Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

NVA dod iespēju bezdarbniekiem tikt galā ar alkoholismu

Kad rīta ģērbšanās, ķemmēšanās un krāsošanās ilga vairs ne pusstundu, bet gan četras stundas, pedagoģe Ilona (vārds mainīts; 34) darba devējam iesniedza atlūgumu. Gadiem viņa dzērusi slepus un nodzēra arī pēdējās brīvdienas - trīs nedēļas. «Rokas tā trīcēja, ka matus nevarēju saķemmēt,» viņa saka. Bez darba viņa ir gadu un nu iziet Minesotas programmu. Ilgstošo bezdarbnieku ar atkarību problēmām pulks programmā drīz varētu augt, pateicoties ES fonda naudai, taču ir bažas, vai iepirkuma konkursā varēja pieteikties vairāk nekā viens atkarīgo ārstētājs.

Ilonai naudu - 140 latu - Minesotas programmai iedeva viņas mamma, jo šobrīd tikai cilvēkiem ar trūcīgas personas statusu nav par to jāmaksā. Vasarā Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) vēstīja, ka arī atkarību varā nonākušie ilgstošie bezdarbnieki jau no novembra varēs bez maksas iziet šo programmu Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektā. Mērķis ir viņus atgriezt aktīvā darba dzīvē. NVA pārstāvji saka, ka «dokumentu kārtošana» ievilkusies, bet cerot, ka drīz varēšot parakstīt līgumu ar klīniku Akrona 12, kas vienīgā pieteicās konkursā. Pārējie divi spēlētāji Minesotas programmas laukā - Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) un slimnīca Ģintermuiža Jelgavā, kas pakalpojumu sniedz stacionāri (slimnīcā), - nepieteicās. Ir bažas, ka tie nemaz neatbilst konkursa nolikuma prasībām. Līgums ar Akrona 12 vēl nav noslēgts, jo NVA pašreiz no Iepirkumu uzraudzības biroja gaida lēmumu, vai ievērotas visas iepirkuma procedūras.

Minesotas 12 soļu programma ilgst 28 dienas, tas ir psihoterapijas veids, kas palīdz atbrīvoties no atkarībām. No šā gada beigām līdz 2014. gada beigām plānots projektā iesaistīt 480 ilgstošos bezdarbniekus, kopējais finansējums - 148 000 latu.

Konkursa nolikums paredz, ka var pieteikties tikai pretendents, kam ir līgums ar valsti «par sekundāro ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu un apmaksu», kurā ietverta Minesotas programma. Akrona 12 vienīgā atbilst šai prasībai.

«Mēs gribējām pieteikties, savācām pat visus dokumentus. Taču mēs nepieteicāmies, jo pēdējā brīdī atklājām, ka nemaz neatbilstam nolikuma prasībām,» saka Lilita Caune, slimnīcas Ģintermuiža Narkoloģiskā dienesta vadītāja. RPNC Narkoloģiskās palīdzības dienesta stacionāra virsārste Sarmīte Skaida savukārt saka - mēs jau arī nepretendējām uz dalību, «turklāt valsts slimnīcā ir tik daudz vietu, cik ir, nevaram paņemt pārāk daudz klāt».

Dienai stāsta Akrona 12 direktors Māris Preinbergs - plānojam, ka nākamajā gadā programmu izies apmēram 170 pacientu. M. Preinbergs arī atgādina Akrona 12 lielo pieredzi Minesotas programmas ieviešanā Latvijā, šī klīnika atveda programmu uz Latviju pirms vairāk nekā 20 gadiem. Tā kā plānots, ka programmā iesaistīsies bezdarbnieki no visas Latvijas, projektā paredzēta nauda ne tikai pacientu iemaksu segšanai, bet arī viņu uzturēšanai un izguldīšanai, līdzīgi kā slimnīcās.

Kāpēc stacionāri izslēgti no konkursa nolikuma, NVA neizdodas gūt skaidru atbildi. NVA pakalpojumu departamenta direktore Eva Lossane teic - mērķis bija tieši iesaistīt pēc iespējas plašāku pakalpojuma sniedzēju loku, tāpēc, visticamāk, NVA tagad domāšot, ko darīt, lai mērķi īstenotu. Vai būs atkārtota iepirkuma procedūra, vēl nav zināms.

Taču skaidrs ir tas, ka interese par šo pasākumu jau ir no pirmās dienas, kad izskanēja pirmā informācija. Cilvēki aktīvi piesakās NVA filiālēs. NVA sabiedrisko attiecību pārstāve Iveta Kancēna stāsta - šajā atbalsta programmā varēs iesaistīties bezdarbnieki no 18 gadu vecuma no visas Latvijas, kuri NVA uzskaitē ir ilgāk par vienu gadu.

«Ja cilvēkam ir šaubas - vajag viņam šo programmu vai nevajag -, tad tik un tā aicinām doties uz savu NVA filiāli pie sava aģenta un informēt par savu vēlmi saņemt atbalstu, pat ja nav vēl tādas īstas pārliecības,» uzsver I. Kancēna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?