Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Netic IeM un TM apvienošanai

Tieslietu ministrijas (TM) un Iekšlietu ministrijas (IeM) apvienošana nebūtu pieļaujama, jo jāsaglabā demokrātiskās valstīs ierastā varas dalīšana, uzskata Dienas aptaujātie bijušie iekšlietu ministri un dienestu vadītāji. Viņi gan atzīst, ka atsevišķas funkcijas varētu pārnest no vienas ministrijas uz otru vai apvienot, bet kopumā ministriju nodalījumam būtu jāsaglabājas.

Diskusiju par TM un IeM apvienošanu aktualizējusi Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība (LIDA), kura norādīja, ka tagad, kad abas ministrijas vada viens cilvēks - Aigars Štokenbergs (Vienotība), esot īstais laiks to darīt. A. Štokenbergs par šo ideju pagaidām izsakās izvairīgi. «Ja [ar abu ministriju vadīšanu] būs iespējams tikt galā vienam cilvēkam, tad droši vien šīs ministrijas ir iespējams apvienot, ja nebūs iespējams tikt galā, nu tad, visticamāk, nevarēs apvienot,» viņš teicis aģentūrai LETA. Arī premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) BNS izteicies, ka ministrijas pagaidām neplāno apvienot.

Bijušais Valsts policijas (VP) vadītājs Valdis Voins gan nedomā, ka ministriju apvienošana būtu pareizs solis: «Pasaulē tās ir sadalītas, un apvienot tās būtu gan grūti pēc apjoma, gan nepareizi pēc būtības.» V. Voins gan atzīst, ka, piemēram, ieslodzīto konvojēšanas funkcija tiešām varētu būt pārceļama no IeM uz TM kompetenci, jo «teorētiski policijas darbiniekiem nav jāstrādā ar notiesātām personām», tomēr diez vai tas nesīšot kādu jūtamu labumu valsts budžetam, jo kopējais darba apjoms no tā nesamazināsies.

Arī nupat amatu atstājusī iekšlietu ministre Linda Mūrniece (Vienotība) pret ieceri ir noskaņota noraidoši. «Tā ir nepareiza doma, jo zem viena jumta atrastos struktūra, kas, vienkārši runājot, ķer noziedzniekus, struktūra, kas tiesā noziedzniekus, un struktūra, kas šos noziedzniekus vēlāk uztur labošanas iestādē. Ir pilnīgi skaidrs, ka visām šīm lietām ir jābūt nodalītām,» viņa uzsver. «Protams, var runāt par atsevišķām funkcijām, kuras varbūt var pārdalīt no vienas ministrijas otrai, vai apvienot zem viena jumta, piemēram, Tiesu ekspertīžu centru, bet pilnīga apvienošana vienkārši nebūtu pareiza.»

Savukārt kādreizējais iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) uzskata, ka, piemēram, Ieslodzījuma vietu pārvalde varētu būt no TM nododama IeM pārraudzībā, jo tās juridiskais regulējums esot ļoti līdzīgs IeM pakļautībā esošo dienestu regulējumam. Tomēr ministriju apvienošanu izvērtēt viņam esot grūti. «Nevar tā uzreiz pateikt, ka būs labāk. Ja mainās tikai nosaukums un virsū ir viens ministrs, bet dienestu «armija» ir tāda pati pēc skaita, tas jau neko nemaina,» viņš brīdina.

Apvienošanas idejas iniciatores LIDA vadītājs Armands Augustāns tomēr nepiekrīt šādai kritikai: «Tiesas tik un tā ir neatkarīgas, tas ir noteikts ar likumu, tāpat prokuratūrai un VP ir sava neatkarība.» Viņš arī uzsver, ka, ministrijas apvienojot, tiktu izskausta situācija, kad tām gadās izstrādāt savstarpēji nesaderīgus likumus. «Turklāt būtu ekonomija - varētu apvienot grāmatvedības, saimniecisko pusi, iepirkumus. Ieguvums noteikti būtu vērtējams miljonos,» sola A. Augustāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?