Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Nespēj izkustēties no sākumpunkta

Nedēļas laikā valdības veidotājiem tā arī nav izdevies izkustēties no sākuma punkta atbildības jomu sadalē, kas ir priekšnoteikums, lai vienotos par sadarbību vienā valdībā. Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) līderis Augusts Brigmanis un viņa sabiedrotais Aivars Lembergs ceturtdien pēc tikšanās ar Vienotības sarunu grupu paziņoja, ka tai nepienākas sešas prasītās ministrijas, jo premjera kandidāts Māris Kučinskis (ZZS) nevarot būt drošs, vai var paļauties uz visu tās 23 deputātu balsīm.

Vienotības līdere Solvita Āboltiņa publiski apliecināja vienotu frakcijas atbalstu M. Kučinskim un teica: «Te skaidri iezīmējas Zaļo un Zemnieku savienības vienošanās ar Nacionālo apvienību.»

Jaunās valdības veidošanas process atšķiras no agrākās prakses, jo nedēļas laikā vēl nebija sāktas visu valdības partiju trīspusējās sarunas. Taču vērojams, ka ZZS ar Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) līderiem neformāli konsultējas diezgan bieži. Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars uzskata, ka tāda valdība nekad nebūs stabila, ja divas partijas būs vienojušās par koalīcijas kodolu. M. Kučinskis iepriekš solīja, ka visi trīs partneri būs līdzvērtīgi, savukārt Vienotības pārstāvis pieļauj, ka «Māris [Kučinskis] nenosaka toni, bet sēž starp dažādiem ZZS flangiem».

ZZS premjera kandidāta un apvienības dalīborganizāciju līderi un Vienotības sarunu grupa, kurā bija pārstāvēti visi tās spārni, pulcējās ZZS frakcijas telpās, un šādos gadījumos sarunās piedalās arī A. Lembergs. Progress iezīmējās tikai sadaļā par valdības uzdevumiem. M. Kučinskis piedāvāja partneriem valdības deklarācijas projektu. A. Kampars Dienai atzina, ka dokuments ir labs, lai arī par atsevišķiem jautājumiem nedaudz izplūdis, «un nav saprotams, kas ar to domāts». Tajā pašā laikā projektā ir iekļauti arī vairāki Vienotības priekšlikumi, piemēram, par veselības sistēmas reformu. «Taču, kamēr nav vienošanās par jomu sadalījumu un nav zināmi ministru kandidāti, ir grūti ķerties pie tā pieslīpēšanas,» atzina A. Kampars.

No A. Brigmaņa un A. Lemberga sacītā izriet, ka viņiem šaubas par Vienotības frakcijas vienotību rodas vairāku iemeslu dēļ. Vispirms jau tāpēc, ka tajā ir divi deputāti - Dzintars Zaķis un Veiko Spolītis -, kuri vairs nav partijas biedri. Tiesa, Dz. Zaķis acīmredzami tuvinās Latgales partijai, kas ir viena no Vienotības sabiedrotajām. Reģionālās partijas kopā ar deputātiem, kuri 11. Saeimā bija ievēlēti no Reformu partijas, bet vēlāk Klāva Olšteina vadībā nodibināja neatkarīgo deputātu grupu, veido tā dēvēto Vienotības astoņnieku. No ZZS pienāca signāli, ka arī tā starpā valdot dažādi viedokļi.

Bijušie pašvaldību vadītāji pieļauj, ka, neiegūstot Satiksmes ministriju (SM), vajadzētu prasīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), kuru tagad vada NA ministrs Kaspars Gerhards. Savukārt K. Olšteina agrākie domubiedri uzstājot uz Satiksmes ministriju, kuru šī deputātu grupa pārraudzīja iepriekšējā Saeimā. Diena sazinājās gan ar vieniem, gan otriem un pārliecinājās, ka šīs intereses patiešām tādas varētu būt. Jānis Upenieks atzina, ka priekšroka būtu dodama SM. Taču viņš par izdomājumiem nosauca stāstu par kaut kādām Vienotības grupām un bija pārliecināts par visas frakcijas 23 deputātu vienotu atbalstu valdībai. Uz sarunām Vienotība gāja ar vēlmi vadīt sešas ministrijas, kuru vidū nebija VARAM, bet gan interese arī turpmāk uzņemties atbildību par satiksmes jomu. Tā vietā ZZS piedāvā Vienotībai vadīt Ekonomikas ministriju.

A. Brigmanis neatklāja, kāpēc bija nepieciešama pauze un netika sāktas trīspusējās sarunas, bet apgalvoja, ka neviens no Vienotības individuāli pie viņa neesot nācis un arī ZZS esot ieinteresēta sadarbībā ar visu Vienotību. Pirmdien notiks M. Kučinska un ZZS pārstāvju tikšanās ar Vienotības frakciju, šīs sarunas var uzskatīt par izšķirošām. ZZS rezervē vēl ir nelielas ietekmes opozīcijas partijas No sirds Latvijai un Latvijas Reģionu apvienība, kurām kopā ir 13 balsstiesīgo deputātu. A. Brigmanis atzina, ka viņam ar šo politisko spēku pārstāvjiem ir bijušas neformālas sarunas. Tādai valdībai gan kopā būtu tikai 51 balss, bet neoficiāli ir dzirdēts, ka, atstājot opozīcijā Vienotību, to būtu vieglāk sašķelt, kas esot politisko konkurentu interesēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?