Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Noņēma sāpes, parādīja durvis

Mums ir žēl, bet slimnīcas nodaļā nav brīvu vietu. Jums nāksies braukt mājās - tādu atbildi saņēmis Raits (59) Stradiņa slimnīcā pēc atsāpināšanas. Jau mājās vairākas dienas viņu mocīja sāpes, pēcāk tās izrādījās nierakmeņu kolikas. Kulmināciju tās sasniedza 12. septembra vakarā, un Raita sieva ap pulksten 19 uz mājām Ķekavas novadā izsauca ātro palīdzību.

Raitu aizveda uz Stradiņiem_._ «Tur mani pēc 45 vai 50 minūtēm pieņēma. Es vēl skatījos pulkstenī, jo man bija ļoti lielas sāpes. Man noteica diagnozi un veica atsāpināšanu - ielaida divas sistēmas,» atceras Raits. Kad pirms pusnakts pacientam sāpes rimušās, ārste paziņojusi, ka slimnīca jāpamet, jo uroloģijas nodaļā neesot vietas.

Nekādas citas iespējas slimnīcā Raitam neesot piedāvātas, arī transports ne. «Man pat nebija atbilstošu drēbju, tikai viegla virsjaka līdzi. Krekls bija izmircis slapjš, jo vairākas stundas mocījos sāpēs,» vīrietis atceras. Viņš pasmaida: rēķinu par slimnīcu 9,70 latu gan ārste atgādināja samaksāt. Viņš izsaucis taksometru, par ceļu samaksājis ap 20 latu. Slimnīcā viņš dzirdējis, ka arī kāda vecāka kundze ļoti iebildusi, kad naktī viņai slimnīcā parādīja durvis. Par aprūpi Stradiņos gan Raitam tikai labi vārdi sakāmi, mediķi bijuši profesionāli. Tiesa, pēc divām dienām sāpes atsākušās, viņš nonāca citā slimnīcā, kur pārcieta divas steidzamas operācijas.

Kā norāda Stradiņa slimnīcas Neatliekamās medicīnas centra (NMC) vadītājs Valērijs Ratobiļskis, visticamāk, konkrētā situācija neprasīja akūtu hospitalizāciju, tāpēc pacientam ļauts doties mājup. «Ja situācija tajā brīdī būtu akūta, pacients tiktu hospitalizēts. (..) Nevienu uz ielas neizliek,» pārstāsta slimnīcas pārstāve Ieva Stibe.

Ja pacientu izraksta naktī un nav iespēju nokļūt mājās, slimnīca piedāvājot maksas pakalpojumu - transportu, kas Rīgas robežās izmaksā 9,50 latu, Rīgas rajona robežās - 16,50 latu. «Visticamāk, konkrētajā situācijā radusies savstarpēja nesaprašanās pacientam ar NMC personālu par transporta iespējām,» pieļauj I. Stibe. Atsevišķos gadījumos, ja ir brīvas gultas vietas uzņemšanas nodaļā, pacients varot palikt pa nakti. «Bet šādi gadījumi faktiski nav iespējami, jo neatliekamās palīdzības uzņemšanas noslogotība ir ļoti liela,» saka slimnīcas pārstāve. Pacients varot palikt uzgaidāmajā telpā līdz rītam. Kad būšot uzbūvēts jaunais slimnīcas korpuss, arī slimnīca varēšot piedāvāt pacientiem viesnīcas iespējas.

Tiesa, Rīgas Austrumu slimnīca (Gaiļezers, Linezers, Biķernieki, Onkoloģijas centrs) pacientiem piedāvā viesnīcas pakalpojumus (maksā Ls 9,40 par nakti). Tos piedāvā pēc pirmās palīdzības saņemšanas pacientam, ja nav nepieciešama stacionēšana un nav iespējams naktī nokļūt mājās, stāsta slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova. Šā gada astoņos mēnešos šo pakalpojumu ir izmantojis 1661 cilvēks.

Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders atzīst: jau iepriekš saņemtas sūdzības, ka atsevišķās slimnīcās nav iespējas pacientam pārnakšņot, ja stāvoklis neprasa neatliekamu ārstēšanu. Lai arī pacientu viesnīcas nav obligāta prasība slimnīcām, VM aicinājusi Slimnīcu biedrību nākt klajā ar priekšlikumiem. Biedrības vadītājs Jevgeņijs Kalējs saka: lai ierīkotu šādas viesnīcas, slimnīcām nepieciešami papildu izdevumi, tāpēc visur tādu nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?