Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Noslepkavotās mātes meita bērnībā seksuāli izmantota

«Visi tagad nosoda meiteni, ka viņa ir ļauna, bet viņa jau ļauna nepiedzima,» uzsver psiholoģe Sarmīte Saukuma, kura Staicelē nogalinātās Ievas Drones meitai Zanei (vārds mainīts) sniegusi psihologa palīdzību, kad atklājās, ka viņa pirms dažiem gadiem cietusi no seksuālas uzmākšanās ģimenē. I. Drones toreizējo dzīvesbiedru Jāni (vārds mainīts) par vainīgu nepilngadīgās pavešanā netiklībā atzina visu instanču tiesas. Viņš pats savu vainu vēl joprojām noliedz un apgalvo, ka Zane apsūdzības izgudrojusi, lai padzītu viņu no mātes dzīves un turklāt vēl izspiestu no viņa naudu.

Jau iepriekš, kad Diena apmeklēja Staiceli, vietējie zināja stāstīt, ka I. Drones meita jau vairākus gadus uzvedas ļoti dumpinieciski - lieto alkoholu un daudz strīdas ar māti. S. Saukuma par iespējamo konflikta iemeslu min to, ka I. Drone nav gribējusi ticēt meitas apgalvojumiem par uzmākšanos. «Zanei tas radīja dusmas un aizvainojumu - jebkuram cilvēkam taču sāp, ja paša miesīgā māte netic. Ne par velti viņa šobrīd ir psihoneiroloģiskajā slimnīcā,» skaidro S. Saukuma.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes pārstāve Dace Jukāma Dienu informēja, ka aizdomās par I. Drones un viņas septiņus gadus vecā dēlēna slepkavību aizturētais jaunietis savu vainu ir atzinis. Viņa gan uzsvēra, ka šāda atzīšanās pati par sevi tiesā neko nenozīmē, ja netiek savākti arī citi pierādījumi. Savukārt lietas izmeklētāja pastāstīja, ka attiecībā uz puisi izmeklēšana notiek par Krimināllikuma 118. panta otrās daļas pārkāpumu, kas paredz sodu līdz pat mūža ieslodzījumam. Savukārt pēc kāda panta apsūdzēt Zani, kura arī ir aizdomās turētā, vēl «tiek domāts un analizēts». Abiem aizdomās turētajiem tiek veiktas arī psiholoģiskās ekspertīzes. Zane šobrīd nonākusi valsts apgādībā, jo viņas mātes māsa, uzzinājusi, ka viņa tiek turēta aizdomās par notikušo, esot atteikusies viņu pieņemt.

Pagātnes traumas

Izmeklētāja atzina, ka Droņu ģimenes «vēsture nav iepriecinoša», tomēr nevēlējās komentēt, vai tā kādā veidā varētu būt novedusi līdz nesenajai traģēdijai. Viens no Zanes pagātnes traumatiskākajiem notikumiem varētu būt bijis saistīts ar mātes draudzību ar futbola treneri Jāni, kurš viņai esot uzmācies. Tiesa par to pusmūža vīrietim 2009. gada sākumā piespriedusi divu gadu cietumsodu, 360 latu naudas sodu, kā arī likusi samaksāt cietušajai vairāk nekā 10 000 latu lielu morālo kompensāciju.

Pats Jānis gan kategoriski noliedz, ka būtu I. Drones meitai ko nodarījis. «Viņa visu izprovocēja, es absolūti nebiju vainīgs. Ar bērniem esmu nostrādājis 35 gadus, un visur mani pazīst kā godājamu cilvēku. Viņa izplānoja, kā var dabūt naudu, neko nedarot, un arī dabūt mani prom no mātes. Pat viņas draudzenes liecināja, ka viņa bija greizsirdīga uz savu brāli un māte viņu sita. Viņa zaga no mātes, klaiņoja apkārt, meloja. Ar māti viņai konflikts jau bija ilgstošs, vēl pirms manas ienākšanas ģimenē,» atceras Jānis. Viņš uzskata, ka Zane esot sarunājusi ar draudzenēm, lai tās liecina, ka viņš viņām uzmācies brīžos, kad neviens cits nav bijis klāt.

Policiste, kura izmeklēja Jāņa un Zanes lietu un tagad izmeklē arī I. Drones slepkavības lietu, tomēr uzskata, ka Jāņa apgalvojumi ir nepamatoti. «Tas, ka noliedz vainu, nenozīmē, ka nav vainīgs. Lieta nebalstījās tikai uz meiteņu stāstīto, bija gan ekspertīzes, gan liecinieki,» viņa skaidro. Tikai divu gadu cietumsods Jānim piespriests nevis tāpēc, ka būtu bijušas kādas šaubas par viņa vainu, bet gan tāpēc, ka viņš nekad agrāk neesot bijis sodīts.

Lamuvārdi Māmiņdienā

Arī Staiceles vidusskolas direktors Juris Krastiņš, kurš laikā, kad tur strādāja Jānis, vadīja vietējo jaunatnes futbola centru, uzsver, ka nekad neesot manījis nekādas pazīmes, ka Jānis kādā veidā darītu pāri vietējā internāta audzēkņiem, un tā viņš esot liecinājis arī tiesā. Psiholoģe S. Saukuma gan Dienai sacīja, ka Zanei ļoti traumējošs bijis fakts, ka pat pēc apsūdzību izvirzīšanas Jānis turpinājis strādāt futbola centrā, kas atrodas tieši blakus Staiceles vidusskolai, kurā viņa mācījusies. Zane ļoti baidījusies, vai viņš viņai nenodarīs pāri atkal. J. Krastiņš gan uzsver, ka, kamēr Jānis nebijis notiesāts, nav bijis nekāda juridiska pamata viņu atlaist.

Jāni atbalsta arī Staiceles Mūzikas un mākslas skolas direktore Ārija Bakmane, kura atceras, ka Zane savu māti nicinājusi jau labu laiku pirms Jāņa ienākšanas ģimenē, kad viņai bijuši vien deviņi vai desmit gadi. «Nāca Māmiņdiena, un es jautāju, ko viņa dāvinās mammai. Viņa atbildēja: «Es tai stulbenei netaisos neko dāvināt!» To es dzirdēju pati savām ausīm - nevis «viena tante teica», bet tas notika pie mums nodarbībā. Pēc tā gadījuma, varbūt izdarīju slikti, bet centos no viņas izvairīties - mani viņa neinteresēja kā cilvēks,» atceras direktore.

Viņa arī uzsver, ka, kamēr Jānis, kurš viņas skolā vadījis pulciņu un tur nostrādājis aptuveni piecus gadus, «nesapinās ar Droņu ģimeni», nekas slikts neesot noticis. Viņa netic, ka Jānis būtu varējis izdarīt to, par ko notiesāts. «Pēc pēdējiem gadījumiem es esmu tūkstoš procentu pārliecināta, ka notiesāts absolūti nevainīgs cilvēks, jo šī meitene tiešām negribēja, ka viņas māte ir laimīga,» uzsver Ā. Bakmane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?