Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nesteidzas pārdrukāt

Mācību grāmata Sociālās zinības 9. klasei, kuru Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vēlas papildināt ar baznīcas viedokli par homoseksualitāti, atbilst visām prasībām un tik viegli pārdrukāta netiks, norāda izdevniecības Zvaigzne ABC galvenā redaktore Ilze Briģe.

Izdevniecība tikai piektdien saņēmusi iebildumus par mācību grāmatas satura daļu, kurā stāstīts par homoseksualitāti, un pagaidām tos tikai apspriež. «Mācību grāmatu jau lieto, tā ir nodrukāta 2010. gadā. Līdz šim nav bijis nekādu iebildumu. Grāmatā ir stāstīts par visiem aspektiem, kas saistās ar seksualitāti, par heteroseksuālām attiecībām, par homoseksuālām attiecībām, par abortiem. Mēs jau neizdomājam, ko likt grāmatā, tas ir noteikts izglītības standartā,» skaidro I. Briģe. «Šajā grāmatā sabiedrību interesējošie jautājumi izmantojami kā diskusijas objekts. Skolēniem kopā ar skolotājiem ir iespēja diskutēt par šīm problēmām.» Savukārt izdevniecības valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka BNS stāstījusi, ka šī grāmata grāmatnīcās tiekot strauji izpirkta. Divu dienu laikā pārdotas 70 grāmatas, lai gan pašlaik nav mācību grāmatu pirkšanas sezona. «Ja tādos tempos turpinās pirkt, nebūs problēmu, ka tur kaut kas jālīmē klāt,» sacījusi V. Kilbloka.

Par to, ka izdevniecībai būs jāpapildina 9. klases grāmatas saturs par homoseksualitātes skaidrojumu ar alternatīvu viedokli, piektdien informēja izglītības un zinātnes ministra preses sekretāre Inga Bandeniece. Alternatīvais viedoklis ir baznīcas viedoklis par homoseksuālām attiecībām, teica I. Bandeniece.

Pēc tam, kad Latvijas reliģisko organizāciju pārstāvji atklātā vēstulē premjeram Valdim Dombrovskim (Vienotība) un izglītības un zinātnes ministram izteica protestu par skolas mācību grāmatas saturu, kurā runāts par homoseksualitāti, un pieprasījumu iesniedza arī apvienība Par labu Latviju!, šo jautājumu apsprieda izglītības ministrs Rolands Broks (ZZS) un Vispārējās izglītības satura centra (VISC) speciālisti.

Grāmatas 187. lappusē esot atrodama intervija ar psiholoģi Jolantu Cihanoviču. Baznīcai un vēl citiem vēstules parakstītājiem nav pieņemams psiholoģes izteikums, ka ārsti uzskatot homoseksualitāti par normālu seksualitātes aspektu, tā nav slimība un sabiedrībā ir 8-10 procenti homoseksuāli orientētu cilvēku. «Ekspertes Jolantas Cihanovičas intervijas fragmentu varēja iekļaut mācību grāmatā, taču tam pretī bija jābūt alternatīvam viedoklim - baznīcas viedoklim, lai skolēnus mudinātu diskutēt par šo tematu,» par sanāksmes rezultātu informēja I. Bandeniece.

VISC Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vadītājs Imants Vasmanis iepriekš informēja, ka Zvaigznes ABC izdotā mācību grāmata apstiprināta 2010. gadā, pamatojoties uz divu recenzentu - augstskolas mācībspēka un skolotāja praktiķa - sniegtajiem atzinumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?