Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Novērtē Latvijas spēju pielāgoties pārmaiņām

Latvijai kā mazai valstij ir būtiskas priekšrocības - tā spēj ātri un elastīgi reaģēt uz straujām pārmaiņām. Šī ir viena no galvenajām atziņām starptautiskajā forumā Kāpēc nācijām izdodas, uz kuru šonedēļ Rīgā bija ieradušies pazīstami domātāji, publicisti un ekonomisti no Izraēlas, Zviedrijas, Somijas un Čīles.

Faktori, kas nosaka nāciju veiksmes stāstus, ir dažādi, tomēr ir daudzas likumsakarības, kuras ievērojot valdības veiksmes stāsts var pārvērsties par visas valsts veiksmes stāstu. Latvijas Universitātes profesore ekonomiste Baiba Šavriņa Dienai atzina, ka forums bija interesants «ne tādēļ, ka visam varēju piekrist, bet tādēļ, ka varēju izvērtēt, kā ir darījušas citas valstis. Man visvērtīgākā šķita Somijas pieredze veiksmīgas uzņēmējdarbības attīstīšanā - proti, valsts ciešā sadarbība ar privāto sektoru. Tā ir lieta, ko Latvija varētu mācīties».

Viens no spilgtākajiem runātājiem bija Izraēlas publicists un rakstnieks Sauls Singers, kurš savu runu veltīja Latvijai aktuālai tēmai - kā nācijām kļūt inovatīvām. S. Singers uzsvēra, ka noteicošais ir risks, motivācija un radošums, nevis tehniskie parki un lieli valdības izdevumi.

Profesore B. Šavriņa gan norādīja, ka uzsvaru uz radošumu un risku var likt tās valstis, kurām jau ir nepieciešamie izdevumi pētniecībai un attīstībai un ir izveidoti tehniskie parki. «Latvijai, kur finansējums inovācijai ir niecīgs un nav izveidota atbilstoša infrastruktūra, koncentrēties tikai uz risku un radošumu arī nebūtu prātīgi. Tad mēs riskējam būt tikai radoši, nevis inovatīvi, kas ir daudz, bet nav pietiekami.»

Savukārt politologs Filips Rajevskis Dienai atzina, ka, viņaprāt, no S. Singera teiktā būtu jāmācās. «Valdībai jāsaprot, ka tai ir nevis jādod nauda biznesam, bet jānovērš visi šķēršļi, kas kavē tā attīstību. Valdības galvenais uzdevums ir nevis naudas došanā, bet labvēlīgas vides radīšanā. Mēs Latvijā to vēl neesam sapratuši, tādēļ ir ļoti svētīgi, ka kāds to pasaka.»

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone Dienai atzina, ka viņu ietekmējušas trīs lietas, kuras Latvija varētu mācīties no citiem. Pirmkārt, mazai valstij ir priekšrocības, tikai tai ir jāapzinās savas stiprās puses. Otrkārt, valstij ir jāveido sadarbība gan valstu, gan reģionu līmenī. Treškārt, mazai valstij ir visas iespējas būt elastīgai un ātri pielāgoties globālajām pārmaiņām, kas ir viens no noteicošajiem veiksmes faktoriem.

Eksperts valdes pārvaldes lietās Uģis Šics savos vērtējumos Dienai bija kritisks. «Ja varētu noticēt, ka konference nebija vienīgi jauna politiskā spēka sabiedrisko attiecību gājiens, tad ideju sarīkot šādu notikumu Rīgā varētu apsveikt. Lai arī konferences ārzemju runātāju saraksts bija daudzsološs, runas lika vilties - tajās bija maz jaunu un iepriekš nedzirdētu ideju. Savukārt izskanējušo ideju saturā gandrīz nemaz nebija rodama saikne ar reālo Latviju. Ja biedrība, kas organizēja šo notikumu, iztērētos līdzekļus būtu ieguldījusi Latvijas labāko prātu pētījumos par Latvijas nākotnes stratēģijām un tās prezentējusi konferencē, šim notikumam būtu daudz lielāka pievienotā vērtība.»

Viens no konferences organizētājiem Ekonomistu apvienības 2010 pārstāvis Ojārs Kehris Dienai atzina: «Iespējams, mēs neko nevaram pārņemt viens pret vienu, taču, klausoties citu veiksmes stāstus, mums rodas asociācijas, jaunas idejas, jauni piegājieni, kas var rezultēties konkrētos izaugsmi veicinošos pasākumos.» Starptautisko forumu Kāpēc nācijām izdodas rīkoja biedrība Attīstībai un Ekonomistu apvienība 2010.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?