Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Notriekšanā vaino Buk raķeti

Nīderlandes Drošības izmeklēšanas padome, kas otrdien izklāstīja savu versiju par to, kā 2014. gada 17. jūlijā virs karadarbības rajona Austrumukrainā tika notriekta aviokompānijas Malaysian Airlines reisa MH17 lidmašīna, apstiprināja iepriekš izskanējušo versiju, ka aviolainerim trāpījušas atlūzas no eksplodējušas raķetes no Krievijā ražotā pretgaisa aizsardzības kompleksa Buk. Savukārt Buk ražotājs, kas vakar iepazīstināja ar savas izmeklēšanas rezultātiem, paziņojis, ka reisam MH17 liktenīgo raķeti palaiduši Ukrainas bruņotie spēki.

Bijuši pie samaņas

Nīderlandes transporta negadījumu izmeklētāji pēc 15 mēnešu ilga darba, lai noskaidrotu iemeslu aviokatastrofai, kas izdzēsa 283 pasažieru un 15 apkalpes locekļu dzīvību, vakar nāca klajā ar secinājumiem par notikušo. Pirmie ar tiem tika iepazīstināti bojāgājušo tuvinieki.

Izmeklēšanas gala ziņojumā teikts, ka brīdī, kad reisa MH17 lidmašīna, kas no Nīderlandes devās uz Malaiziju, atradās virs Austrumukrainas, netālu no Krievijas robežas, tās tuvumā sprāga lādiņš, kura radītie šrapneļi sacaurumoja aviolainera Boeing 777-200 kabīnes kreiso pusi, nogalinot tur esošos apkalpes locekļus. Brīdi vēlāk lidmašīna sadalījās vairākās daļās, dažas no kurām pēc nogāšanās uz zemes pārņēma liesmas.

Gandrīz 300 lappušu biezajā dokumentā teikts, ka vairums lidmašīnas atlūzu atrastas Petropavlivkas, Rozsipnes un Graboves ciemata tuvumā; tās bijušas izkaisītas aptuveni 50 kvadrātkilometru plašā teritorijā.

Izmeklētāji no lielākajiem atlūzu fragmentiem rekonstruēja daļu no lidaparāta kabīnes un biznesa klases salona.

Izmeklētāji nav noteikuši, kurā brīdī nomira vairākums lidmašīnā esošo cilvēku, bet neizslēdz iespēju, ka daži no viņiem atradušies pie samaņas vismaz daļu no laika - aptuveni pusotru minūti -, kas pagāja no brīža, kad notika sprādziens, līdz Boeing 777-200 nokrišanai.

Lidmašīnas atlūzās atrastie lādiņa fragmenti izmeklētājiem ļāvuši secināt, ka tās notriekšanu izraisījusi raķete, kas palaista no Buk sistēmas. Izmeklēšanas laikā analizēti arī citi iespējamie lidmašīnas sadalīšanās iemesli, piemēram, ka tai trāpījusi raķete, kas palaista no militārās lidmašīnas, bet tos izslēguši pieejamie pierādījumi.

Nīderlandes Drošības izmeklēšanas padome izmeklēšanas gaitā noteikusi, ka raķete palaista no teritorijas, kur tobrīd norisinājās aktīva karadarbība starp Ukrainas valdības spēkiem un Krievijas atbalstītajiem separātistiem, bet nav noskaidrojusi, kura no pusēm to izdarījusi. To varētu noskaidrot Nīderlandes prokuratūras vadītā starptautiskā izmeklēšana, kuras rezultātus paredzēts publicēt nākamā gada vidū.

Izmeklētāji norāda, ka Ukrainas varasiestādēm vajadzēja slēgt gaisa telpu virs konflikta zonas, jo iepriekš tur bija notriekti trīs ukraiņu militārie lidaparāti. Dienā, kad notrieca reisa MH17 lidmašīnu, konflikta zonu pārlidojuši 160 civilie reisi.

Vaino Krievijas karavīrus

Krievijas valstij piederošais uzņēmums Almaz-Antej, kas ražo pretgaisa aizsardzības sistēmas Buk, dažas stundas pirms Nīderlandes izmeklētāju ziņojuma publicēšanas iepazīstināja ar savu versiju par reisa MH17 lidmašīnas notriekšanu.

Almaz-Antej veicis divus eksperimentus, vienā no kuriem apšaudīti alumīnija vairogi, kas imitēja Boeing 777-200 fizelāžu, bet otrā apšaudīta lidmašīnas Il-86 kabīne. Tajos secināts, ka reisa MH17 lidmašīna notriekta ar Buk raķetes modeli, kas kopš 2011. gada neesot Krievijas armijas bruņojumā, bet to joprojām izmantojot Ukrainas bruņotie spēki.

Pretgaisa aizsardzības sistēmu ražotājs arī apgalvo, ka noskaidrojis vietu, no kuras palaista liktenīgā raķete.

Tas esot nelielais Zaroščenskes ciemats, ko tobrīd kontrolējuši Ukrainas valdības spēki.

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks otrdien paziņoja, ka Malaysian Airlines lidmašīnu notriekuši Krievijas karavīri.

«Nav šaubu, ka piedzērušies separātisti nebija spējīgi rīkoties ar Buk sistēmām, un tas nozīmē, ka ar tām varēja darboties tikai profesionāli Krievijas karavīri,» A. Jaceņuku citē Reuters.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Miljoniem robotu asinsvados

Sekmīgs eksperiments ar nanorobotu armiju truša organismā varētu veicināt nozīmīgu izrāvienu medicīnā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?