Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Noder optimisms, nevis ilūzijas

Ikdienā, sastopoties ar Latvijas uzņēmējiem un uzņēmumu vadītājiem, saskaros ar dīvainu lēmumu pieņemšanas stratēģiju - viss notiek sajūtu līmenī. Nevar noliegt, arī biznesā nepieciešama intuīcija un sajūtas par to, kuros tirgos vislabāk strādāt un kā turp virzīties, tomēr, pieņemot lēmumus par uzņēmumu virzību, ir jāvērtē fakti.

Diemžēl daudzi Latvijā strādājoši uzņēmumi pat esošos un potenciālos sadarbības partnerus izvērtē ļoti vāji vai to nedara vispār, jo pieņem, ka labāk sadarboties ar to, kas sūta pieprasījumus, un tad jau redzēs, kā būs - saražosim, nosūtīsim un gan jau pircējs samaksās.

Tikai tad, kad uzņēmums piedzīvo reālas grūtības, kuru risināšanu vairs nevar atlikt, tiek meklēts sadarbības partneris, kas palīdzētu atrisināt radušos samezglojumus.

Līdzīgs uzņēmēju domāšanas veids dominē arī citās valstīs, to raksturo princips «Vispirms darām un tikai tad domājam».

Visi uzņēmumi vēlas strādāt ar stabiliem un uzticamiem partneriem, bet par tādu partneri vispirms jākļūst pašam, pareizi plānojot un izvēloties mērķa tirgu un tikai tad fokusējot spēkus potenciāli vieglāk apgūstamajā tirgū. Katram būtu jādara savs darbs, bet pie šīs atziņas uzņēmums nonāk tad, kad jau zaudējis laiku un naudu un jāsāk viss no sākuma. Optimisms ir laba lieta, taču tam jābūt pamatotam. Vispirms jāizdara viss, lai novērstu potenciālos riskus, un tikai tad var cerēt uz pozitīvu iznākumu.

Vēl viena pašlaik ļoti aktuāla problēma ražotājiem Latvijā ir kvalificēta darbaspēka trūkums. Ražošanā arvien vairāk procesu kļūst automatizēti un tiek izmantotas tehnoloģijas, diemžēl trūkst cilvēku, kas ar tām prastu strādāt.

Bet vislielākais nezināmais uzņēmumiem ir eirozonas nākotne. Pašlaik eirozona vairs neizskatās tik depresīva un, pat par spīti negācijām, kas tajā joprojām valda, Latvijas ekonomika attīstās strauji, un domājams, ka stabila izaugsme saglabāsies arī turpmāk.

Lai arī krīzes radītās problēmas vēl ik pa laikam liek sevi manīt, Latvijai tomēr vērojami vairāki uzlabojumi gan konkurētspējā, gan politiskajā situācijā. Izaugsme Latvijā par 5%-6% ir ļoti labs rādītājs, un to vajadzētu arī uzturēt, nevis pārgalvīgi steigties un tiekties uz 10%, līdz ar to radot atkal ekonomikas pārkaršanas draudus.

Vērtējot eirozonu un Latvijas pievienošanos tai, uzskatu, ka tas ir pozitīvs un pareizs solis. Vienota valūta atvieglos norēķinus ar uzņēmumiem Eiropas Savienības valstīs, kas ir mūsu galvenais eksporta tirgus, bet nevar apgalvot, ka vienota valūta automātiski nozīmēs lielāku drošību starpuzņēmumu darījumos. Arī kolēģi no citām Eiropas valstīm atzīst, ka uzņēmumiem - īpaši Francijā un Spānijā - pēdējo pusgadu ir ļoti izteiktas maksātspējas problēmas un grūtības labi pārvaldīt savu naudas plūsmu. Līdz ar to pastāv diezgan liela varbūtība, ka Spānijai būs nepieciešama finansiāla palīdzība, lai risinātu nestabilitāti, kas ietekmē ekonomiku, līdz ar to arī banku sistēmu.

Bet latvieši ir lieli optimisti un paļaujas uz sajūtām, nevis faktiem. Vidējais mūsu valsts uzņēmējs katru dienu lasa avīzes un domā, ka, lai nu ar kuru citu, bet ar viņa ārvalstu sadarbības partneriem patiešām nekas slikts nenotiks. Mēs nemācāmies no savām, kur nu vēl no citu kļūdām.

* Kredītrisku apdrošinātāja Coface SA Latvijas filiāles pārdošanas un mārketinga direktore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?