Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Netērējiet naudu neefektīviem saaukstēšanās līdzekļiem!

Katru gadu miljoniem cilvēku visā pasaulē saslimst ar «saaukstēšanos». Lai gan nav nekādu klīniskos pētījumos pierādītu farmaceitisko līdzekļu, ar kuriem to varētu izārstēt, neefektīviem līdzekļiem tiek tērēts daudz naudas.

Viena no visneefektīvākajām sastāvdaļām šajos preparātos ir antihistamīna līdzekļi, kurus parasti iekļauj, lai, samazinot gļotādu tūsku, atvieglotu elpošanu. Lai gan antihistamīna līdzekļi ir efektīvi alerģiska rinīta ārstēšanā, daudzos autoritatīvos zinātniskos pētījumos atzīts, ka to lietošana saaukstēšanās slimību ārstēšanai ir maz efektīva, norāda neatkarīgas nevalstiskas organizācijas Veselības projekti Latvijai speciālisti. Veselības projekti Latvijai ir starptautiskās organizācijas Health Action International biedrs, organizācija dibināta, lai būtu neatkarīgs informācijas avots ar veselības aprūpi saistītos jautājumos, un tās darbības politika neparedz mērķu īstenošanā izmantot farmācijas nozares uzņēmumu līdzekļus.

Tāpat populāri ir deguna tūsku mazinošie līdzekļi, kas nopērkami aerosolu vai pilienu veidā. Lai gan tie var dot īslaicīgu atvieglojumu, tomēr šiem preparātiem piemīt «atsitiena efekts» - pēc to lietošanas var atjaunoties vēl stiprāks deguna aizsprostojums. Šīs zāles var paildzināt saaukstēšanās slimību, un to atkārtota lietošana var bojāt deguna gļotādu. Britu Medicīnas asociācija (BMA, British Medical Association) uzskata, ka lielākajā daļā saaukstēšanās gadījumu šo līdzekļu lietošana nav nepieciešama. Turklāt, ja šīs zāles tiek lietotas tablešu veidā, tās sašaurina asinsvadus visā ķermenī un paaugstina asinsspiedienu.

Pamatā ir divu veidu pretklepus līdzekļi: atkrēpotāji jeb mukolītiķi, kas sašķidrina krēpas un veicina atklepošanu, un supresanti, kas nomāc klepošanas refleksu. Diemžēl nav pierādījumu, ka atkrēpotāji patiešām būtu iedarbīgi. Savukārt supresanti (apslāpētāji) reti ir pietiekami spēcīgi, lai būtu efektīvi, toties tiem ir tendence radīt aizcietējumus. Jāatceras arī, ka klepus ir organisma aizsargreflekss, tāpēc tas ne vienmēr ir jānomāc.

Saaukstēšanās gadījumos palīdz šādi vienkārši līdzekļi un paņēmieni: šķidruma lietošana pietiekamā daudzumā; klepus mazināšanai - silts citrona ūdens ar medu; iesnām - sālsūdens deguna pilieni; temperatūras pazemināšanai - ibuprofēns un paracetamols. Ja, šādi ārstējoties, trīs līdz piecu dienu laikā nav uzlabojuma, jākonsultējas ar ārstu. Pret aizsmakumu un rejošu klepu palīdz inhalācijas. Palielā bļodā ielej vārošu ūdeni, pievieno kliņģerītes, kanēli un krustnagliņas. Karsē uz lēnas uguns un ar pavērtu muti elpo tvaiku. Var elpot arī kumelīšu tvaiku. Pret iesnām: nomizo ķiplokus un sagriež sīkāk. Uz nakti liek pie gultas, lai izdalās ēteriskās eļļas un atvieglo elpošanu. Efekts saglabājas tikai dažas stundas.

Avots: Veselības projekti Latvijai

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?