Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Nodokļu sistēma vienai naktij

Teorētiski ir apsveicama doma, ka «dzīvesstila» uzņēmumiem nodokļi ir tuvu nullei. Taču vēl augustā presē lasījām, ka tiek aktīvi strādāts pie jauna regulējuma, kurā, iespējams, būs trīs gadu saudzēšanas periods iesācējbiznesam. Kāpēc atkal jāgudro kārtējais īstermiņa «plāksteris», nevis jāizdomā ilgtermiņa risinājums?

Pārmaiņas nodokļu sistēmā jāievieš vienoti, nevis ierastajā manierē - izraujot vienu gadījumu no konteksta. Pasakot, ka mazajam uzņēmējam nebūs jāmaksā nekas, tiek skarti uzņēmuma ienākuma (šobrīd jāmaksā minimālie 50 eiro gadā), iedzīvotāju ienākuma un pievienotās vērtības nodoklis un sociālās iemaksas. Pašreiz, ja apgrozījums ir pāri 1800 eiro mēnesī, tad jāmaksā vismaz minimālā alga un attiecīgie nodokļi (uzņēmējam nodokļos jāmaksā 185,40 eiro mēnesī). Turpmāk nebūs jāmaksā nekas? Kas noteiks robežu, kad ir un kad nav atbrīvojuma? Kādi aprēķini to veidos? Cik pamatoti būs šie aprēķini? Cik maksās kontrolēt, ka uzņēmums ar apgrozījumu, piemēram, 3500 eiro mēnesī neizveidos divus «dzīvesstila» uzņēmumus, vienkārši sadalot biznesu, un turpmāk nemaksās neko? Uz «dzīvesstila» uzņēmumiem minimālās sociālās iemaksas neattieksies? Regulējums, kurā maksā tikai vienu nodokli - 9% no apgrozījuma -, Latvijā jau ir kādu laiciņu. Kā redzams, to izmantoja ne tikai biznesa attīstībai, bet arī ļaunprātīgi, kā rezultātā šādu formu likvidēs, bet ar ko gan jaunais variants būs labāks? Būs tie paši vēži, tikai salikti jaunā Excel tabulā.

Lūk, piemērs. Mājražotājs cep cepumus savās mājās, uz savas plīts, produkcijas izejvielu izmaksu daļa ir aptuveni 50%, kā arī vēl jāsedz rēķini par elektrību, iepakojumu, degvielu. Sanāk, ka ar apgrozījumu 1000 eiro mēnesī peļņā paliek pāri aptuveni 300 eiro, - labākajā gadījumā. Tātad dzīvot ar šādu uzņēmumu ilgstoši nav iespējams un sanāk, ka apgrozījumam jābūt lielākam. Kā panākt, lai šāda veida uzņēmums nekropļotu konkurenci un vēl domātu par higiēnas prasībām un izaugsmi?

Turklāt - kas tad pašlaik uzņēmumam, kura apgrozījums mēnesī nepārsniedz 1800 eiro, jāmaksā? Kas būs tas, ko «nonullēs»? Arī pašlaik var maksāt mazāk kā minimālo algu. Ja nebūs citas darba vietas, tad «nonullēs» minimālās sociālās iemaksas? Vai «nonullēs» tikai uzņēmuma ienākuma nodokli? Ko rāda viss iepriekš minētais? Ja ieviestu uzņēmuma ienākuma nodokļa slieksni, ka zem cipara X likme ir 0%, tad varētu spriest par atbalstu. Diemžēl statistika rāda, ka uzņēmuma ienākuma nodokli maksā neliela uzņēmumu daļa, tāpēc par reālu atbalstu spriest būtu pārspīlēti.

Manuprāt, vajadzētu «noraut stopkrānu» nebeidzamajām «vienas nakts» izmaiņām un izveidot ilgtspējīgu un pārdomātu sistēmu, ieviest to kompleksi, pakāpeniski un ar skaidru vīziju nākotnē. Es šobrīd ar cerībām raugos uz apsolīto jauno regulējumu jaunajiem uzņēmumiem un start-up uzņēmumiem.

Es ceru tā ietvaros ieraudzīt regulējumu mazajiem uzņēmumiem, bet, ja turpināsies nepārtraukta «raustīšana», tam visam jēga zudīs jau saknē.

* Finanšu eksperte

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?