Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

No Valmieras «pumpaino» grupas

Valsts prezidenta amatam izvirzītā Andra Bērziņa vārds figurē tā dēvētajā Valmieras grupējumā - par ietekmīgu uzskatītā domubiedru grupā, kas pastāvējusi deviņdesmitajos gados jeb laikā, kad valstī tempus uzņēma privatizācijas process.

Par trim «draugu pulciņiem» Latvijā, kas regulējot ekonomiku, 1995. gadā pirmsvēlēšanu gaisotnē paziņoja toreizējais Demokrātiskās partijas Saimnieks līdzpriekšsēdētājs Ziedonis Čevers. Lietuvas presē tiek pieminēts kāds «Valmieras grupējums». Šī esot «pumpaino» [nēsā kaklasaites ar šādu ornamentu] grupa, kas saistīta ar dažādām biznesa aktivitātēm, bet pamatā kontrolējot lielāko daļu lauksaimniecības produkcijas pārstrādes uzņēmumu, nepilnu gadu vēlāk paziņoja toreizējais iekšlietu ministrs Jānis Ādamsons. Otrs liels, augstākajos varas ešelonos atbalstīts, esot «strīpaino» grupējums, kas saistīts ar naftas biznesu, vēsta pietiek.com.

«Pumpaino» nometnē līdz ar J. Ādamsona oponentu, tobrīdējo premjeru Andri Šķēli (TP) esot bijis arī kādreizējais lauksaimniecības reformētājs Jānis Kinna (ZZS), Ministru prezidenta tuvākie līdzgaitnieki Edmunds Krastiņš un Gundars Bērziņš (abi agrāk bija Zemnieku savienībā, vēlāk iestājās TP), advokāts Andris Grūtups, agrākais Privatizācijas aģentūras vadītājs Jānis Naglis, Latvijas Unibankas (tagad SEB banka) prezidents A. Bērziņš u.c. LNT raidījums Nedēļa 2000. gada beigās ziņoja, ka brālības biedri parasti tikušies vietās netālu no Rīgas, ar viņu darbībām, iespējams, saistīti toreizējie politiskie un ekonomiskie procesi. E. Krastiņš un A. Šķēle toreiz žurnālistiem noliedza savu piederību grupējumam, taču nenoliedza tā esamību.

A. Bērziņš tagad Dienai saka, ka šāda domubiedru grupa deviņdesmito gadu sākumā patiesi esot eksistējusi, lai apvienotu prātus neatkarību atguvušās valsts virzībai uz tirgus ekonomikas ceļa: «Tur nav nekā slēpjama. (..) Tad mēs visi pamatā bijām lieli muļķi un bija jādomā, kā lietas kārtot. (..) Taču mums nebija tādas domas, ka tā būs ietekmīga grupa, kas regulēs varu.» Grupa tās sākotnējā veidolā darbojusies pāris gadu deviņdesmito sākumā - līdz brīdim, kad sāka veidoties partijas. Viņš neizslēdz, ka pēcāk veidojušās šaurākas domubiedru grupas, kurās apvienojušies partijās sastājušies cilvēki, kam bijusi vēlme ietekmēt procesus valstī. «Cik es esmu tur bijis, domāju, ka tur tas ir stipri pārspīlēts (..) Privatizēsim to, darīsim to - tā nebija šī grupa,» rezervēti noteica prezidenta amata kandidāts. No domubiedru grupas politikā iegāja, piemēram, J. Kinna un E. Krastiņš, iestājoties Latvijas Zemnieku savienībā, bilda A. Bērziņš.

Visvairāk A. Bērziņa ceļi deviņdesmitajos mijušies ar E. Krastiņu - kopā strādāts Valmieras rajonā, pēc valsts neatkarības atgūšanas abi līdzdarbojušies Augstākās padomes Ekonomikas komisijā, arī darbā pie banku reorganizācijas un privatizācijas, tostarp Unibankas pārveides. E. Krastiņš ieņem Unibankas padomes priekšsēdētāja amatu 1993. gadā un tajā pašā gadā A. Bērziņu ievēl par šīs bankas prezidentu, ko pēc paša vēlēšanās atstāj 2003. gadā. Interesanti, ka Unibanka parādās kā naudas aizdevēja, piemēram, tādos lielos darījumos kā Latvijas kuģniecības (LK) privatizācija, arī Ave Lat grupas pirkšanā un nonākšanā A. Šķēles uzņēmuma rokās. Par kredīta došanu LK privatizācijā lēmumus pieņēma SEB bankas akcionāri Zviedrijā, tagad saka A. Bērziņš, bet Ave Lat grupas darījuma kreditēšanu viņš nevarēja komentēt, jo tik senus notikumus neatceroties.

Jautāts par nokļūšanu Latvijā lielākā uzņēmuma Latvenergo padomē Aigara Kalvīša (TP) premjerēšanas laikā, kas valsts uzņēmumos bija visai politizētas, A. Bērziņš noteica, ka viņu padomes priekšsēža amatā 2006. gada beigās virzījis Roberts Zīle (TB/LNNK), ņemot vērā lielo pieredzi bankas vadībā. Iesaistīšanās uzņēmumā Vaļņu nami 11, kur starp īpašniekiem figurē arī A. Šķēles bijusī dzīvesbiedre Dzintra Šķēle, 2007. gadā esot saistīta tikai ar ēkas iemītnieku vēlmi izmantot savas pirmpirkuma tiesības un kopīgi atpirkt ēku no SEB bankas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?