Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Nesekmējas atrisināt aviācijas «lielāko mistēriju»

Pusgads ir aizritējis kopš aviokompānijas Malaysia Airlines pasažieru lidmašīnas pazušanas virs Indijas okeāna 8. martā, bet joprojām nav ne mazākās skaidrības, kādēļ notika traģēdija, kas izdzēsa 227 pasažieru un 12 apkalpes locekļu dzīvību. Malaizijas un Austrālijas valdības ir apņēmušās atrast lidaparāta Boeing 777 atlūzas, lai varētu noskaidrot mistikas apvītās aviokatastrofas iemeslus un sniegt nelielu mierinājumu neziņas nomāktajiem bojāgājušo tuviniekiem.

Tā ir prestiža lieta arī Malaysia Airlines, kam šis ir īpaši melns gads, jo jūlijā virs Austrumukrainas notrieca tai piederošu aviolaineri ar 298 cilvēkiem uz borta.

Neatbildēti jautājumi

«Arlabunakti!» bija pēdējais, ko Malaysia Airlines reisa MH370 piloti pavēstīja Malaizijas gaisa satiksmes kontrolieriem 8. martā pulksten 1.19 pēc vietējā laikā. Pēc 11 minūtēm lidmašīna pazuda no civilajiem avioradariem.

Pasažieru lidmašīnas, kura stundu agrāk bija pacēlusies no Kualalumpuras lidostas, galamērķis bija Ķīnas galvaspilsēta Pekina, kas atrodas uz ziemeļiem no Malaizijas galvaspilsētas. Tomēr izmeklētāji uzskata, ka neilgi pēc pazušanas no radariem lidmašīna nezināmu iemeslu dēļ mainīja lidojuma kursu uz dienvidiem un autopilota režīmā turpināja lidot vēl aptuveni sešas stundas līdz iekrišanai Indijas okeānā.

Malaysia Airlines lidmašīnas pazušana ir nodēvēta par «lielāko mistēriju» aviācijas vēsturē, un daudzi šaubās, vai kādreiz vispār izdosies uzzināt, kādēļ reiss MH370 noslēdzās traģiski. Joprojām nav izdevies rast atbildes uz virkni svarīgu jautājumu, piemēram, kādēļ lidaparāts nozuda no radariem, kādēļ tas mainīja kursu, kādēļ apkalpe pārtrauca sakarus ar ārpasauli, bet lidmašīna bez acīmredzamām tehniskām problēmām vēl vairākas stundas turpināja lidot, līdz tai, visticamāk, beidzās degviela.

Līdz šim meklēšanas kuģi ir «izķemmējuši» Indijas okeāna dibenu tūkstošiem kvadrātkilometru lielā platībā, bet nav atraduši pilnīgi nevienu lidaparāta atlūzu. Šomēnes paredzēts sākt nākamo pazudušās lidmašīnas atlūzu meklēšanas posmu. Austrālijas varasiestādes, uzklausot zinātnieku padomus, ir iezīmējušas aptuveni 60 tūkstošu kvadrātkilometru lielu rajonu, kur varētu būt izkaisītas aviolainera daļas. Tiek lēsts, ka meklēšanas darbi varētu ilgt vēl vismaz gadu un izmaksās vairāk nekā 100 miljonus dolāru (77 miljoni eiro).

Grūti izskaidrojams, kādēļ pagaidām nav atrasta neviena 250 tonnu smagā Boeing 777 atlūza. Eksperti apgalvo, ka parasti šāda lieluma lidaparāti nenogrimst vienā gabalā, bet atsevišķas to daļas ir tik vieglas, ka nemaz nevar nogrimt. Tas nozīmē, ka kaut kur okeāna plašumos starp Austrāliju un Antarktīdu daļa no atlūzām joprojām dreifē.

Apklusina ķīniešus

Neziņa par reisa MH370 likteni un nesekmīgā izmeklēšana padziļinājusi pazudušās lidmašīnas pasažieru un apkalpes ģimenes locekļu ciešanas. Daudzi no viņiem ir apvienojušies un vērsušies pie lietas izmeklēšanā iesaistīto valstu valdībām un aviokompānijas Malaysia Airlines, lai panāktu lielāku atklātību. «Lielāko smagumu rada neziņa,» ķīnietis Džimijs Vans, kurš avionegadījumā zaudēja tēvu, atklāj raidsabiedrībai BBC. Viņš kopā ar citiem sērojošajiem tuviniekiem veic savu izmeklēšanu. «Tu vari paļauties tikai uz cilvēkiem, kuri ir tādā pašā situācijā,» uzskata Dž. Vans.

Lielākā daļa pasažieru - 154 - pazudušajā lidmašīnā bija no Ķīnas. Daļa no viņu radiniekiem pēdējā pusgadā regulāri protestējuši pie Malaysia Airlines biroja Pekinā un pieprasījuši arī savas valsts valdībai aktīvāk iesaistīties lietas izmeklēšanā. Tomēr atbalsta vietā viņi no varasiestāžu puses ir sastapušies ar agresīviem mēģinājumiem «aizvērt mutes»; pienāk ziņas, ka daži aktīvisti ir piekauti un aizturēti.

MH370 pazušana un reisa MH17 notriekšana virs Ukrainas austrumiem 17. jūlijā radījusi pamatīgas finansiālās problēmas Malaysia Airlines, kas grasās atlaist 6000 darbinieku un no Malaizijas valdības saņems 1,9 miljardu dolāru (1,47 miljardi eiro) lielu atbalstu, lai novērstu kompānijas bankrotu.

Otrdien Nīderlandes izmeklētāji nāks klajā ar starpziņojumu par MH17 notriekšanu, kurā vaino Austrumukrainā karojošos promaskaviskos separātistus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?