Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Neviens negrib būt aizejošā Sprūdža vietā

Pārmaiņas valdības sastāvā, kurā sagaida ne tikai jaunu tieslietu, bet arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru, varētu notikt tikai pēc tam, kad koalīcija atrisinās strīdīgos jautājumus, starp kuriem ir arī Saeimai otrreizējai caurlūkošanai nodotie grozījumi Imigrācijas likumā. Vismaz tādu premjera Valda Dombrovska (Vienotība) iespējamo izšķiršanos atbalstītu Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. Tas būtu nepieciešams arī tāpēc, ka par pozitīvu uzticības balsojumu parlamentā jaunajiem ministru kandidātiem partijas var būt drošas, ja koalīcija ir stabila.

Pēdējā laikā visa uzmanība ir pievērsta tieslietu ministram Jānim Bordānam, kuru no amata atsauca Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK. Ir iespaids, ka arī Edmundu Sprūdžu no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra posteņa atsauca partija, bet izdarīja to tā, lai ministrs pats paziņotu par atkāpšanos, ko J. Bordāns savukārt neplāno darīt. Atšķirībā no VL-TB/LNNK, kas par ministra nomaiņu lēma valdē un frakcijā, Reformu partijā (RP) šāda diskusija nav bijusi, un daži deputāti joprojām nesaprot, kāpēc E. Sprūdžs aiziet. Viņa paziņojums izskanēja jau septembra sākumā ar piebildi, ka līdz 1. decembrim ministrs vēlas turpināt iesāktos darbus, pret to premjeram V. Dombrovskim, kurš demisiju ir pieņēmis, nebija iebildumu. Jāuzsver, ka valdības vadītājam nav pretenziju ne pret vienu no abiem ministriem. Reformu partija jau ir paziņojusi, ka E. Sprūdža pēdējā darbadiena ir 29. novembris. VL-TB/LNNK drīz pēc sava ministra atsaukšanas izvirzīja nākamo kandidāti - Rīgas domnieci Baibu Broku -, savukārt RP šī lēmuma pieņemšanu atliek no nedēļas uz nedēļu.

Sākotnēji tā solīja par kandidātiem sākt diskusiju pēc budžeta pieņemšanas, pēc tam - tuvākajā valdes sēdē. Vēl otrdienas rītā ceturtdien plānotās RP valdes sēdes darba kārtībā jautājuma par E. Sprūdža pēcteci nebija, bet vakarā pēc Viļņa Ķirša ierosinājuma tika iekļauts. Taču RP priekšsēdis Edmunds Demiters teica, ka kandidātu partija nosauks tikai pēc valsts svētkiem, jo neesot nekādas steigas - Saeima par uzticību nākamajam ministram varēšot lemt ne agrāk kā 5. decembrī, kādu laiku ministra pienākumus varot uzņemties kāds no kolēģiem. Taču valdē katrs varēšot izteikties par nosauktajiem kandidātiem - Zandu Kalniņu-Lukaševicu, Ingu Antāni un Jāni Vilnīti.

Z. Kalniņa-Lukaševica par pāriešanu darbā uz valdību bija izvairīga, jo deputātei patīkot tas, ko viņa darot Saeimā, vadot Eiropas lietu komisiju. Ja Z. Kalniņa-Lukaševica uz ministra pilnvaru laiku valdībā noliktu deputāta mandātu, viņas vietā nāktu Reinis Freimanis no Klāva Olšteina domubiedru grupas un RP zaudētu vēl vienu deputāta vietu. Iepriekš piesardzīgi par pārcelšanos uz Rīgu izteicies arī Liepājas domnieks, Liepājas papīra valdes priekšsēdis J. Vilnītis. I. Antāne jau tagad strādā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra birojā, un no šī viedokļa viņai būtu visvieglāk pārņemt ministra pienākumus, ja vien viņas nominēšana neatjaunotu lielo pilsētu uzbrukumus Reformu partijai. Tieši viņa palīdzēja juridiski sagatavot ministram arī rīkojumu par Aivara Lemberga atstādināšanu no Ventspils domes priekšsēdētāja pienākumiem.

Jo ilgāk RP vilcinās, jo vairāk minējumu apvij šo amatu. Dažuprāt, Vienotība to varot izmantot, lai piesaistītu valdībai Zaļo un Zemnieku savienību, un atdot šo posteni tai; E. Demiters tam negribot ticēt. Arī Vienotības frakcijas vadītājs Dz. Zaķis neparedz šādu notikumu attīstību. «Taču ir ļoti daudz burbuļu sapūsts - Bordāns, Sprūdžs, Imigrācijas likums. Tāpēc nevar izslēgt, ka premjers aicina visus ieturēt pauzi līdz brīdim, kad situācija kļūst skaidrāka,» pieļāva Dz. Zaķis. Tas nozīmē, ka arī E. Sprūdžs varētu vēl kādu laiku pastrādāt, tas jau izskanēja pagājušajā nedēļā pēc viņa dažādi interpretējamās uzstāšanās telekompānijas LNT rīta raidījumā.

E. Sprūdžs trešdien atturējās prognozēt, cik ilgi strādās. Viņš ir gatavs aiziet, bet būtu labi laikus uzzināt, kurš kolēģis nāks viņa vietā, jo esot svarīgi kādam izstāstīt, kāda situācija ir ministrijā un kādas grūtības vai interešu grupu lobiju var paredzēt vienā vai otrā sektorā. Ministrs pieļauj, ka varētu atjaunot Saeimas deputāta mandātu, bet galīgo lēmumu nav pieņēmis. E. Demiters gan neredz nepieciešamību ievērot pārejas posmu, kurā E. Sprūdžs nodod lietas jaunajam ministram, jo RP līderis pats labi pārzinot situāciju šajā ministrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?