Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Normunds māca rūpēties par citiem

Tas notika pirms pieciem gadiem - draugi sameta naudiņu un Mikus Abaroniņa astoņpadsmitās dzimšanas dienas ballītē ielika jubilāram rokās lielu stiepļu pinuma būri, kurā pavisam nobijies sēdēja mazs dzīvnieciņš ar spožām actiņām, kaut kas vidējs starp trusi, peli, vāveri, šinšillu un jūrascūciņu. Draugi teica: «Tev jāmācās par kādu rūpēties, un sākumam noderēs degu.» Mikus smej: «Ko man bija darīt? Pēc svinībām ar būri kāpu taksometrā, braucu mājās un sāku rūpēties.»

Absolvējis Rīgas Doma kora skolu, Mikus pēdējo gadu mācās Mūzikas akadēmijā. Smiekli, humors un neizsīkstoša enerģija - tas ir Mikus. Diriģenta specialitātes apgūšana viņam piešķir nosvērtību un milzīgu mērķtiecību. Dzirkstošs kā burbulītis šampanieša glāzē un nesavaldāms kā dzīvsudrabs, tenors pārsteidz klausītājus, viņa balss liek notrīsēt sirds stīgām - tas arī ir Mikus. Lūk, pie tāda saimnieka nokļuva mazais grauzējiņš degu, kura senči kādreiz dzīvojuši Čīlē.

Virtuvē spēlē arfu

Mikus nosauca degu stiprā latviešu vārdā - par Normundu. Būris tika novietots virtuvē un stāv tur joprojām. Mikus skaidro: «Tas tāpēc, ka Normundam ir niķis trīt zobus pret būra stieplēm. Skan gluži kā kamertonis vai arfa. Nu, iedomājieties - pēc garas darba nedēļas no rīta dzeru kafiju, bet viņam pēkšņi jāasina zobi, un gaidītā miera vietā man jāklausās arfas koncerts. Turklāt grauzējiņš var snauduļot, bet var arī jodelēt, pīkstēt un ālēties jebkurā diennakts laikā.»

Tūdaļ gan Mikus bilst, ka tā bijis tikai pašā sākumā. Vēlāk puisis iemācījies degu darbošanos apstādināt ar svilpienu (Mikus demonstrē tādu kā svilpienu, kā šmiukstināšanu ar lūpām). Taču šī metode tagad, kad Normunds jau ir savā pusmūžā, nostrādā arvien retāk. Degu jau pieradis pie īpatnējās skaņas un gadās, ka vienā mierā turpina spēlēt savu arfu.

Amputēja asti

Normunds dzīves laikā gan ir nedaudz apskādēts. Neredzu viņam degu raksturīgo krāšņo pušķīti astes galā. Faktiski aste ir gandrīz uz pusi īsāka, nekā parasti mēdz būt. Par to emocionālajam Mikum ir savs šausmīgs stāsts. Sākumā Normunds laiku pa laikam ticis palaists izskraidīties pa viesistabu. Kur šim sprukt, gan jau noķers! Atšķirībā no žurkām mazie un ņiprie degu pie cilvēka pierod retāk, ir ļoti ātri un tramīgi. Pirms diviem gadiem toreiz Normunds muka, Mikus māsiņa ķēra sprigano dzīvnieciņu, taču nepaspēja. «Viņai rokā palika tāds kā mīksts ādas maisiņš! Degu smilkstēja, bet krāšņās astes vietā rēgojās pliks stumbenis. Ārprāts! Noķērām Normundu, ielikām kurpju kastē, izdūrām tajā caurumiņus elpošanai un steigšus vedām pie veterinārārsta.» Tagad jau Mikus smaida, atceroties tās dienas notikumus, un slavē Rīgas zoodārza veterinārārstus. Viņi amputēja degu pusi astes, aizšuva brūci. Tagad Normunds ir strupastis, jo šiem dzīvnieciņiem aste neataug.

Iznāk arī padraudzēties

Mikus teic, ka viņš pilda draugu norādījumu un rūpējas par Normundu: «Tas ir mans uzdevums. Tagad man ir divdesmit trīs gadi. Normunds jau ir savā pusmūžā. Abi esam pie labas veselības, viss ir kārtībā, esam ļoti saraduši.» Mikus pieklājīgi atvainojas tiem lasītājiem, kuri varbūt domā citādāk, taču viņš apgalvo, ka degu ir smieklīgs, jauks dzīvnieciņš, bet nav īpaši gudrs. Kaut ko jau viņš savā mazajā galviņā jūt un domā. Piemēram, Normunds pirmais dzird, kad atgriežas mājinieki. Jau tad, kad viņi vēl tikai kāpj pa trepēm augšā, degu sāk priecīgi rosīties.

Mikus priecājas, ka mājās viņu allaž sagaida tāda maza, silta dzīvībiņa. Iznāk arī padraudzēties. «Attaisu būri, paņemu viņu rokās, pakasu sānus, vēderu, aiz ausīm. Šis aiztaisa acis un kaifo. Reizēm, kad tiek ilgāk bužināts, pat aizmieg plaukstā.»

Par vientulību nesūdzas

Normunds zina, ka neviens viņam pāri nedarīs. Virtuvē vienmēr kāds ir. Visbiežāk ar Normundu runājas ome. No viņas rokas degu šad tad dabū riekstiņu.

Vai nav bijusi vēlēšanās aplaimot Normundu ar draudzenīti, divatā tomēr jautrāka dzīvošana? Mikus smej: «Pirmkārt, abiem var būt raksturu nesaskaņas, un tad liela plūkšanās ir neizbēgama. Otrkārt, ja nu viņi iepatīkas viens otram, kur tad es bērnus likšu? Zinu, ka ar ģimenes pieaugumu būtu jārēķinās vismaz trīs reizes gadā.»

Taču Normunds par vientulību sūdzēties nevar, bet Miku viņš gan gribētu biežāk redzēt mājās. Kur nu! Pašlaik Normunda saimnieks pārnāk nakts melnumā: «Dzīvoju mūzikā, bet mūzika manī,» tā par sevi saka Mikus. Rit mēģinājumi Ķīpsalas hallē, kur Vecgada pēdējās dienās grupa Framest piedalīsies lieliskajos Rīgas Ziemassvētku koncertos, turpinās vokālās grupas koncerttūre pa Latviju, notiks Framest solo koncerts Spīķeros: «Mēģinām cilvēku sirdī nest prieku.» Tāpēc Normundam jābūt pacietīgam. Nekur jau Mikus nepaliks. Viņš ir cilvēks, kurš vienmēr atgriežas mājās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?