Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Novembris liesmo

Valsts svētkus iesākām ar savējo apraudzīšanu Jaunciema kapos. Pārsteidza milzīgais pūlis agrajā rītā pie kapu vārtiem - cilvēki steidzās izmantot brīvo dienu un bezmaksas sabiedrisko transportu. Kapu puķusievas un vīri bija izklājuši kupli sarkanbaltu, rūgti smaržojošu mārtiņrožu segu gar ceļa malām, rokas stiepās pretī un ņēma pušķus no viņu sastrādātajām rokām - rokas no rokām sarkanbalto - neatkarīgi no tautības, vai tas čigāns, krievs vai latvietis. Uzlikām mēs arī sveces un puķes uz kapu kopām aptuveni tajā vietā, kur mūsu tuvajiem sirds.

18.novembri aizvadījām ar draugiem pie ugunskura. Dīvainā kārtā sarunas viskaismīgāk raisījās par dzeju un lidošanu sapņos - nebija ne jausmas, ka cilvēki mēdz tik ilgi, skaidri un skaisti lidot sapņos! Protams, neizpalika arī bez laikmeta iezīmes - diskusijām par politiku. Pēdējā laikā šķiet, ka visur, kur kopā tiek vismaz divi, bez politikas neiztikt. Līdz pagurumam. Tas nozīmē, ka vienaldzības nav un brīvību, paldies Dievam, arvien vēl vērtējam augstāk par baltmaizi.

Novembris domādamies paiet. Apceres laiks. Sniega, sala šogad nav. Lietus audzē zāli - būs jāsāk atkal pļaut, ja tā turpināsies. Citos gadalaikos krāsas tik spilgti neizceļas kā uz novembra pērļu pe- lēkās muguras. Ja kaut kur sūna - tad liesmaini zaļa. Ja nodzeltējusi zāle - tad ugunīgi oranža. Ja mākoņi paveras un uz brīdi parādās saule, pat gribas aiz brīnumiem cepuri no galvas novilkt. Vai tiešām saule? Tur, augšā, vienmēr saule. Bet zem mākoņiem tumsa un apceramie notikumi novembrī varbūt mazskaitlīgāki, bet daudz spilgtāk liesmo uz tumsas fona. Kā mazas pērles.

Pērle Siguldā ir mākslas telpa Tornis. Vai bieži notiek tā, ka divas vietējo uzņēmēju ģimenes samet idejas un naudu, noīrē senu stacijas ūdenstorni un pārvērš to par māk-slas telpu ar pieciem stāviem? Dzejas dienās ar dzejnieku Raupu pārliecinājāmies - labi atskan uz augšu! Īstā vieta dzejai! Torņa vadītājas priecājas, ka īsajā Torņa pastāvēšanas vēsturē šeit izliktā Unas Leitānes gleznu kolekcija bija pirmā, no kā dažs gribējis kādu darbu sev - un nopircis. Lai gleznotājai praktisks atspaids, lai pircējam prieks. Lai Tornim veiksme!

Maza pērle bija arī komponista Jura Kulakova un dziedātājas Ievas Akurateres koncerts Siguldas koncertzālē Baltais flīģelis. Pirmajā daļā Juris Kulakovs atskaņoja dziesmu ciklu ar Jāņa Ziemeļnieka vārdiem Ētera odas. Brīnums un prieks, kā Kulakovam izdodas būt allaž tik pozitīvam! Pinoties garajos matos, šķelmīgi lūkojoties pār brillīti, brīžam smaidot, brīžam ko nočukstot, viņš pats nosauca šo 16 dziesmu ciklu par «dziesmām nedziedamajai balsij» - tik liriskas, tik kaismīgas, tik brīnišķīgas! Otrajā daļā dziedātāja Ieva Akuratere ierāva laika tunelī - atcerējos pagājušā gadsimta deviņdesmitos un dziesmu ciklu ar Veidenbauma vārdiem. Atmiņā pavīdēja TV redzēti klipi ar mūziķiem, dzelzceļa sliedēm un satriecoši brīvdomīgu un cilvēcisku atmosfēru. Mainījies nav nekas. Skatītāji klausījās, matus saslējuši kā antenas. Kulakovs ar Akurateri - tikpat brīvdomīgi savā mākslā. Veidenbaums, jā, viens no mūsdienīgākajiem dzejniekiem! «Kad niknas vētras dzīvei postu draud,/ Kad skumjās dvēsle baiļojas un raud,/ Kad laimes gaišie brīži zūd un irst,/ Kad cerības kā rudens lapas birst,/ Tad, cilvēks iedomā, cik īsais brīdis/ Ir laiku mūžībā tavs dzīves sprīdis...» Brr, spēks, mati ceļas stāvus!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?