīga un vairumā neielaistu gadījumu garantē vieglu atveseļošanos.

Visgrūtāk cilvēkiem ir saņemties un doties pie ārsta, jo neziņa un bailes bieži vien ir biedējošākas par pašu slimību.

Nereaģējot uz pirmajiem simptomiem - diskomfortu vēdera lejasdaļā un tūpļa rajonā, niezi, dedzināšanu vai nelieliem asiņainiem izdalījumiem pēc defekācijas, kad vēl ir iespējama konservatīva ārstēšana ar medicīniskajām svecītēm un citiem medikamentiem, tiek radīts pamats jau nopietnāku manipulāciju nepieciešamībai. Turklāt hemoroidālās slimības pazīmes var līdzināties arī tiem simptomiem, kas vēsta par onkoloģisku slimību. Tāpēc, tiklīdz tiek pamanītas pirmās aizdomas par hemoroidālu saslimšanu, cilvēkam jādodas vizītē pie proktologa. (Pēdējo gadu pieredze liecina, ka apskates laikā pie proktologa konstatēts aptuveni par 20% vairāk onkoloģisku gadījumu. Diemžēl taisnās vai resnās zarnas (kolorektālais) vēzis vīriešiem Latvijā izplatības ziņā ir otrajā vietā aiz plaušu vēža.)

Lai izvairītos hemoroidālās slimības, par kuru pacienti nereti runāt kautrējas un tāpēc arī nereti novilcina vizīti pie ārsta, jāizvērtē dzīvesveida paradumi. Uzturā ieteicams vairāk lietot šķiedrvielas, lai neveidotos aizcietējumi. Ir svarīgi rast līdzsvaru starp mazkustīgajām stundām diennaktī un laiku, ko varam atvēlēt aktīvam dzīvesveidam.

Ikvienam vērts atcerēties un ikdienā ievērot trīs likumus hemoroīdu profilaksei. Pirmais likums - ja darba diena paiet sēžot, nepieciešams maksimāli atturēties no ilgstošas sēdēšanas vismaz ārpus darba. Otrais likums - vēlamas ar lielu vēdera preses muskulatūras sasprindzinājumu saistītas fiziskās aktivitātes. Trešais likums - ikdienā ieteicams lietot daudz šķidruma (ideāli - divus trīs litrus diennaktī), kā arī ar šķiedrvielām bagātus produktus - dārzeņus, augļus, rupjgraudu izstrādājumus.

Turklāt nekautrējieties un dodieties pie ārsta, tiklīdz rodas kaut mazākās aizdomas par hemoroidālās slimības simptomiem!

*Veselības centru apvienības valdes loceklis un Ķirurģijas dienesta vadītājs, ķirurgs, proktologs; pirmās privātās ķirurģijas klīnikas AIWA Clinic vadītājs (pacientiem tā durvis vērs 2016. gada maijā). 22 gadus strādājis P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, saņēmis Stradiņu gada balvu 2013 nominācijā Gada cilvēks ārstniecībā, vadot Neatliekamās medicīnas centru

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?