Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

No garāmejošas sarunas līdz nozīmīgu soļu speršanai

Kāpēc cilvēkam ir nepieciešama iedvesma?

Tikai katrs pats var atbildēt uz šo jautājumu. Es varu runāt par sevi, bet domāju, ka citiem ir līdzīgi. Iedvesma ir tā, kas mūs motivē kaut ko darīt, dzen uz priekšu tajā labākajā nozīmē. Tad, kad viss sanāk, nevis piespiedu kārtā, bet skaisti, harmoniski un ar lielu vēlēšanos. Ar iedvesmu ir ieguldīta cita enerģija, un līdz ar to arī rezultāts ir pavisam cits, daudz pozitīvāks.

Kas jūs iedvesmo ikdienā?

Mani iedvesmo ļoti daudzas lietas. Vieglāk būtu pajautāt, kas mani neiedvesmo. Esmu ļoti vērīga, un man iedvesma var rasties vienkārši no skaistām debesīm, koku lapām vai jauka skata, ko varu apstājoties ilgi vērot un apbrīnot. Bet galvenokārt cilvēki. Cilvēki, kas ir mums apkārt, kas dara, kas ir aktīvi, kas nebaidās, kas nav negatīvi noskaņoti un kas atrod spēkus jebkurā brīdī un situācijā, lai ietu uz priekšu. Īpaši cilvēki, kas to dara ne tikai savu egoistisko motīvu dēļ, bet arī līdzcilvēku labā.

Ceru, ka arī Diena ikdienā iedvesmo un turpinās to darīt. Kas ir plānots?

Te nepieciešams stāsts par to, kā viss sākās. To varētu dēvēt par sapni par iedvesmu kā saturu. Mana dzīve un karjera lielā mērā ir saistīta ar komunikāciju un medijiem. Viss saturs, ko ražo un ģenerē mediji, ir reālistisks. Protams, tur ir arī iedvesmas stāsti, bet, ja mēs skatāmies kopumā, tad ļoti liela prevalence ir ar negatīviem notikumiem un to atspoguļošanu. Es pati, izejot tam visam cauri laikā, kad strādāju par žurnālisti, atspoguļojot pasaules notikumus, kuriem ir objektīvi negatīva noskaņa presē un televīzijā, sapratu, cik ļoti vēlos, lai mediju telpā būtu vairāk tā iedvesmojošā un pozitīvā satura.

Šis sapnis manī dzīvoja un attīstījās, līdz vienā brīdī visi elementi sakrita. Kādā absolūti garāmejošā sarunā ar Dienas medijiem ieminējos, cik tas būtu forši. Mediji ir milzīgs spēks, kas lielā mērā diktē mūsu noskaņojumu un attieksmi pret lietām, ietekmē cilvēkus un var arī kaut kādā mērā nostādīt vadlīnijas. Īstenībā biju pārsteigta, cik ļoti šī iniciatīva tika atbalstīta un pacelta līmenī līdz pat iedvesmas medijam. Neticami, bet tā laikam notiek ar lietām, kam vienkārši jānotiek.

Ar šo iniciatīvu gribam vērst uzmanību uz saturu. Tas ir iedvesmojošs saturs, nākamais solis - iedvesmas medijs. Nākotnē tā ir televīzija un visas eksistējošās modernās komunikācijas. Mūsu mērķis ir, lai iedvesmojošā satura daļa globāli būtu lielāka un prevalējošākā.

Mēs sākām ar šiem pasākumiem (Iedvesmas diena, Iedvesmas stundas, Iedvesmas balva), jo negribam tikai atspoguļot iedvesmojošu saturu, ko ģenerē dzīve, bet gribam radīt savu. Turklāt mēs vēlamies to darīt ne tikai paši, bet gribam palīdzēt šī iedvesmas satura ģenerēšanā arī citiem cilvēkiem un organizācijām, kam ir liela vēlēšanās to darīt, ir idejas, bet varbūt trūkst profesionalitātes un pieredzes. Mēs labprāt viņus atbalstām. Rezultātā iniciatīvai jau ir ļoti daudz partneru.

Uz ko tā ir vērsta?

Šim zīmolam kā tādam, protams, mērķauditorija ir no A līdz Z - absolūti visi. Savukārt atsevišķiem pasākumiem tā jau ir konkrētāka. Ja runājam par Džoanas O`Riordanas vizīti Latvijā, tad tie ir gan visi jaunieši, kas vēlas smelties iedvesmu, gan arī cilvēki ar īpašām vajadzībām, viņu ģimenes, viņu potenciālie darba devēji. Viss sākās ar to, ka es Džoanu satiku pasākumā Japānā. Viņa mani iedvesmoja tik ļoti, ka vēl ilgi nespēju attapties. Gribēju vienkārši piecelties un lidot, skriet, iet un darīt. Jau bija uzsākts darbs pie iedvesmas projekta attīstīšanas, tāpēc rosināju tikšanos ar Džoanu rīkot arī šeit, un atradās atbalstītāji, kurus šī ideja ļoti uzrunāja. Strādājot jau pie konkrēta pasākuma organizēšanas, kas pirmām kārtām bija domāts jauniešiem, kurus iedvesmot ar šīs unikālās meitenes piemēru, sapratu, ka ir daudz cilvēku, kuriem šis pasākums un tikšanās varētu būt pat daudz vairāk nepieciešams nekā mums. Līdz ar to mēs uzaicinājām arī cilvēkus ar īpašām vajadzībām, ar ierobežotām kustībām, stipri paplašinājām Džoanas vizītes programmu no vienas līdz četrām dienām, iekļaujot ne tikai iedvesmas pasākumu Splendid Palace, bet arī vairākus citus svarīgus punktus.

Sadarbību izveidojām ar Invalīdu un viņu draugu apvienību Apeirons, Bērnu slimnīcas fondu, POGU, fondu Nāc līdzās un citiem, lai lielākam cilvēku lokam būtu iespēja satikt Džoanu, parunāt ar viņu, ar viņas vecākiem. Mijiedarbībai jānotiek visplašākajā nozīmē. Līdz ar to liels prieks ir par izrādīto interesi. Cilvēki ir gatavi uz tikšanos braukt arī no reģioniem. Tas dod spēku un pārliecību, ka virziens ir pareizs. Man personīgi tas lika padomāt par to, ka nākotnē jākoncentrējas uz īpašām personībām, kas sarežģītā dzīves situācijā ir spējušas sasniegt ļoti daudz un tagad kalpo par iedvesmu, protams, visiem mums, bet, iespējams, arī specifiskākām sabiedrības grupām.

Pieminējāt jauniešus. Viņiem trūkst iedvesmas?

Jaunieši ir tā grupa, kurai šī iniciatīva varētu būt kaut kādā ziņā visvairāk noderīga. Viņi ir tajā dzīves posmā, kad jāpieņem svarīgi lēmumi, bet ne visi tam ir sagatavoti. Faktori var būt gan vide, kurā viņi ir uzauguši, gan vecāki un to dzīvesstāsti, kas ne vienmēr ir pozitīvi. Ir jaunieši, kuri ir ļoti neaizsargāti, un viņiem ir jāpalīdz dzīves ceļa atrašanā un pareizo vērtību un mērķu noteikšanā. Ir jāpiepalīdz, jāpastumj. Te arī radās ideja par Iedvesmas stundu rīkošanu skolās. Ceram, ka tas varētu izvērsties pamatīgā kustībā. Šobrīd ieplānota pirmā tikšanās divās Alūksnes skolās. Latvijā, protams, ir daudz organizāciju, kas strādā ar skolām, bet mēs vēlamies strādāt citādi. Balstoties uz objektīviem kritērijiem, esam izvēlējušies skolas reģionos, kuram iedvesmojošs saturs un atbalsts ir visvairāk nepieciešams. Stundās kā iedvesmotāji runās Latvijas spilgtākās personības, kurām ir interesanti dzīvesstāsti, bet tās ir daudz sasniegušas. Dažreiz šķiet, ka šiem cilvēkiem viss no debesīm nokrīt, bet tā tas nav. Ir ļoti svarīgi, ka viņi atklāj šīs nianses bērniem un jauniešiem, īpaši tiem, kam dzīves apstākļi ir citādi. Mēs skolēniem dosim iespēju gan uzklausīt iedvesmotāju stāstus, gan gandrīz vai draugu atmosfērā uzdot jebkādus jautājumus un prasīt padomus. Priecē ļoti liela atsaucība un idejas atbalsts no pašām skolām.

Caur šo iniciatīvu attiecībā uz jauniešiem es ļoti gribētu arī censties panākt tā saucamo nepopulāro profesiju ienākšanu fokusā un jauniešu intereses paaugstināšanu par tām. Respektīvi, lai nebūtu tā, ka 80% skolēnu savu nākamās profesijas un mācību izvēli saredz starp mārketingu un uzņēmējdarbību. Vēlos, lai vairāk viņu saskata sevi arī zinātnē, medicīnā, augstajās tehnoloģijās. Tas pats attiecībā uz popkultūru. Iedvesma būs caurvīta ar klasisko kultūru, augsti intelektuālām un humānām vērtībām, kuras mēs centīsimies ar mums esošiem instrumentiem popularizēt jauniešu vidū.

Jūs gandrīz neminat vārdu «projekts», bet gan - kustība, iniciatīva. Kāpēc?

Ja mēs runājam atsevišķi par iedvesmas medija radīšanu, tad tas šobrīd ir projekts. Projektam ir sākums, mērķi un beigas - rezultāts. Bet pārējās aktivitātes iziet no šiem rāmjiem. Jau pats vārds «iedvesma» man nesaistās ar projektu. Tīri pēc sajūtām, pēc kurām mēs lielā mērā vadāmies šajā stāstā, sapratām, ka tā ir iniciatīva. Turklāt ne tikai mūsu, bet arī citu. Gribam, lai tas iedvesmo un dod impulsu smaidīt. Ja mediju telpā būs balanss un pozitīvā varbūt pat vairāk, tad daļai cilvēku, iespējams, būs vieglāk.

Mediji savā starpā konkurē. Cerat, ka šo ideju pārņems arī citi, lai rastos šis balanss?

Īstenībā tas ir tas sapnis. Mēs visi darām vienu darbu, un arī mērķiem jābūt kopējiem. Kopā ir lielāks spēks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?