Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

No zināšanām pie prakses

Jo izglītotāka ir sabiedrība, jo drošāka mums visiem ikdiena. Tieši vecāki ir pirmie, kas saviem bērniem māca elementāras lietas par saimniecību un arī par drošību, lietojot dabasgāzes plīti vai gāzes apkures katlu. Taču pienāk brīdis, kad bērni jau var saviem vecākiem izstāstīt, ko jaunu uzzinājuši un kā praksē ieteicams pielietot reiz dzirdētos, teorētiskos padomus.

Lai palīdzētu jaunajai paaudzei kļūt zinošākai, a/s Latvijas gāzes darbinieki ikdienā atsaucas uz skolu uzaicinājumiem organizēt Drošības dienas un piedalās ar bērnu izglītošanu drošības jautājumos saistītās akcijās visos Latvijas reģionos.

Drošības festivāls

Lai ikdiena būtu drošāka un lai bērni neapjuktu dažādās riskantās situācijās, Latvijas gāze aktīvi sadarbojas ar citiem operatīvajiem dienestiem, tā nodrošinot, ka pieejamā informācija ir pēc iespējas vispusīgāka. 30. maijā (no plkst. 12 līdz 18) Rīgā, Esplanādē, atzīmējot gaidāmo Starptautisko bērnu aizsardzības dienu, sadarbībā ar Valsts policiju un ar Rīgas domes atbalstu tiks rīkots drošības festivāls Piedzīvojumu vasara. Tajā piedalīsies operatīvie dienesti, kā arī dažādi uzņēmumi un iestādes, kuriem ir būtiski aktualizēt jautājumus, kas skar bērnu un jauniešu drošību. Pasākuma mērķis - papildināt bērnu, jauniešu un arī vecāku zināšanas par būtiskiem drošības aspektiem ikdienā, lai problemātiskās situācijās ikviens rīkotos saprātīgi, loģiski un bez stresa.

Esplanādē tiks iekārtotas dažādas tematiskās zonas - droša ceļošana, neatliekamā medicīniskā palīdzība, ugunsdrošība, elektrodrošība, gāzes drošība, atkarības un kaitīgo vielu ietekme, drošība uz ceļiem, ielām, ūdeņiem, dzelzceļa tuvumā, interneta vidē, orientēšanās apvidū un citas. Pa tematiskajām zonām ejot un izmantojot Piedzīvojuma festivāla orientēšanās karti, varēs savākt zīmogus. Izejot visus kontrolpunktus, tiks atklāts apslēptais ziņojums. Uzrādot aizpildīto karti ar ziņojumu, katrs dalībnieks saņems apliecinājumu, ka drošai vasarai viņš ir gatavs.

Pašizglītošanās kā spēle

Latvijas gāze piedāvā bērniem īpašu izdevumu par drošu dabasgāzes lietošanu - komiksu Kā Gāzēns draugus izglāba, ko var lejupielādēt no mājaslapas www.lg.lv. Taču šī grāmatiņa var būt interesanta un noderīga ne tikai jaunākiem, bet arī vecākiem bērniem. Galvenais ir, lai vecāki atrastu laiku, kurā kopā ar bērniem izpētīt noderīgo informāciju un jebkuru situāciju pārrunāt. Ģimenēs ir svarīgi drošu dabasgāzes lietošanu pārrunāt arī ar vecvecākiem, jo gados vecāki cilvēki mēdz būt aizmāršīgi un atstāt gāzes plīti bez pieskatīšanas, aizmirstot, ka uz tās uzlikts katliņš vai panna ar ēdienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Padomi

Nekad nedrīkst atstāt ieslēgtu gāzes plīti bez uzraudzības, jo pāri pārgājis katls, kurā vārās, piemēram, kartupeļi, var apdzēst liesmu un telpā sāks izplūst gāze, kas var novest pie bīstamas situācijas.
Uz gāzes plīts un tās tuvumā nekādā ziņā nedrīkst turēt rotaļlietas, grāmatas un citus viegli uzliesmojošus priekšmetus.
Jāiemāca bērnam, ka vienmēr jāpārbauda, vai plīts slēdži pēc lietošanas kārtīgi aizgriezti. Ja tiek izmantota sašķidrinātā gāze, kā tas mēdz būt vasarnīcās, jāaizgriež arī balona slēdzis.
Virs gāzes plīts nedrīkst snaikstīties - stiepties pēc tālākajiem katliņiem, kad citi plīts degļi ieslēgti.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?