Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Nofotografēt baletu Degā manierē

No «fotoakvareļiem» līdz dokumentālajai fotogrāfijai - modes mākslinieks Bruno Birmanis savā pirmajā fotoizstādē Ballet. Beyond/Balets. Viņpus paceļ priekškaru uz baleta aizkulišu pasauli. Viņa darbi līdz 28. maijam būs skatāmi mākslas galerijā Putti un tirdzniecības centra Origo brīvdabas galerijā, ievadot 18. Starptautisko Baltijas baleta festivālu, kas visā Latvijā norisināsies līdz 1. maijam.

Uzticība

«Visās pārsteidz fotografēto personu uzticība,» par Bruno Birmaņa fotogrāfijām saka mākslas kritiķis Vilnis Vējš. Kā to izdevies panākt? «Es ļoti daudzus cilvēkus pazinu personiski, bet viena lieta ir pazīt personiski, otra - kad pret viņiem tiek pavērsta kamera,» atklāj modes mākslinieks, kuram no baletdejotāju puses sākumā nācies uzklausīt daudz iebildumu - pagājis apmēram mēnesis, līdz viņi pieraduši un atbrīvojušies. «Beigās jau bija tā, ka izrādes vadītāja teica: «Bruno ir atnācis, varam sākt izrādi!»,» piebilst Birmanis, kurš uzskata, ka daudziem cilvēkiem fotogrāfijās ieraudzītais kontrasts starp to, kas notiek uz skatuves, un to, kas notiek aizkulisēs, «varētu būt zināma atklāsme».

«Emocijas,» par primāro savos darbos saka modes mākslinieks, kura radītās fotogrāfijas skatītāju «izšūpinās» no romantizēta (galerija Putti) līdz pat reālistiskam (Origo brīvdabas galerija) skatījumam uz šo ikdienā cilvēka acij slēpto pasauli. Viņš uzskata, ka priekšstatu par baleta īsto būtību var saprast tikai tad, ja saproti, kā veidojas dejotāju dzīve. Viens no tās spilgtākajiem pētniekiem bijis franču mākslinieks Edgars Degā, kurš Bruno Birmanim vienmēr ir licies īpašs, tāpēc kāds viņa fotogrāfijām veltīts kompliments bijis ļoti pagodinošs: «Nesen man piezvanīja viens draugs, kurš dzīvo Parīzē un ļoti labi orientējas impresionistos, un teica, ka viņam ir sajūta, ka viņš skatītos fotogrāfijas, kas būtu uzņemtas brīdī, kad Degā ir gleznojis.»

Māra Liepas Spartaks

Bruno Birmanis cer, ka izstāde Ballet. Beyond varētu provocēt cilvēkus vēl vairāk ieinteresēties par baletu - aiziet pašiem un aizvest savus bērnus uz kādu no izrādēm. «Līdz ar to viņi šajā laikā neredzēs intelektuāli ne visai bagātos pašmāju televīzijas šovus,» par saviem mērķiem saka modes mākslinieks. Uz jautājumu, kura izrāde būtu tā, kas varētu cilvēku ievilkt baleta pasaulē, viņš atbild: «Klasiskie - Riekstkodis, Žizele, Gulbju ezers, ko es esmu redzējis divdesmit reižu, bet man tik un tā tas patīk.» Savu pirmo redzēto izrādi viņš neatceras, bet «es atceros, ka mamma mani aizveda uz Arama Hačaturjana baletu Spartaks, kurā dejoja Māris Liepa», ar kuru vienreiz viņam dzīvē ir gadījies satikties klātienē.

Balets Bruno Birmanim nav svešs - tieši pirms divdesmit gadiem viņa modes kolekciju Parīzē Viestura Jansona un Sarmas Rozenbergas horeogrāfijā izdejoja baletdejotāji. «Lai būtu pavisam labi, mēs paņēmām līdzi arī Sonoru Vaici, kura dziedāja,» piebilst mākslinieks, kurš toreiz sadarbojies ar režisoriem Igoru Lingu un Aigaru Gaubu un, pateicoties šim kopēji radītajam priekšnesumam, iepazinies ar leģendāro modes dizaineru Pako Rabani. «Ja es vienkārši būtu atvedis tērpus, mani būtu uzskatījuši par mazo purva dīvainīti no kādas nezināmas valsts,» uzskata modes mākslinieks, kura radošajā biogrāfijā ir vēl vairāki ar baletu saistīti ieraksti, tajā skaitā parafrāze par Gulbju ezeru Rīgas cirkā.

Festivāls

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Baltijas baleta festivāls. Līdz 1. maijam. Bruno Birmaņa fotogrāfiju izstāde Ballet. Beyond/Balets. Viņpus - līdz 28. maijam.
www.ballet-festival.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?