Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Obama sola iestāties par Ukrainu

ASV prezidents Baraks Obama trešdien Polijas galvaspilsētā Varšavā uzsvēra amerikāņu pienākumu aizstāvēt NATO sabiedrotos un gatavību palīdzēt Austrumeiropas valstīm, kuras ir satraukusi Krievijas agresija Ukrainā.

Baltā nama saimnieks vakar pirmo reizi tikās ar Ukrainas jaunievēlēto prezidentu Petro Porošenko, kuru viņš uzskata par «pareizo izvēli», kam nodot krīzes pārņemtās valsts vadību. B. Obama Ukrainai piedāvāja finansiālo un drošības palīdzību.

Jūs nekad nebūsiet vieni

Uzstājoties ar runu svinīgajā ceremonijā par godu 25. gadskārtai kopš pirmajām daļēji brīvajām vēlēšanām, kas aizsāka komunistiskā režīma sabrukumu Polijā, B. Obama slavēja poļu pienesumu demokrātijas izplatīšanā Austrumeiropā.

«Pirms 25 gadiem mēs pieredzējām to, ko nekad necerējām piedzīvot - vēlēšanas [komunistiskā bloka valstī],» sacīja ASV prezidents. «4. jūnija vēlēšanas bija brīvības uzvara. Tas bija sākums komunisma beigām ne tikai Polijā, bet visā Eiropā.»

Prezidents norādīja, ka Polijas cīņa pret okupāciju un tirāniju ceturtdaļgadsimtu vēlāk atspoguļojusies Ukrainas krīzē, kas parādījusi, ka brīvība joprojām ir apdraudēta. Viņaprāt, Ukrainas iedzīvotāji ir mantinieki Polijas pirms 25 gadiem aizsāktajam «demokrātijas grūdienam».

Viņš uzskata, ka Polijas demokrātija var kalpot par bāku nemiera pārņemtajai kaimiņvalstij Ukrainai. Prezidents atgādināja, ka savulaik rietumvalstis palīdzēja Polijai un citām Austrumeiropas zemēm, kas izvēlējās brīvību, tādēļ tagad ir gatavas atbalstīt arī Ukrainu, Moldovu un Gruziju.

«Mūsu brīvās valstis būs vienotas, lai turpmākas Krievijas provokācijas nozīmētu tikai lielāku izolāciju un izmaksas pašai Krievijai,» B. Obama teica, uzrunājot pie Varšavas Karaļa pils sanākušos. «Pēc tam, kad ir ieguldīts tik daudz asiņu un bagātības, lai apvienotu Eiropu, mēs atsakāmies pieļaut, ka XX gadsimta tumšās taktikas valda XXI gadsimtā.»

Prezidents izmantoja iespēju, lai Polijai un citām NATO sabiedrotajām apliecinātu, ka uz ASV var pilnībā paļauties. «Kā sabiedrotajiem mums ir svēts pienākums aizsargāt jūsu teritoriālo nedalāmību,» paziņoja B. Obama. «Polija nekad nebūs viena. Igaunija nekad nebūs viena. Latvija nekad nebūs viena. Lietuva nekad nebūs viena. Rumānija nekad nebūs viena.»

Obama dziļi iespaidots

Pirms uzstāšanās ASV prezidents turpat Varšavā pirmo reizi aci pret aci tikās ar pagājušajā mēnesī ievēlēto Ukrainas prezidentu P. Porošenko, kam brauciens uz Poliju bija pirmā ārvalstu vizīte.

Pēc sarunas, kurā abi līderi apsprieda Ukrainas dziļās ekonomiskās problēmas, notikumu attīstību Austrumukrainā un valsts lielo enerģētisko atkarību no Krievijas, B. Obama apgalvoja, ka viņu ir «dziļi iespaidojusi» P. Porošenko vīzija par to, kā Ukrainai būtu jāattīstās.

«Ukraiņi vēlēšanās noraidīja vardarbību. Prezidents Porošenko iemieso viņu cerības,» B. Obama sacīja žurnālistiem. «Runājot ar viņu, man pilnībā kļuva skaidrs, ka viņš izprot ukraiņu tautas cerības un vēlmes.»

ASV prezidents uzsvēra, ka starptautiskās sabiedrības izaicinājums ir apliecināt, ka tā atbalsta P. Porošenko centienus. «Savienotās Valstis to jau ir nodemonstrējušas ar rīcību,» piebilda B. Obama.

Baltā nama vakar izplatītajā paziņojumā teikts, ka B. Obama ir apstiprinājis papildu aizsardzības un drošības palīdzību Ukrainai piecu miljonu dolāru (3,7 miljoni eiro) apmērā. Šī palīdzība paredz piegādāt bruņuvestes, nakts redzamības brilles un sakaru iekārtas, vēsta Reuters.

Kopš marta Vašingtona Kijevai ir sniegusi palīdzību 18 miljonu dolāru (13 miljoni eiro) vērtībā, nosūtot pārtiku, drēbes, radioaparātus un citas lietas. Līdz šim ASV prezidenta administrācija ir noraidījusi iespēju apgādāt Ukrainu ar ieročiem.

Jaunievēlētais Ukrainas prezidents pateicās B. Obamam par «nepārtraukto» atbalstu Ukrainai, kas esot «izšķiroša» krīzes brīdī, raksta USA Today.

P. Porošenko arī atklāja, ka drīz pēc savas inaugurācijas ceremonijas, kas paredzēta sestdien, izklāstīs plānu «miermīlīgam situācijas risinājumam Austrumukrainā». Līdz šim viņš ir uzstājis uz efektīvāku militārā spēka lietošanu pret bruņotajiem promaskaviskajiem separātistiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?