Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

No zivīm grib iegūt maksimālo labumu

Iespējams, jau pēc gada, ieguldot vēl aptuveni pusmiljonu eiro, Liepājas uzņēmums Kolumbija būs ne tikai viens no lielākajiem slēgtā tipa vērtīgo zivju audzētājiem Baltijā, bet arī spēs tirgū piedāvāt ekoloģisko produkciju. Par spīti tam, ka nozares speciālisti ir noskaņoti skeptiski un apšauba, vai šāds attīstības virziens varētu būt finansiāli izdevīgs, uzņēmuma vadītājs Igors Krupņiks ir entuziasma pilns un uzsver - zivju ekoproduktu niša Baltijā ir brīva, tāpēc tai ir vērā ņemams attīstības potenciāls.

Sūdzējušies par smaržu

Uzņēmums atrodas ostas malā. Zivju kūpinājumu smarža jūtama vēl krietni pirms ieejas Kolumbijā. Tieši specifiskās smaržas dēļ gan zivju ražotne, gan Liepājas dome saņēmusi vairākas sūdzības no vietējiem iedzīvotājiem. Tagad gan sūdzību esot mazāk. I. Krupņiks skaidro, ka panākts kompromiss ar Liepājas domi - kad vējš pūš virzienā uz vēju pilsētas centru, uzņēmums pāriet uz saudzīgāku kūpināšanas režīmu. Bieži vien tas arī neizdodas, jo Liepājā vējš mēdz strauji mainīt virzienu.

Astoņus hektārus lielajā Kolumbijas teritorijā izvietota pilnīgi jauna zivju audzētava, kuras darbu nodrošina īpašas tehnoloģijas no Vācijas. Uzņēmuma vadītājs ar lepnumu izrāda jaunās iekārtas un baseinus, kuros jau ielaisti zivju mazuļi. Kādā zālē atrodas zivis, kurām nepieciešama 15 grādu temperatūra, citā aizliegts sarunāties, jo jebkurš troksnis zivju mazuļus varot pārbiedēt līdz nāvei.

Jāuzsver, ka uzņēmums izmanto ūdens recirkulācijas principu. Tas nozīmē, ka zivis tiek audzētas īpašos baseinos, kuros ūdens tiek attīrīts un izmantots atkārtoti. Sapnis par slēgtā tipa zivju audzētavu lolots jau sen, tagad tas ar nelielu nobīdi no paredzētā termiņa īstenojies.

Kolumbija, kas jau kopš 2005. gada nodrošina zivju pirmapstrādes pakalpojumus un konservu ražošanu, uz ārvalstīm eksportē 95% savas produkcijas. Apmēram pēc astoņu gadu darba uzņēmums ražo 160 zivju konservu veidus.

Tagad I. Krupņiks īpašas cerības liek uz ekoloģiskās produkcijas ražošanu: «Ja mums tas izdosies, mēs būsim ieguvēji.» Baltijas jūrā zivju resursi pamazām izsīkstot, tāpēc zivju audzētāju loma arvien pieaugs. Uzņēmējs uzsver, ka negrasās ražot produkciju masveidā un konkurēt ar kvantitāti: «Tas, ko mēs varam izdarīt, ir no katra kilograma izspiest visu maksimāli iespējamo.»

Traucē neprognozējamība

Kaut gan Kolumbija apliecina attīstības pazīmes, tomēr sasniegt izaugsmi nav bijis viegli. Pirms pāris gadiem uzņēmumam nācās cīnīties ar maksātnespējas procesu, tas ievērojamu laiku bijis iesaistīts tiesvedību virpulī. Arī tagad, apzinoties Latvijas nestabilo ekonomisko situāciju, esot grūti prognozēt nākotnes tēriņus. «Ja Latvijas ekonomikas tālākie mērķi būtu skaidri vismaz pēc būtības, būtu krietni vieglāk izveidot uzņēmuma biznesa plānu. Taču, ja pēkšņi parādās papildu izmaksas par zaļo enerģiju un citiem līdzīgiem faktoriem, tas rada neprognozējamību un pasliktina konkurētspēju ar citu valstu uzņēmumiem.»

Uzņēmējs uzsver, ka Kolumbija nodokļos gadā samaksā teju miljonu eiro, tāpēc viņš «būtu pateicīgs, ja valsts nāktu pretī vairāk kaut vai ar skaidrāku nodokļu politiku».

Turklāt Kolumbija patlaban nodrošina 350 darbvietu. I. Krupņiks stāsta, ka vidējā alga uzņēmumā ir nedaudz virs 300 latiem. Tie darbinieki, kuriem ir lielāka pieredze, saņemot vairāk. Uzņēmumā strādā darbinieki no visas Latvijas, to izmitināšanai izveidotas divas kopmītnes. Pirms finanšu krīzes Kolumbija piesaistīja strādnieces no Taizemes. «Viesstrādnieces saņēma lielāku algu, jo darba ražīgums taizemietēm ir augstāks, viņas strādā ļoti veikli,» skaidro I. Krupņiks.

Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš Dienai atzīst, ka Kolumbija Latvijas uzņēmējdarbības vidē ir veiksmes stāsts: «Kad Igors Krupņiks pirms vairākiem gadiem atnāca uz domi un teica, ka ir gatavs iegādāties un attīstīt uzņēmumu, neviens viņam tā īsti neticēja. Kolumbija bija tuvu bankrotam. Tagad mēs ar prieku vērojam, kā uzņēmums attīstās.»

Arī Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Edvards Smiltēns par Kolumbiju izsakās pozitīvi: «Šis uzņēmums kā jebkurš cits ir darba devējs un nodokļu maksātājs, tāpēc mēs to vērtējam atzinīgi.»

Līdzīgi arī Lietuvā

Projekta Invest to Grow īstenošanas gaitā Kolumbiju apmeklēja kolēģi no Lietuvas, viņu vidū bija zivju audzēšanas uzņēmuma Leteka vadītājs Aļģirds Grublis. Lietuvas uzņēmums sācis darbu pirms pāris mēnešiem un specializējas tikai zušu audzēšanā. Ideja par biznesu radusies pērn, kad Eiropas Savienība slēdza iespēju zušus ievest no Ķīnas. «Šī iemesla dēļ mums atvēries ļoti liels tirgus. Turklāt ietaupām uz darbinieku skaita un algu rēķina, jo uzņēmumā strādā tikai trīs cilvēki. Mums viss ir pilnībā automatizēts,» stāsta uzņēmējs.

Par izvēli audzēt tieši zušus A. Grublis piebilst: «Ja tiek audzēti dažādi zivju veidi, tie savā starpā sajaucas, un ir liels risks, ka zivis piemeklēs dažādas slimības.»

Eksperti skeptiski

Latvijas Zivsaimnieku asociācijas prezidents Inārijs Voits apšauba, vai zivju ekoprodukcijai Latvijā būs nepieciešamais pieprasījums. Baltijas jūrā zivis tiešām apdraudot piesārņojums, savukārt Latvijas upēs un ezeros īpaša piesārņojuma riska neesot. «Tas nozīmē, ka visas zivis no mūsu iekšējiem ūdeņiem ir ekoloģiski tīras, tikai tām nav attiecīgās norādes uz etiķetes,» teic I. Voits un pauž bažas, vai ieguldīto naudu, ražojot īpašu ekozivju produkciju, uzņēmums spēs atpelnīt.

Ideju par ūdens attīrīšanu un izmantošanu atkārtoti asociācijas prezidents vērtē atzinīgi, norādot, ka šis veids ir dabai draudzīgs. Tomēr viņš apšauba, vai tādējādi tiks radīts labi pelnošs bizness. «Par ūdeni, ja to izmanto vairākas reizes, būs jāmaksā mazāk, taču, to attīrot, būs jātērē elektrība, kas veidos papildu izmaksas,» secina I. Voits.

Ar bažām uz Kolumbijas attīstības plāniem raugās arī Latvijas Zivrūpnieku federācijas priekšsēdētājs Didzis Šmits, sakot, ka uzņēmums spēris drosmīgu soli: «Apsveicami, ka Kolumbija domā par jauniem produktiem un tirgiem, tomēr šaubos, vai recirkulārā sistēmā audzētas zivis būs rentabla izejviela, lai ražotu konservus.»

D. Šmits arī norāda, ka «daudzi domā - atliek vien izbūvēt audzētavu un salaist tajā zivju mazuļus un var jau rēķināt peļņu. Viņi bieži aizmirst rēķināties ar to, cik liela ir zivju mazuļu mirstība, un dažādu slimību riskiem».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Akvakultūras produktu apstrāde Latvijā

2012. g. vidū darbojās 106 uzņēmumi.
74% uzņēmumu atbilst mikro un mazo uzņēmumu statusam un ražo produkciju galvenokārt vietējam patēriņam.
Kopējais saražotais produkcijas apjoms 2011. g. bija 85,6 tūkst. tonnu.
Saražotā produkcija realizēta Ls 96,4 milj. apmērā.
10 gados zivju apstrādes produktu pārdošanas vērtība pieaugusi par 15%, vietējā tirgus patēriņš - par 44%.
Sagatavoto un konservēto zivju eksportā lielāko daļu ieņem konservētas brētliņas, sardīnes un sardinellas - 74,5% (Ls 56,6 milj.).
Plašs eksporta tirgus ir šprotēm eļļā, kas veido 90% no brētliņu, sardīņu un sardinellu konservu vērtības.
Saražotā produkcija tiek eksportēta vairāk nekā uz 40 valstīm, aptuveni pusi veido NVS eksporta tirgi.
Avots: Zemkopības ministrija

SIA Kolumbija

Eksportē
1. vieta: Krievija (40%)
2. vieta: Kazahstāna
3. vieta: Vācija
Arī uz Tadžikistānu, Baltkrieviju, Kanādu, ASV, Austrāliju un Eiropas valstīm
Peļņa
2011. g.: 17,9 tūkstoši latu
Apgrozījums
2011. g.: 1,4 miljoni latu

Vienīgais uzņēmums, kas piedāvā sterilizētus konservus no iekšējo ūdeņu zivīm.

Avots: SIA Kolumbija,
Zemkopības ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?