Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Obama klauvē pie tautas sirdsapziņas

Pēc kārtējām nāvējošajām apšaudēm mācību iestādēs ASV prezidents Baraks Obama amerikāņu sabiedrībai pārmetis pasivitāti centienos panākt stingrāku šaujamieroču kontroli un nosodījis Kongresu, kas nespējot pretoties šaujamieroču lobija milzīgajam spiedienam. Šogad ASV mācību iestādēs notikuši vairāk nekā 30 šaušanas incidentu, kuros dzīvību zaudējuši gandrīz 20 cilvēku.

«Svētais» papildinājums

Pēc 2012. gada 14. decembrī Konektikutas štata mazpilsētas Ņūtaunas pamatskolā notikušā slaktiņa, kurā dzīvību zaudēja 20 bērnu vecumā no sešiem līdz septiņiem gadiem un seši pieaugušie, nesen pārvēlētais valsts prezidents B. Obama paziņoja, ka viena no viņa otrā prezidentūras termiņa prioritātēm būs stingrāka šaujamieroču aprites kontrole.

Prezidents toreiz nāca klajā ar vairākām likumdošanas iniciatīvām, piemēram, striktāk pārbaudīt šaujamo pircējus, lai samazinātu iepriekš tiesātu un psiholoģiski nestabilu cilvēku iespējas iegādāties ieročus. Tāpat B. Obama vēlējās atjaunot aizliegumu pārdot triecienšautenes un lielas ietilpības aptveres.

Tomēr viņš cieta fiasko, jo Kongresa vairākums nobloķēja ieceri par stingrākām šaujamieroču pircēju pārbaudēm. Pret to iestājās vai- rāki B. Obamas pārstāvētās Demokrātu partijas locekļi, bet jo īpaši opozīcijā esošie republikāņi, kuri uzskatīja, ka tādējādi tiks pārkāpts «svētais» ASV Konstitūcijas otrais papildinājums, kas aizsargā indivīda fundamentālās tiesības turēt ieročus.

Kopš Ņūtaunas apšaudes, ko sarīkoja kāds 20 gadu vecs bijušais skolas audzēknis, ASV ir notikušas vismaz 74 apšaudes izglītības iestādēs, liecina dati, ko šonedēļ publicēja bezpeļņas organizācija Ewerytown for Gun Safety, kas iestājas par stingrāku šaujamieroču kontroli. Tieši puse - 37 - no incidentiem notikuši šajā gadā, un tajos dzīvību zaudējuši vismaz 19 cilvēku.

Pēdējās nedēļas laikā valstī ir notikušas divas apšaudes mācību iestādēs. Otrdienas rītā Oregonas štata Troutdeilas pilsētā pusaudzis pie savas skolas atklāja uguni, nošaujot skolasbiedru un ievainojot skolotāju, bet pēc tam izdarīja pašnāvību.

Pagājušajā ceturtdienā 26 gadus vecs bruņots vīrietis vienā no Sietlas universitātēm sašāva trīs cilvēkus, no kuriem viens nomira. Vīrieti apturēja kāds drosmīgs students, kas viņu nogāza zemē brīdī, kad šāvējs pārlādēja ieroci.

Kaunina amerikāņus

Regulārie šaušanas incidenti skolās satrauc ASV prezidentu B. Obamu, kurš šonedēļ kaunināja amerikāņus par nespēju piespiest mainīt vairākuma kongresmeņu nostāju jautājumā par bargākiem šaujamieroču aprites likumiem.

«Mēs esam vienīgā attīstītā valsts pasaulē, kur tas [masu apšaudes] notiek tik regulāri. Tā nav nevienā citā vietā,» B. Obamu citē CNN. «Tas kļūst par normu. Un mēs to uztveram kā kaut ko pašu par sevi saprotamu, kas man kā bērnu tēvam šķiet šausminoši. Bet pagaidām caur Kongresu nav iespējams izlaist pat vieglākos ierobežojumus. Mums par to būtu jākaunas.»

Viņaprāt, Kongresa locekļu domas nemainīsies, ja sabiedrība nepieprasīs izmaiņas. «Kamēr nenotiks fundamentāla sabiedrības viedokļa maiņa, kad iedzīvotāji paziņos - pietiek, tas nav pieņemami -, diemžēl nekas daudz neizmainīsies,» sacīja ASV prezidents.

Baltā nama saimnieks uzskata, ka lielākā daļa kongresmeņu ir «nobijušies» no Nacionālās šaujamieroču asociācijas, kas ir ietekmīgākais ieroču ražotāju interešu pārstāvis. «NRA un ieroču ražotāju rīcībā ir milzīgi finanšu līdzekļi, un viņi spēj ietekmēt pašvaldību un Kongresa vēlēšanas,» B. Obamas teikto atreferē Bloomberg.

Atbildot uz ieroču turēšanas tiesību aizstāvju vidū populāro argumentu, ka biežajās masu apšaudēs nav vainojama ieroču pieejamība, bet daudzu amerikāņu mentālās problēmas, prezidents sacīja, ka «Savienotajām Valstīm nav monopoltiesību uz trakiem cilvēkiem». «Mēs neesam vienīgā valsts, kur slimo ar psihozi. Bet pie mums jebkurš var piebāzt māju ar ieročiem,» uzskata B. Obama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Asiņainākās apšaudes ASV skolās

2012. gada 14. decembrī apšaudē Konektikutas štata pilsētas Ņūtaunas pamatskolā nogalināja 20 bērnu un sešus pieaugušos

2007. gada 16. aprīlī students sarīkoja slaktiņu Virdžīnijas štata Tehniskajā universitātē, nogalinot 32 un ievainojot 25 cilvēkus

1999. gada 20. aprīlī Kolorādo štata Kolumbainas vidusskolā divi skolnieki nošāva 12 skolas biedrus un skolotāju, 21 cilvēku ievainoja

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?