Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Novados pašvaldības palīdzētu, piesaistot senioriem organizatorus

Novados ļoti atšķiras pašvaldību vadības attieksme pret pensionāriem un prioritātes. Daudz ko jau nosaka naudiņa - bagātajās pašvaldībās senioriem ierīko greznus dienas centrus ar visām mūsdienu modernajām iespējām - datoriem, trenažieru zālēm, vingrošanas laukumiem, bibliotēkām -, organizē kursus un seminārus, sūta izglītoties un ceļojumos. Seniori tajos dzīvo savu dzīvi - nav ne vientuļi, ne nomākti bezdarbībā, ne atstāti novārtā. Var tikai apskaust - pozitīvā nozīmē.

Kad piezvanu draudzenei uz Jelgavu, viņai nekad nav laika runāt, jo pensionāru biedrībā dienas saplānotas pa minūtēm. Bet nabadzīgākajās esam priecīgi, ja kultūras namā pensionāriem atvēl kādu kaktiņu, kur sanākt kopā uz tēju.

Ja tādā trūcīgā pašvaldībā arī rodas kādas labas idejas, bet nav cilvēku, kas ar savu padomu, pieredzi palīdz tās īstenot, tās drīz vien izčākst kā tukša parunāšana. Sanākam kopā vienreiz, otrreiz, secinām, ka varētu un gribētu paveikt arī ko sabiedriski nozīmīgu, bet nav ne līdzekļu, ne resursu.

Mēs, vecie ļaudis, nevaram paskriet līdzi tiem senioriem, kuriem palīdz jaunie - kaut vai izglītotie projektu rakstītāji. Ja prot labi uzrakstīt projektu, iegūt papildu finansējumu pensionāru biedrības niecīgajām biedra naudām, tad jau var dzīvot! Mēs, piemēram, jau vairākus gadus cenšamies atrast finansējumu nūjošanas inventāram, bet tā arī nav izdevies.

Labi, ja kādam ir ieinteresēts bērns vai mazbērns, kurš grib auklēties ar mūsu vājajām datorprasmēm un izpalīdzēt, bet citādi - cik tad tiem lauku ļaudīm mājās blakus ir tādu mūsu aktivitātes atbalstošu līdzcilvēku? Uz vienas rokas pirkstiem skaitāmi. Tāpēc uzskatu, ka ikvienā novadā senioru dzīves kvalitāte atkarīga ne tikai no pensijas lieluma un ģimenes labklājības, bet arī no pašvaldības ieinteresētības izmantot veco ļaužu potenciālu.

Mēs varam būt palīdzēt gan ar čaklām rokām, gan ar dzīves pieredzi. Tiesa, tas vecuma kašķīgums dažkārt traucē - cilvēki jau dažādi, viens otrs tik ievainojams, ka pēc pāris kopīgi rīkotiem pasākumiem ar labiem nodomiem apvainojas par niekiem un vairs uz biedrību nenāk. Tas ir vesels komplekss, kas labi un produktīvi funkcionē, ja to vada prasmīgs, izglītots un senioru vajadzības uztverošs cilvēks. Tāds, kurš zina, kā strādāt ar vecajiem ļaudīm.

Pašvaldība varētu katrai mazajai pensionāru organizācijai piekomandēt klāt kādu jaunu un zinošu cilvēku, kurš palīdz organizēt sadarbību ar citu novadu pensionāriem, izzināt mūsu iespējas un realizēt, kā tagad moderni saka - jaunus projektus. Kas palīdz saturēt kopā un virzīt uz priekšu. Tāds, kurš būtu gana iejūtīgs, lai zinātu arī, kā uzrunāt, kā atbalstīt vecos ļaudis kādā privātās dzīves likstā, kas dažkārt ir par pamatu norobežoties no sabiedrības.

Normālas telpas, mūsdienīgi komunikācijas līdzekļi, izglītots un ar labām organizatora prasmēm apveltīts jauns, pieredzējis cilvēks būtu ļoti noderīgs mazajām pensionāru organizācijām novados.

Valentīna Vidzemes pusē

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?