Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Nošpikot un norakstīt nevar

Ja starpbrīžos pirms matemātikas stundām vidusskolēni paši stāsta skolotājam par savām kļūdām mājasdarbos un savstarpēji apspriež mājasdarbu rezultātus - tas taču ir katra skolotāja sapnis! Tieši tādu sapņa iemiesošanos realitātē piedzīvo skolotāja Laima Baltiņa, kas Ropažu vidusskolā māca matemātiku un pamatskolas fiziku. Viņa saviem skolēniem lielāko daļu mājasdarbu jau trešo gadu uzdod elektroniski - izmantojot GenExis apmācības sistēmu. «Domāju, ka daudziem skolēniem tas ir viens no veidiem, kā sasniegt labākus mācību rezultātus,» saka pedagoģe.

GenExis ir Latvijā izstrādāta datorizēta uzdevumu ģenerēšanas un vērtēšanas sistēma, kurā var izveidot teoriju un uzdevumus ar atrisinājumiem jebkurā mācību priekšmetā. Programma veidota tā, ka no viena pamatuzdevuma var iegūt daudzus variantus - katram skolēnam savu, stāsta L. Baltiņa. Ar GenExis uzdevumus var veidot jebkurš skolotājs, to saturu padarot interesantāku arī ar attēliem, video un audio, turklāt pēc tam ar savu izstrādāto materiālu var dalīties ar citiem. Pati L. Baltiņa tā kļuvusi par savā ziņā «miljonāri» - viņa matemātikā un pamatskolas fizikā izveidojusi jau ap 3000 uzdevumu, kas publicēti portālā Uzdevumi.lv, kur tiek ievietoti Latvijas skolotāju labākie ar GenExis veidotie materiāli, un L. Baltiņas uzdevumi risināti jau vairāk nekā miljonu reižu. Tie tulkoti arī krievu valodā portāla www.yaklass.ru vajadzībām, kas ir Uzdevumi.lv Krievijas analogs. «Skolotāji un skolēni arī sūta atsauksmes un ieteikumus, kā mācību materiālus uzlabot, kā tajos pietrūkst,» L. Baltiņa stāsta. «Daudziem skolotājiem ir uzkrāti kolosāli materiāli, bet ne katram pietiek uzņēmības izdot savu grāmatu. GenExis ir brīnišķīga elektroniskā metodikas un mācību grāmata, uzdevumu krājums, darba burtnīca, pārbaudes darbs - viss vienā.»

L. Baltiņa par GenExis nejauši uzzinājusi no sižeta TV Panorāmā un nospriedusi: «Maniem skolēniem to vajag.» Tagad viņa saviem audzēkņiem mājasdarbus nosūta elektroniski, turklāt var to izdarīt jebkurā diennakts laikā, un katrs skolēns saņem savu uzdevuma variantu - tātad nevar nošpikot vai starpbrīdī pirms stundas aši norakstīt no klasesbiedra. Lielākais pluss GenExis izmantošanā, pēc L. Baltiņas domām, ir tūlītējais novērtējums - skolēns uzreiz pēc uzdevuma atbildes ievadīšanas uzzina, vai ir risinājis pareizi. Viņš redz pareizo atbildi un, meklējot savu kļūdu, atbilžu soļos iepazīstas ar pareizo risinājuma gaitu. «Dīvaini būtu gaidīt kāda skolēna lūgumu, lai no grāmatas uzdod mājasdarbu vēlreiz. Turpretim e-mājasdarbus skolēni bieži vien caur portāla pastu lūdz skolotājam atkārtot, jo viņi paši ir sapratuši savu kļūdu un vēlas to izlabot,» stāsta L. Baltiņa. Šādi mājasdarbus var pildīt arī skolēni, kas slimības vai cita iemesla dēļ nav bijuši stundā. Savukārt skolotājs ietaupa laiku, ko iepriekš tērēja mājasdarbu labošanai un pēc tam analizēšanai klasē. Tāpat GenExis vērtēšanas sistēma ir saslēgta ar E-klasi - automātiski ievada skolēna vērtējumu klases žurnālā un uzkrāj statistiku par katra skolēna progresu. L. Baltiņa GenExis iespējas izmanto arī skolēnu individuālajām konsultācijām un sagatavošanai pirms eksāmeniem. «Saviem 12. klases skolēniem konsultāciju materiālus nosūtu elektroniski atbilstoši katra vajadzībām,» viņa teic.

Mācību materiālus GenExis sistēmā veido arī L. Baltiņas kolēģi mūzikā, bioloģijā un angļu valodā, tāpat Ropažu vidusskolas pedagogi iesaistās arī citās ar jauniem, interaktīviem mācību materiāliem saistītās aktivitātēs. «To, ka mācību procesā jāizmanto netradicionālas metodes, noteikti atbalsta lielākā daļa skolotāju. Tikai grūti ir krasi mainīt mācīšanas stilu un gados izstrādātu metodiku,» saka L. Baltiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?