Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Neziņosi par kauliem - būs ziepes

«Ja godīgi, tad šī lielā brīvība metāla detektoru lietošanā no apkārtējām valstīm ir palikusi tikai Latvijā. Ej, kur gribi, roc, kur gribi,» Dienai norāda Brāļu kapu komitejas (BKK) loceklis Tālis Ešmits. Latvijas likumdošanā arheoloģisku senlietu meklēšana ir noregulēta visai precīzi, bet attiecībā uz kara relikvijām un apbedījumiem joprojām pastāv plaša pelēkā zona, kas ļauj to izlaupītājiem izsprukt nesodītiem.

Diena jau vēstīja, ka, pieaugot metāla detektoru popularitātei, šī problēma ir kļuvusi ļoti aktuāla. Kamēr jau top vairākas likuma izmaiņas, kas šo jomu sakārtos, relikviju mednieki uzskata - viņu nodarbi vajadzētu licencēt, līdzīgi kā tas tiek darīts ar medniekiem vai makšķerniekiem, nevis censties aizliegt to vispār.

Pirmo neatņems

Relikviju medīšana ar metāla detektoriem būtu nodalāma vairākās jomās - senlietas un kultūras pieminekļi, karavīru apbedījumi un kara relikvijas. Attiecībā uz kultūras pieminekļiem un senlietām šobrīd pastāvošā kārtība ir gana skaidra - arheoloģiskā kultūras pieminekļa, tas ir, pilskalna vai senkapu teritorijā un 500 metru aizsargjoslā ap to, augsnes virskārtu traucēt nedrīkst. Par to draud sods. Ja kādā vietā, kas nav kultūras piemineklis, tiek uzieta senlieta, par to desmit dienu laikā ir jāziņo Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai (VKPAI), lai tā var vietu izpētīt, pirms tā izrakņāta. VKPAI Arheoloģijas un vēstures daļas vadītāja Sandra Zirne uzsver: «Atradēja slavu neviens negrasās noliegt, un pirmo atrasto lietu nekad neviens nekonfiscē.»

Viņa gan piebilst, ka mantrači inspekcijai parasti neziņojot par saviem atradumiem, līdz ar to informācija līdz inspekcijai parasti nonāk tikai tad, kad vieta jau «maksimāli iztīrīta» no senlietām. Tādēļ, lai nostiprinātu pieminekļu aizsardzību, VKPAI ir sagatavojusi vairākas likuma izmaiņas, ar kurām iepazīstināta atbildīgā Saeimas komisija. Tās paredz, ka, pirmkārt, visas arheoloģiskās senlietas būtu valsts īpašums un nevarētu tikt definētas kā apslēptā manta, un, otrkārt, paredzēts noteikt konkrētu naudas sodu par neziņošanu, kāds līdz šim nebija paredzēts.

Ņem pie dziesmas

Kara apbedījumi savukārt neskaitās kultūras pieminekļi, turklāt to izrakšanu juridiski ir grūti definēt kā kapu apgānīšanu, tādēļ gan krievu, gan vācu puses Latvijai par to ir aizrādījušas, norāda T. Ešmits.

«Ir mēģināts ierosināt krimināllietas, piemēram, pirms četriem gadiem cilvēks bija atracis piecus kapus, savācis žetonus. Policija ierosināja lietu, atrada pierādījumus - bija atstāta pudele ar racēja pirkstu nospiedumiem. Uzgāja to cilvēku, viņš žetonus atdeva, bet ar to arī lieta beidzās. Līdz tiesai novest nevarēja,» atzīst BKK valdes loceklis Arnis Āboltiņš.

Tādēļ šobrīd Aizsardzības ministrijā top likums Par kara upuru apbedījumiem, kas jau izgājis valsts sekretāru sanāksmi un decembrī varētu nokļūt Saeimā. Tas kara apbedījumiem varētu noteikt līdzīgu aizsardzības līmeni kā kultūras pieminekļiem, piemēram, par to atrašanu desmit dienu laikā būs jāziņo atbildīgajām institūcijām. T. Ešmits norāda, ka «normālie» racēji jau tagad strādājot tā, it kā likums būtu spēkā.

Racēji un maluracēji

Trešā joma ir jautājums par kara relikvijām, kas nav uzietas kopā ar kauliem. T. Ešmits uzskata, ka šī joma būtu jāsakārto, līdzīgi kā tas jau izdarīts faktiski visās kaimiņvalstīs, bet pilnībā relikviju meklēšanu diez vai varētu aizliegt. «Arī Krievijā, kur gan ir sava specifika, tos zēnus ņem pie dziesmas un stiepj uz tiesu tīri par to, ka bez atļaujas vazājas pa pļavu ar metāla detektoru. Savukārt viscilvēcīgākais variants ir Lielbritānijā, kur ir noteiktas teritorijas, kurās drīkst darboties, cik uziet,» viņš skaidro.

Līdzīgu ideju aizstāv arī oficiāli reģistrētā meklētāju vienība Brālība, kas nodarbojas gan ar kareivju pārapbedīšanu, gan relikviju meklēšanu. Viņu galvenais uzstādījums ir, ka meklētāju biedrībām tāpat kā, piemēram, mednieku klubiem, vajadzētu ieviest licencēšanu. «Ir mednieki, kuri ir licencēti, un ir malumednieki. Nevar visus medniekus dažu negodīgo dēļ saukt par malumedniekiem. Tas pats būtu ar racējiem,» uzsver vienības vadītājs Jurijs Teteris.

Viņaprāt, tādā veidā pašas meklētāju vienības būtu vairāk ieinteresētas kontrolēt, ko dara to biedri, lai nezaudētu licences. Arī valstij būtu labums, jo par licencēm varētu iekasēt naudu un to izmantot kultūras pieminekļu sakopšanai, piemēram, uzstādot informatīvas zīmes, ka «te ir kultūras piemineklis, rakt ir aizliegts». «Tie, kas tā pa roku galam ar to nodarbojas, iet uz mežu to barbariski izzagt, tādā veidā atsijātos. Viņi jau ne tikai laupa, bet apdraud kā sevi, tā citus. Piemēram, mūsu forumos ir slavens attēls - starp bērna rotaļlietām nolikta nesprāgusi mīna un uzrakstīts jautājums - kas tas tāds ir, un cik par to var dabūt? Normāli licencēti meklētāji būtu apmācīti, ka, atrodot mīnu, uzreiz jāzvana sapieriem, nevis jānes tā mājās,» viņš saka.

Vienības biedrs Jānis savukārt piebilst, ka ir jau iespējams arī pilnīgs aizliegums, piemēram, Zvārdē, kur savulaik bijis Krievijas armijas poligons, vietējā pašvaldība rakšanu ir aizliegusi, jo krāsaino metālu meklētāji esot visu rajonu izrakņājuši. Jautājums esot tikai, kas to īstenos. «Zvārdē kā parādies ar detektoru, tā 200 latu sods. Bet, ja ko tādu attiecinātu uz visu Latviju, vai tiešām jūs domājat, ka policijai nav nekā svarīgāka ko darīt, kā braukāt pa brikšņiem un skatīties, vai tur kāds ar detektoru nekulstas?» viņš jautā.

Jau 20 krimināllietu

S. Zirne gan par šo ideju ir skeptiska. Viņa norāda, ka informatīvas zīmes būtu runga ar diviem galiem: «Arheoloģiskie pieminekļi var būt mazapdzīvotās teritorijās, pieliekot tādās vietās zīmi, mēs tikai papildus norādīsim, ka te kaut ko var izrakt. Šobrīd policijai jau ir nodotas vairāk nekā 20 lietas par mantraču nodarītajiem postījumiem arheoloģiskajos pieminekļos, turklāt arī tajos, kur ir informatīvā norāde,» viņa uzsver.

VKPAI Arheoloģijas un vēstures daļas vadītāja atzīst, ka ideja par meklētāju licencēšanu pirmajā acu uzmetienā skan labi. Piemēram, Igaunijā līdzīga sistēma jau pastāvot, kur vietējie arheologi apmācot amatierus, kā pareizi rīkoties. Tomēr arī tur sistēma nedarbojas ideāli - licencējušies ir tikai aptuveni 50 racēju, bet «melno» kārtā joprojām turpina darboties aptuveni desmitreiz vairāk. «Ja grib godīgi apzināt arheoloģiskās vietas, nevis tikai meklēt mantu, lai raksta projektus un darbojas profesionālu arheologu pārraudzībā,» viņa paliek nelokāma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Komentāri diena.lv

renrins.«Kaut vai tā pati 6. videne. Visi zina, ka tur notiek tirgošanās. Vai tur ir kases aparāti, vai tiek doti čeki? Kādēļ tur neierodas VIDs?»
core.«Arheoloģijas pieminekļu postīšana arī šobrīd ir sodāma - tikai kur ir sodītāji? Cilvēks uz novadu, kurš darbojas uz entuziasma pamata, jo alga ir vairāk nekā smieklīga. [..] 99% racēju rok tur, kur arheologiem nekas neinteresē un neinteresēs vēl 300 gadu - tie laiki pārāk neseni.»
stulbie stulbeņi. «Nu nav viss obligāti jāizrok ārā. Galvenais jau ir informācija, kas tiek iznīcināta, pašiem uz savu roku rakņājoties vai pat ar misijas apziņu «glābjot» ļauno lauksaimnieku izvandīto uz laukiem. Spilgtākais gadījums laikam bija te nesen tajā mantraču forumā ieliktā bronzas laikmeta cirvja bilde ar svaigām flekša pēdām virsmā ar komentāru apmēram «kas tā tāda par h***ņu, pa cik to var pārdot, es te bišķi patīrīju, zelts diemžēl tas nav»

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?