Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

NF rekordatbalsts, kas nenesa gaidīto uzvaru

Francijas vēlētāju spēja būt vienotiem valstij kritiskā brīdī nepieļāva galēji labējās partijas Nacionālā fronte (NF) nonākšanu pie varas kādā no valsts 13 reģioniem pēc svētdien notikušās reģionālo vēlēšanu otrās kārtas, neraugoties uz to, ka pret imigrantiem noskaņotais spēks guva savā vēsturē labākos vēlēšanu panākumus. Politisko procesu vērotāji norāda, ka balsojuma iznākums ir brīdinājums Francijas divām lielākajām partijām pirms 2017. gada prezidenta vēlēšanām.

Dezinformācijas kampaņa

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka septiņos reģionos uzvarējusi eksprezidenta Nikolā Sarkozī vadītā konservatīvā Republikāņu partija, bet pašreizējā prezidenta Fransuā Olanda Sociālistu partija, kas iepriekš kontrolēja 12 reģionu, turpmāk valdīs piecos. Korsikā uzvarēja kustība, kas iestājas par plašāku reģiona autonomiju.

Marinas Lepenas vadītā NF neuzvarēja nevienā reģionā, lai gan vēlēšanu pirmajā kārtā 6. decembrī tā finišēja pirmā sešos reģionos, visā valstī kopumā saņemot nedaudz vairāk par sešiem miljoniem balsu. Pēc pirmās kārtas Sociālistu partijas kandidāti vairākos reģionos atsauca savu kandidatūru, aicinot vēlētājus balsot par Republikāņu partiju un nepieļaut NF panākumus.

Šāda taktika attaisnojās, jo otrajā kārtā nobalsoja gandrīz par 10% vairāk vēlētāju. Īpaši augsta vēlētāju aktivitāte tika novērota reģionos, kur M. Lepenas partija bija guvusi panākumus pirmajā kārtā. Analītiķi pieļauj, ka daudzi svētdien devās pie urnām, lai nepieļautu galēji labējo uzvaru, raksta France24.com. Neraugoties uz to, NF ieguva 6,8 miljonus balsu.

Pēc sakāves M. Lepena apsūdzēja sociālistus un republikāņus «melu un dezinformācijas kampaņas» rīkošanā, lai nepieļautu NF nokļūšanu pie varas. Viņas māsasmeita Mariona Marešāla-Lepena, kas kandidēja vienā no reģioniem, sacīja, ka «ir uzvaras, kas apkauno uzvarētājus», vēsta AFP.

Šīs vēlēšanas bija nozīmīgas, jo notika tikai dažas nedēļas pēc 13. novembra terora aktiem Parīzē, kuros dzīvību zaudēja 130 cilvēku. M. Lepena notikušajā vaino Francijas imigrācijas politiku un Eiropas Savienības atvērtās robežas.

Nav uzvarētāju

Neraugoties uz to, ka NF nepārņēma varu nevienā no 13 reģioniem, prese un analītiķi nesteidzas apsveikt divas lielākās partijas.

Francijas katoļu laikraksta La Croix pirmdienas numura vāku rotāja virsraksts Zaudēja visi. Tam pievienojās arī reģionālā avīze La Voix du Nord, kas uzskata, ka «šīs bija vēlēšanas bez uzvarētāja». «NF uzvarēja pirmajā kārtā, bet izgāzās otrajā. Konservatīvie neguva labumu no protesta balsojuma [pret valdošo partiju]. Sociālisti zaudēja reģionālo pārākumu,» savā komentārā rakstīja La Voix du Nord galvenais redaktors Žans Mišels Bretonjē.

Centriski kreisais laikraksts Le Monde norāda, ka NF «tika sakauta, bet vienlaikus arī pastiprināta», bet sociālisti un republikāņi guvuši «bezprieka panākumus». «Tūlītējs risks ir novērsts, bet, ja mēs sev neuzdosim nopietnus jautājumus, tad drīz atkal atradīsimies šajā pašā situācijā,» brīdināja La Croix redaktors Gijoms Gobērs.

Ziņu portāla TheLocal.fr redaktors Bens Makpartlends domā, ka beidzot vajadzētu pārskatīt valdošo uzskatu, ka NF veido tikai «rasisti un antisemīti, kas piesaista tikai protesta balsis». «Marinas Lepenas izredzes kļūt par prezidenti ir mazticamas, taču viņa ir apliecinājusi, ka vairs nav uzskatāma par marginālu politiķi un ka viņas partija ir šeit uz palikšanu,» raksta B. Makpartlends.

Politologs Gaels Brustjērs ir pārliecināts, ka M. Lepena galvenās uzvaras izcīnīja ārpus vēlēšanu iecirkņiem, kad pēc 13. novembra uzbrukumiem Francijas prezidents ieviesa tādu viņas atbalstītu ideju kā pilsonības atņemšana islāma ekstrēmistiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?