Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

No Parex bankas izvadīs «toksīnus»

Atrast pircēju vismaz daļai no Parex bankas būtu vieglāk, ja no bankas pamatbiznesa, kas ir privātpersonu apkalpošana, tiktu atdalīts no risku viedokļa nedrošākais nerezidentu segments, pārliecināts ir bijušais baņķieris, uzņēmējs Uģis Zemturis. Neoficiāla informācija liecina, ka Parex tuvākajā nākotnē tiešām varētu tikt sadalīta «labajā» un «sliktajā» bankā, slikto daļu, iespējams, iekonservējot līdz brīdim, kamēr atdzīvosies nekustamā īpašuma tirgus, savukārt labo - pārdodot.

Interesi par to _Parex_ biznesa daļu, kurā ietilpst privātpersonu apkalpošana, izrādījusi arī _Nordea_ banka_._ Abas bankas šīs ziņas nekomentē.

Uzlabos bilanci

Parex bankas restrukturizācija tiek apsvērta, jo tā palīdzētu uzlabot bankas bilanci un novērstu iespēju, ka tuvākajā nākotnē atkal būtu jāpalielina bankas pamatkapitāls. Šogad bankas pamatkapitāls palielināts par 165 miljoniem latu. Tiek pieļauts - ja no Parex pamatbiznesa tiktu atdalīti tā sauktie toksiskie jeb sliktie aktīvi (peļņu nenesošie kredīti, nelikvīdie vērtspapīri utt.), banka nākamgad pat varētu strādāt ar peļņu. Atsevišķi tikmēr tiktu atdalīti Parex uzņēmumi ārzemēs, kā arī kompānija Parex Asset Management. Saskaņā ar neoficiālām ziņām par Parex «sliktās» daļas pārņemšanu varētu būt interese Pasaules Bankai.

Bijušais Parex bankas vadītājs Inesis Feiferis uzsver: Zviedrijas banku piemērs pierāda, ka finanšu problēmu gadījumā bankas sadalījums var būt labs risinājums. Arī Zviedrijā ekonomiskās krīzes laikā banku sliktie aktīvi tika atdalīti, un šos aktīvus pārvaldošām kompānijām izdevās ne tikai tikt cauri grūtiem laikiem, bet pēc kāda laika arī nopelnīt.

Problemātiskāku kredītu vai to pārvaldīšanas atdalīšanu no bankas pamatbiznesa īsteno vairākas Latvijas komercbankas. Tā Swedbank ir izveidojusi struktūrvienību, kura nodarbojas ar paaugstinātiem biznesa riskiem. Tās ietvaros darbojas arī to nekustamo īpašumu pārvalde, kas bankai jāpārņem. Arī Latvijas krājbanka nesen nodibinājusi uzņēmumu, kas nodarbosies ar kredītu atgūšanu un restrukturizāciju.

Nerezidenti pārāk riskanti

Bijušais baņķieris, uzņēmējs Uģis Zemturis spriež: ja Parex bankas pamatbiznesu vēlas iegādāties kāda Skandināvijas vai Rietumeiropas banka, vispievilcīgākā Parex daļa ir vietējo klientu bāze, kas gan veidojot tikai ap 30% no visa bankas biznesa. Nerezidentu ieguldījumi un viņiem izsniegtie kredīti ir visriskantākais virziens, ko pircējs, visticamāk, negribēs pārņemt, domā U.Zemturis. Tādēļ, pēc viņa teiktā, ņemot vērā Parex bankas biznesa specifiku, būtu vērts apsvērt iespēju banku sadalīt «rezidentu» un «nerezidentu» bankās. Runājot par Parex iespējamo cenu, U.Zemturis uzsver: viena no metodēm, kā aprēķināt bankas vērtību, ir par pamatu ņemt bankas pašu kapitālu. Labajos gados banka varēja maksāt četras reizes vairāk, nekā veido tās pašu kapitāls, turpretim patlaban cenu veido labākajā gadījumā kapitāla summa, bet visbiežāk tam nākot klāt arī atlaide. Parex bankas pašu kapitāls 2008.gadā veidoja 79,1 miljonu latu. Līdz šim amatpersonas uzsvēra - banku pārdodot, jāatgūst tajā ieguldītais.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?