Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

No parastas ēšanas līdz kulinārijas niansēm - viens solis

Ne skriešana, ne resnais vēders, ne kulinārijas iespēju daudzpusīgums nespēj mani pataisīt par veselīgu ēdienu gatavotāju un ēdāju. Nu nekādi nespēj. Drīzāk pretēji. Auzu pārslu putru brokastīs ēd bērni, bet man labāk patīk melna kafija un ola. Nelobītu rīsu ar zaļumiem un ķiploku pesto pusdienu vietā pēc smaga treniņa labāk redzu gaļas gabalu ar frī kartupeļiem un vēlams aukstu alu.

Ķiploku pesto gan skan smalki, bet tas ir jebkurā lielveikalā nopērkams bazilika pesto ar pievienotiem smalki sagrieztiem ķiplokiem, no kuriem izņemts asniņš, jo tas esot sliktas elpas radītājs. Tieši tāpat frī kartupeļus varētu saukt par beļģu kartupeļiem ar Kajennnas pipariem un parasti ceptu gaļu pārdēvēt par uz restēm gatavotu steiku riekstu marinādē. Visas tās kulinārijas nianses no parastas ēšanas šķir tikai viens solis.

Pirms daudziem gadiem, ilgstoši atrodoties komandējumā vāciski runājošās zemēs, pazinu kādu nedaudz vecāku kungu. Viņš bija latvietis, bet pavadījis šādā darba režīmā jau ilgu laiku. Pusdienoja viņš tieši tāpat kā vietējie, nekautrējoties pasūtīt spritzer, kas sastāvēja no pusglāzes baltvīna un pusglāzes gāzēta minerālūdens. Pusdienu sarunas varēja aizpildīt viens pats, stāstot par savām lauku māju viesībām un tur pasniegtajiem ēdieniem un Rīgas tirgus tantiņām - pie kurām jāpērk svaiga gaļa, pie kurām vislabākie zaļumi un kuras olas, biezpienu būs atlasījušas īpaši viņam. Un vakaros veda uz restorāniem. Mani - nupat no lauku vidusskolas sola nākušu, piesēdināja pie ķīniešu vakariņu galda ar Pekinas pīli un rīsu trauciņiem. Ēdot steiku, pirmo reizi griezu gaļu, no kuras sūcās sārtas sulas, bet pēc meksikāņu tortiļām man, nedzērājam, šķita, ka vienīgi kolēģa tekilas dzeršana ļauj tam nejust, cik viss ir ass. Vēlāk, jau parastā vācu rūpnīcas ēdnīcā, ieteica izvēlēties ēdienus, uz kuriem es nemaz skatījies nebūtu. Tagad toties zinu, kā garšo Bavārijas baltās desas, kabaču salāti un kartupeļu klimpas.

Mazais bērns vēl savā nesamaitātajā uztverē ēd visu, kas nekustas. Lielās meitenes jau šķiro, neēdot ķiplokus, sīpolus un ļoti piesardzīgi skatās uz jebko jaunu. Pirms gada Ziemassvētkos ar opi nopirkām neparastus augļus un tā arī divatā tos dabūjām apēst. Manadrīni ir ēdami, savukārt karambola, fizālis vai ragaina melone jau skata pēc tiek ievietoti neēdamo lietu sarakstā. Nemaz nepamēģinot.

Pašam nepatīk, bet skaidri zinu, ko nākamajā nedēļā katru dienu ēdīšu pusdienās. Un vakariņās arī. Tāpēc, lai nevajadzētu gaidīt jaunu gadu un kaut ko apņemties, būs jāsāk ar Ziemassvētkiem. Pagatavošu svētku galdam kaut ko, ko nekad neesmu gatavojis un ēdis. Itāļiem esot uz šiem svētkiem septiņu zivju ēdienu galds, un viens no ēdieniem būs manējais - kalmāru, kartupeļu un zirņu sautējums. Pavisam vienkāršs, bet pirmo reizi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?