Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nesteidzas atļaut zemes transformāciju Bulduros

Meža zemes transformācija Bulduros, ko plāno SIA Jūrmalas sporta un atpūtas centrs (JSAC), uz laiku jāatliek, jo valdība otrdien nelēma par atļauju šo transformāciju veikt. Zemesgabals 1,4 hektāru platībā pieder valstij, bet VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) to iznomājusi miljonāram Argodam Lūsiņam piederošajai SIA, kam pieder uz šī zemesgabala esošā jaunbūve. Īpašnieks sola, ka šajā vietā būs publisks parks bez žoga, bet ēka būs ar sabiedrisku funkciju. Jūrmalas Aizsardzības biedrība šim solījumam gan netic.

Pieejams sabiedrībai

«Žogu apkārt nelikšu un sabiedrībai netīkamas darbības nedarīšu. Citādi kā sabiedriskā ēka šajā vietā nav iespējama. Es negribu gulēt vairākās vietās, un man jau ir māja, kur gulēt,» saka A. Lūsiņš, apliecinot, ka bijušās tualetes vietā plānotais sporta centrs un inventāra noma nebūšot liela celtne, jo «ne jau viss mērāms tikai lielumā». Turklāt JSAC ir arī citi īpašumi, piemēram, sporta centrs Concept Lielupē, un ap tiem arī neesot žogu. «Ja nebūtu augsta līmeņa formalitāšu kārtošanas, mūsu sporta centrs jau strādātu un arī parks būtu iekārtots. Mēs jau astoņus mēnešus maļamies ar saskaņojumiem,» uzskata JSAC prokūrists Mareks Burmeistars. Viņš stāsta, ka šajā vietā bijusi tualete un neoficiāla dzīvnieku kapsēta, tāpēc uzņēmums ieguldījis līdzekļus, lai stādītu parkā kokus - 150 priedes jau esot iestādītas un vēl tikpat plānots stādīt. Starp kokiem būs koka klājuma takas un soliņi. «Projektam ir jēga tikai tad, ja komplekss ir normālā vidē. Esam cīnījušies un strādājuši, jo teritorija bija ļoti nolaista,» norādīja M. Burmeistars. VNĪ ar JSAC nomas līgumu noslēdza 2000. gada 15. septembrī, bet tas pāratjaunots 2006. gada 18. janvārī un ir spēkā līdz 2031. gadam. «Svarīgi, ka Jūrmalas dome atzinusi transformācijas pamatotību, kā arī to, ka plānotā darbība atbilst pašvaldības teritorijas plānojumam, detālplānojumam un nekustamā īpašuma lietošanas mērķim,» uzsver VNĪ sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina. Jūrmalas dome devusi arī savu ieguldījumu, atvēlot Ls 11 400 detaļplānojuma izstrādei šim zemesgabalam un tuvumā esošajai teritorijai, kas daļēji ir pašvaldības īpašums.

Izraisa skepsi

Jūrmalas aizsardzības biedrības pārstāvis Guntis Grūba brīdina, ka Bulduros ir līdzīgi precedenti, kas beidzas ar privātīpašumu nostiprināšanu un žogu uzcelšanu, par piemēru minot SIA Adlera oficiāli piederošo Valērija Kargina villu zemesgabalā Bulduri 1001. Viņaprāt, meža zemes transformācija ir pirmais solis, lai pakāpeniski nonāktu pie zemesgabala privatizācijas. «Scenārijs ir līdzīgs - vispirms transformē zemi, tad panāk teritorijas plānojuma maiņu, un pēc kāda laika tā vairs nebūs publiski pieejama teritorija. Šie cilvēki nesteidzas, viņi visu izdara pakāpeniski, bet rezultāts ir tāds, ka tas būs privātīpašums kāpās,» prognozēja G. Grūba. Savukārt M. Burmeistars apgalvo, ka zemi nevar privatizēt, jo tā atrodas krasta kāpu aizsargjoslā, tāpēc vienīgais variants ir ilgtermiņa noma. No VNĪ atbildes Dienai gan var secināt, ka ar laiku tā var nonākt JSAC īpašumā: «Pēc meža zemes transformācijas nekustamais īpašums kļūst par apbūvētu zemes gabalu, kas ir atsavināms Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likuma noteiktajā kārtībā.»

Valdības sēdē, kurā Bulduru zemes transformācijas jautājumu tā arī neizskatīja, Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL) aizstāja vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS). Oficiālais neizskatīšanas iemesls ir zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) prombūtne, jo šo jautājumu gatavoja Zemkopības ministrija. Taču R. Vējonis arī atzīst, ka viņam «iebildumi varētu būt bijuši» un viņš nav gribējis parakstīt šādu dokumentu, ar kuru neesot paspējis sīki iepazīties.

Šis nav vienīgais zemesgabals Bulduros, kurā kāpu zonā notiek apbūve. Tieši blakus plānotajam JSAC sporta centram atrodas zemesgabals Bulduri 1114, kurā pēc Jāņiem izrakta būvbedre. Zemes īpašniece ir Vivita Sidorova, kura iecerējusi būvēt bērnu atpūtas kompleksu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?