Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

No dārza virtuvei

Kad tomāti, gurķi un kabači visi reizē sāk ražot pa diviem spaiņiem dienā, tas ir īsts izmisums, kādiem ēdieniem to visu izmantot, kā iekonservēt? Tāpēc šoreiz dažas gardas receptes, kurās pirmo vijoli spēlē vasaras dārzeņi. Abu burkās pildāmo recepšu autore ir veģetāro recepšu autore un uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase.

Par zaļajiem salātiem viņa saka - perfekta salsas stila mērce pie desiņām, falafeliem, mīklā ceptiem dārzeņiem u. tml. Sastāvdaļas vislabāk rīvēt ar rīvi, kas veido salmiņus (kā korejiešu burkānu salātiem), vai ar rupjo dārzeņu rīvi. Savukārt Vidusjūras salāti nepasterizēti ledusskapī glabāsies vairākus mēnešus.

Ātrās lazanjas receptes autore ir uztura speciāliste Lizete Māldere. Viņa šajā receptē atteikusies no sātīgās bešamela mērces, toties izmanto lieso biezpienu un sieru ar zemu tauku saturu, vienā porcijā - 350 kilokaloriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas 6-7 porcijām: 350 g lazanjas plākšņu (ideālā variantā - pilngraudu), 500 g liesas maltās gaļas, 800 ml svaigu, saspaidītu tomātu, 3 ēd. k. tomātu pastas, 3-4 ķiploku daiviņas, 100 ml sarkanvīna, šķipsniņa garšaugu (baziliks, timiāns, pētersīlis, čili) pēc izvēles, 1 cukīni, 2 burkāni, 1 liels sīpols, 1 paprika, 100 g vājpiena biezpiena (plus ķiploka daiviņa, šķipsniņa diļļu), dekorēšanai 150 g siera ar zemu tauku saturu

1. Pannā bez taukvielām viegli apcep malto gaļu, pievieno ķiplokus, nedaudz sarkanvīna un citus garšaugus pēc izvēles.
2. Kamēr gaļa cepas, sagriež sīpolus, papriku, cukīni un sarīvē burkānus. Kad gaļa apcepusies, pievieno dārzeņus.
3. Pieliek konservētos tomātus, tomātu pastu, baziliku un nedaudz pasautē.
4. Tad cepamajā traukā kārto lazanjas plāksnes, virsū liek maltās gaļas un dārzeņu maisījumu, atkal plāksnes, tad atkal gaļas un dārzeņu maisījumu. Vienā no kārtām pievieno vājpiena biezpienu, kas pirms tam sajaukts ar ķiploku un svaigām dillēm.
5. Visu izlīdzina. Liek cepeškrāsnī 180 grādos uz 40 minūtēm.

Zaļie salāti pie desiņām

Sastāvdaļas 0,4-0,5 l burkai: 1 glāze rīvētas zaļās paprikas, 1 glāze rīvētu gurķu vai kabaču (var būt pārauguši, mizošana - pēc vēlmēm), 100 ml rīvētu sīpolu, 80 + 80 ml ābolu etiķa, 70-85 ml cukura (atkarībā no tā, cik saldi konservi garšo), 10 g sāls, 1 tējk. sinepju sēklu, kaltēts čili pēc garšas

1. Sarīvētos dārzeņus pārlej ar 80 ml etiķa, uzvāra, ik pa brīdim apmaisot, vāra kādas 15 minūtes, līdz dārzeņi maina krāsu.
2. Met uz sieta, notecina, liek sauso masu atpakaļ katlā, pārlej otrus 80 ml etiķa, pieliek cukuru, sāli, garšvielas, pavāra piecas minūtes.
3. Blīvi pilda pasterizētās burkās, aizvāko.
4. Ēdami jau tajā pašā dienā, bet ledusskapī glabājas vairākus mēnešus. Ja jāglabā istabā vai ilgāku laiku, tad pasterizē 10 minūtes 95 grādos.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas divām burkām: 0,7-1 l katra: 1,2 kg tomātu (der gan zaļi, gan gatavi), 1 baklažāns vai kabacītis, vai pāraudzis gurķis, 1 sīpols, 2 sarkanās paprikas, 3-4 seleriju kāti, 1 glāze olīvu bez kauliņiem (der gan zaļās, gan melnās), 5 ķiploka daiviņas, 300 ml sarkanvīna etiķa (labākai garšai daļu var aizstāt ar balzametiķi,), 300 ml labas olīveļļas, 1 ēd. k. sāls, 1 tējk. svaigi maltu melno piparu, čili pēc vēlēšanās, Provansas zaļumu maisījums pēc vēlēšanās

1. Ja lieto zaļos tomātus, tos sagriež, apsāla, ļauj pa nakti atsuloties, tad noskalo un notecina. Gatavos tomātus vienkārši sagriež un lieko sulu sietā notecina.
2. Ja lieto baklažānu, to sagriež strēmelēs, apsāla un ļauj atsuloties (aptuveni 20-30 minūtes), tad noskalo un blanšē - piecas minūtes patur verdošā ūdenī, tad iemet aukstā. Nospiež visu lieko mitrumu.
3. Ja izmanto kabačus vai gurķus, pēc vēlēšanās mizo, sagriež strēmelēs.
4. Sīpolu nomizo, sagriež četrās daļās, tad plānās ripiņās.
5. Seleriju kātus sagriež plānās šķēlītēs. Papriku iztīra, sagriež strēmelītēs. Olīvas pārgriež uz pusēm vai sagriež ripiņās.
6. Visas sastāvdaļas samaisa ar eļļu, etiķi, sāli un garšvielām, pilda sterilizētās burkās, cieši jo cieši sablīvējot un visu laiku pakratot - svarīgi, lai starp dārzeņiem nepaliktu gaisa burbulīši.
7. Pāri var pārliet eļļas kārtiņu. Aizvāko, liek ledusskapī vai pasterizē 15-20 minūtes 95 grādos (dārzeņiem jāizsilst līdz pat burkas vidum - ja burkas resnākas, apaļīgākas, jāpasterizē ilgāk, ja slaidākas - mazāk).

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?