Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Netur olimpisko spriedzi

Gatava mest es biju, tikai mazliet nenostrādāju tā, kā vajadzēja, - pēc šķēpmešanas finālsacensībām atzina Latvijas rekordiste Madara Palameika. Ar rezultātu 60,14 metri Palameika ieņēma 10. vietu.

Šosezon Madara šķēpu bija raidījusi 65,68 metrus tālu un izcīnījusi divas uzvaras prestižās Dimanta līgas sacensībās, tomēr sezonas galvenajā startā - olimpiskajās spēlēs - neizdevās pietuvoties savam labākajam rezultātam.

Pirmajā metienā šķēps izlidoja pārdesmit centimetru ārpus sektora, otrajā bija pārkāpums, bet trešajā - 60,14 metri, un tribīnēs sēdošā Latvijas olimpiskās komandas galvenā ārste Līga Cīrule sagatavoto Latvijas karogu ielika atpakaļ somā. «Tādas ir sievietes…» sportistes treneris un tēvs Gints Palameiks ne jau pirmo reizi pārdzīvoja vilšanos, lai gan atklāti centās to neizrādīt. «Viņa teica, ka bija mīkstas kājas? Iesildīšanās laikā es gan neko tādu nedzirdēju.» Gintam bija skaidrs, ka pievīlusi psiholoģija. Gandrīz pilns stadions, jo tajā vakarā pēc kārtējā zelta 200 metru distancē skrēja Useins Bolts, un papildu nervozitāti vēl piedeva pirmais neveiksmīgais metiens.

Citādi nekā kvalifikācijā

Arī pati Madara snieguma izvērtēšanā priekšplānā izvirzīja atbildības slogu: «Es jutos savādāk. Tas ir sports, tā ir cilvēcība. Mēs neesam roboti un neesam ieprogrammēti. Mēs visu laiku neesam vienādi, kā cilvēki mūs redz televīzijā. Mēs esam pilnīgi savādāki katru dienu. Cilvēks ir emocionālāks vai arī tāds, kāds viņš ir, - izmaiņas ir iespējamas. Es gribēju sakoncentrēties tieši saviem metieniem, lai šķēps lidotu ļoti tālu, bet kaut kas man iztraucēja. Es jutu, ka varētu būt grūti, bet es negatavojos šādam iznākumam. Tas ir pluss, ka visi cer un mēs paši ceram. Ja mēs necerētu, tad jau mums nevajadzētu nemaz sportot. Tad mums nebūtu mērķa dzīvē.»

Pēc šķēpmešanas finālsacensībās izpildītajiem trijiem metieniem un neiekļūšanas labāko astoņniekā Madara Palameika vispirms piegāja parunāties ar tēva. «Man bija galvenais, lai viņš nepārdzīvo. Pārāk lielas liktās cerības arī nav labi. Lai kā arī kas būtu lēmis, ir jāpriecājas par to, kas ir. Es novērtēju savu startu finālā. Es cīnījos ar to, kas man ir. Bija mazliet mīkstas kājas, un, to apzinoties, ir grūti iet un darīt. Tas jau sāka mainīt visu dabiskumu. Es priecājos, ka atkal tomēr kaut kādā ziņā saņēmos un aizmetu pāri 60 metriem. Mazliet ir tāda sajūta, ka ir pietrūcis,» vēlāk žurnālistiem stāstīja šķēpmetēja.

Līdzīgi pēc kvalifikācijas runāja Sinta Ozoliņa, kurai arī esot bijušas mīkstas kājas. «Kvalifikācijā es biju gatava psiholoģiski un fiziski. Šeit, jau nākot iekšā, tā nebija, lai gan mēs strādājām uz eksplozivitāti, pietupāmies… Grūti pateikt,» Palameikai nebija gatavs tūlītējs neveiksmes skaidrojums. Viņa apgalvoja, ka sacensībās bijusi gatava cīņai par godalgu: «Cerēju uz trijnieku, tas nebija nepiespējami, jo biju un esmu gatava, bet uzvarētāju ir tik, cik ir, - es nenostrādāju, kā vajadzētu.» Sacensībās ar 66,18 metru tālu raidījumu negaidīti uzvarēja horvātiete Sāra Kolaka. Palameikai ar kvalifikācijā pirmajā un vienīgajā mēģinājumā sasniegtajiem 63,03 metriem finālsacensībās pietiktu, lai iekļūtu astoņniekā.

Neprasīja tēva padomu

Par pirmo metienu Madara sacīja: «Es mazliet nepiecēlu metienu tīri tehniski. Es neredzēju, cik tālu šķēps aizlidoja, bet tēvs teica, ka varbūt būtu pieticis iekļūšanai astoņniekā.» Pēc metiena Madara negāja pie tēva prasīt padomu. «Es negribēju tīri psiholoģiski, jo zināju, ko es izdarīju nepareizi. Dažreiz liekas, ka tieši noder koncentrēšanās un ieiešana sevī. Ja es tiešām neesmu apjukusi, es pati varu izdomāt, kādas kļūdas bija. Otrajā metienā es apjautu, ka ar ieskrējienu neesmu pareizi iesākusi. Ar domām par metienu es to neapstādināju un izmetu krietni pirms. Tā bija mana kļūda.»

Palameika finālā atkal akcentu gribējusi likt uz pirmo metienu. Kvalifikācijā viņa pirmajā metienā par trijiem centimetriem pārsniedza automātisko normatīvu, sasniedzot rezultātu 63,03 metri. «Pirmais un pēdējais metiens ir tie, kurus es eju mest ar domu, ka tie abi ir kā pēdējie.»

Palameikai sezona vēl nav beigusies. Viņa ir līdere Dimanta līgas kopvērtējumā. «Visu laiku ir kaut kur jācīnās. Jā, nākamais mērķis ir saglabāt pirmo vietu Dimanta līgā.» Palameika 25. augustā Lozannā startēs Dimanta līgas posmā.Latvijas rekordistei Riodežaneiro bija otrās olimpiskās spēles. Pirms četriem gadiem Londonā viņa ar 60,73 metrus tālu metienu izcīnīja astoto vietu un šovasar Amsterdamā ar 60,39 metrus tālu metienu bija septītā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Rio olimpiāde

Vieglatlētika
Sievietes. Šķēpmešana 1. S. Kolaka (Horvātija) 66,18, 2. S. Viljoena (Dienvidāfrika) 64,92, 3. B. Špotākova (Čehija) 64,80, 10. M. Palameika 60,14.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?