Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

No saulē kaltētiem auto līdz frontei

Ilze Auzāne

Atzīmējot keramiķa Viļa Vasariņa 110 gadu jubileju, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs piedāvā izstādi Mākslas frontinieks, kas ļauj ielūkoties skaitliski nelielajā, bet pārsteidzoši daudzpusīgajā meistara daiļrades mantojumā. «Viņš izcēlās ar savu izteiktu rokrakstu un spēju iekļauties modernisma laikmeta aktuālajās strāvās,» sarunā ar laikrakstu Diena akcentē izstādes kuratore Rūta Rinka un norāda uz vairākiem keramiķa veidotajiem darbiem, kas tapuši Art Deco stilā.

Kuratore zina stāstīt, ka Viļa Vasariņa aizraušanās ar mākslu aizsākusies jau bērnībā, kas pavadīta gleznainajā Vaives pagastā. Viņš ir audzis triju bērnu ģimenē, kurā īpaši siltas attiecības izveidojušās ar vecāko brāli Artūru. Abi ir bijuši gluži vai apsēsti ar zīmēšanu un veidošanu mālā. «Viņi radījuši automašīnu modeļus ar visiem šoferiem pie stūres un kaltējuši tos saulē,» atklāj Rūta Rinka. Savas pirmās zināšanas mākslas jomā Vilis Vasariņš ieguvis Cēsu arodskolas mākslas nodaļā.

1924. gadā jauneklis devās uz Rīgu, lai turpinātu izglītību Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA). Par viņa nozīmīgākajiem skolotājiem kļuva divi ievērojami mākslinieki un pedagogi - Ludolfs Liberts, pie kura Vilis Vasariņš strādāja Latvijas Nacionālajā operā, un Rūdolfs Pelše, pie kura viņš padziļināti pievērsās keramikas daudzpusīgās pasaules iepazīšanai ar pastāvīgiem eksperimentiem. «Pirmais atstāja dziļu ietekmi uz viņa domāšanu, otrais - uz viņa tehnisko meistarību,» uzskata kuratore.

Izstāde ir apskatāma muzeja otrā un trešā stāva vestibilā. «Kāpjot pa kāpnēm no viena stāva uz nākamo, uzreiz var pamanīt šo milzīgo māla svečturi,» acīmredzamo vārdos noformulē Rūta Rinka. Pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu nogalē tapušā darba formā un rotājumos atspoguļojas Latgales podnieku tradīcijas un baroka reminiscences. Par šo svečturi Vilis Vasariņš 1939. gadā ieguvis Latvijas Mākslas akadēmijas Romas prēmiju - iespēju papildināt savas zināšanas Itālijā, kas palika neizmantota.

Otrā pasaules kara laikā, 1944. gada augustā, toreizējais LMA Keramikas meistardarbnīcas vadītājs tika iesaukts leģionā. Mākslinieka dzīve aprāvās nākamā gada 23. martā Kurzemes katlā. Pirms došanās prom sava dzīvokļa atslēgas viņš bija uzticējis labai paziņai Šmites kundzei. «Kad Rīgu ieņēma Sarkanā armija, viņa bija paguvusi aizskriet uz Viļa Vasariņa dzīvokli un paņemt vairākas mākslinieka lietas, kuras vēlāk novēlējusi Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam,» stāsta kuratore.

Izstāde Mākslas frontinieks Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā apskatāma līdz 3. jūlijam. Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?