Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Nosoda Krievijas agresiju

Saeimas paziņojumu, kurā nosodīta Krievijas Federācijas militārā agresija Ukrainā un izteikts atbalsts Ukrainas suverenitātei, teritoriālajai vienotībai un Ukrainas Augstākās radas leģitīmajai varai, deputāti raksturoja kā morālo atbalstu Ukrainai. Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (Vienotība) sēdē sacīja: «Mēs paziņojam ukraiņu tautai, ka neesam nobijušies un esam kopā ar viņiem. Taču šis ir arī balsojums par mūsu attieksmi pret Latviju un mūsu demokrātiskajām vērtībām. Tas ir balsojums par politisko neatkarību no svešiem spēkiem un citu valstu līderiem.»

Saeimas paziņojumu par Krievijas agresiju Ukrainā deputāti apsprieda sešas stundas, un to atbalstīja 65 deputāti no valdības partijām Vienotības, Visu Latvijai!-TB/LNNK, Zaļo un Zemnieku savienības, Reformu partijas un visi neatkarīgie deputāti - arī no Saskaņas centra ievēlētais Vladimirs Reskājs. Saskaņas centra 28 deputāti balsoja pret paziņojumu. «Mēs esam par Ukrainas teritoriālo nedalāmību, pret karaspēka izmantošanu un par konfliktu demokrātisku risināšanu. Taču mēs arī esam par atbildību politiskajos paziņojumos un uzskatām, ka paziņojumi, kas ir steidzīgi pieņemti pret Krieviju, nenozīmē automātiski labumu Latvijai,» sēdē sacīja Sergejs Potapkins (SC).

Cer uz dialogu

Latvijas valdības vārdā atbalstu paziņojumam izteica ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP), uzsverot, ka Latvija atbalsta arī Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas asociācijas līguma noslēgšanu. Ministrs atgādināja, kā pērnā gada nogalē Ukrainas valdība pieņēma lēmumu apturēt gatavošanos līguma noslēgšanai, kas acīmredzot bijis pretrunā ar Ukrainas sabiedrības vēlmēm, jo uzreiz pēc ES un Austrumu partnerības Viļņas samita naktī uz 30. novembri sākās protesti Neatkarības laukumā. Latvija atbalsta arī ES sagatavoto finansiālo palīdzību Ukrainai, kas pašlaik ir 11 miljardu eiro apmērā.

Ja situācijas eskalācija Ukrainā nemazināsies, būs jārunā par stingrāku pasākumu kompleksu pret Krievijas Federāciju, uzskata ārlietu ministrs. Tādā gadījumā būtu jāaptur arī sarunas par ES un Krievijas bezvīzu režīmu. «Kamdēļ mums vajadzīgs bezvīzu režīms, ja mums 2014. gada tūrisma sezona Krimā ir sākusies tādā military stilā, kur cilvēki var iebraukt ar bruņutransportieriem kā pašu modernāko tūrisma autobusu?» piebilda E. Rinkēvičs. Viņš pieļāva, ka varētu lemt arī par agresijas izraisīšanu atbildīgo Krievijas amatpersonu iekļaušanu ES sankciju sarakstos. «Man ļoti gribētos cerēt, ka šos pasākumus nevajadzēs īstenot, ka Eiropas Savienības un Krievijas, Krievijas un Ukrainas, NATO un Krievijas dialogs palīdzēs normalizēt situāciju,» teica ārlietu ministrs.

Latvijai ir ko mācīties

Arī Latvijai ir daudz ko mācīties no notikumiem Ukrainā. Šim ārlietu ministra secinājumam piekrita arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), kurš izteica nožēlu, ka Latvija nespējot pildīt savas saistības un ieguldīt valsts aizsardzībā divus procentus no iekšzemes kopprodukta, atvēlot tai mazāk nekā vienu procentu. Latvija uz vienu iedzīvotāju drošības jomā vidēji tērē trīs reizes mazāk nekā citas ES dalībvalstis, norādīja aizsardzības ministrs.

Lai gan amatpersonas iepriekš sacījušas, ka Latvijas drošībai tiešu draudu nav, bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks (Vienotība) sēdē teica: «Mēs esam apdraudēti vairāk nekā pirms pusgada. Baltijas jūras reģiona draudi ir pieauguši.» Vairāki deputāti uzsvēra, ka būtiski ir panākt Baltijas valstu vienotību. «Brīdī, kad apdraudējums Latvijas drošībai ir sasniedzis augstu līmeni, ceram, ka politiķi sapratīs - šis ir izšķirošs brīdis stiprināt mūsu valsts drošību,» teica Visu Latvijai!-TB/LNNK deputāts Jānis Dombrava, minot viņa partijas piedāvātos pasākumus. Tā aicina apturēt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas pilsoņiem, piedāvā stiprināt zemessardzi, nodrošināt atklātāku ārvalstu finansējuma plūsmu nevalstiskajām organizācijām, jo tās var būt Krievijas mātesorganizāciju filiāles, kas īsteno sabiedrības šķelšanu. «Šobrīd Krievija vēlas, lai Latvija iet tās pavadā un pati atdod savu neatkarību, lai rudenī varētu ar vieglu roku valdībā ievest Putina sadarbības partneri,» sacīja J. Dombrava, runājot par SC līgumu ar partiju Vienotā Krievija. Tāpēc ir svarīgi nostiprināt savu valsti, valodu un ekonomisko patstāvību, lai saglabātu neatkarīgu Latviju, sacīja deputāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?