Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Obama vizītē Havanā mēģina atslēgt Kubu

ASV prezidents Baraks Obama triju dienu vizīti Kubā plāno izmantot, lai runātu par iespējām, kādas pavērtos gadu desmitiem visai izolētajā komunistiskajā salā, ja tās iedzīvotāji izvēlētos pārmaiņu ceļu, vēsta AP.

Vienlaikus Baltā nama pārstāvji uzsvēruši, ka otrdien paredzētajā ASV prezidenta runā Havanas Lielajā teātrī, kas šķita neiespējama vēl pirms pāris gadiem, kad viņš un Kubas prezidents Rauls Kastro sāka darbības abu valstu attiecību atjaunošanā, B. Obama negatavojas diktēt, kas kubiešiem jādara.

«Viņš skaidri pateiks, ka izšķirties, ko darīt, ir pašu kubiešu ziņā,» teicis B. Obamas padomnieka nacionālās drošības jautājumos vietnieks Bens Rodss. «Mums ir liela pārliecība par Kubas cilvēku spēju paveikt lielas lietas.» ASV pārstāvji izteikuši cerību, ka B. Obamas otrdien teikto runu kubiešu tautai translēs arī Kubas televīzijas.

Vēsturiska vizīte

B. Obama ir pirmais amatā esošais ASV prezidents, kurš ierodas Kubā kopš Kelvina Kūlidža 1928. gadā - pirms vēl tika atklāts penicilīns un izgudrota lodīšu pildspalva, vizītes vēsturiskumu uzsver AFP. Lai gan Kuba atrodas no Floridas galējā dienvidu punkta tikai 150 km attālumā.

Vizītēs plānos ir Havanas vecpilsētas apmeklējums kopā ar sievu Mišelu un meitām, tikšanās ar prezidentu R. Kastro (tiek uzsvērts, ka nav paredzēta tikšanās ar ilggadējo Kubas līderi Fidelu Kastro).

B. Obama apmeklēs arī beisbola spēli starp Tampa Bay Rays un Kubas valstsvienību un tiksies ar kubiešu uzņēmējiem. Īpaša būs tikšanās ar disidentiem, kuru vidū būs gan tādi, kas iestājas par attiecību normalizēšanu starp abām valstīm, gan tādi, kas uzskata, ka tā tikai leģitimē demokrātijas trūkumu Kubā.

ASV prezidenta vizīte ir kulminācija 18 mēnešus ilgušām slepenām sarunām, kas noveda pie diplomātisko attiecību atjaunošanas un ASV vēstniecības atkal atvēršanas Havanā pagājušā gada augustā.

To pavadīja paziņojumi par dažādu savstarpējās ceļošanas un ekonomisko ierobežojumu mīkstināšanu, lai gan ASV Kongresā joprojām pastāv ievērojama pretdarbība sankciju atcelšanai pret Kubu. Tirdzniecības aizliegums ar Kubu tika ieviests 1960. gadā kā atbilde uz to, ka tā nacionalizēja ASV firmu īpašumu bez kompensācijas.

Obama steidzas

Reuters analītiķi atzīmē, ka B. Obamas administrācija cenšas izdarīt visu iespējamo, lai nākamais ASV prezidents šo attiecību atsalumu nevarētu «pagriezt atpakaļ». Tās cerība esot, ka ASV biznesa investīcijas Kubā un ceļošanas iespēju atjaunošana neļaus biznesu tradicionāli atbalstošajiem republikāņiem mainīt atkušņa politiku, ja viņu pārstāvis sāks valdīt Baltajā namā pēc prezidenta vēlēšanām.

Jau ap vizītes laiku tiek gaidīti jauni paziņojumi par biznesa iespējām viesnīcu un telekomunikāciju jomā, kad līgumus varētu parakstīt AT&T, Starwood Hotels & Resorts Worldwide un Marriott International. Daudzas firmas joprojām ir ļoti atturīgas, jo Kubā pastāv divu līmeņu valūtas sistēma, stagnējošs darba tirgus un neskaidra likumu sistēma. Pagājušajā nedēļā Kuba gan paziņoja, ka atcels 10% nodokli skaidrai naudai ASV dolāros, ja tiešām darbosies ASV noteiktie atvieglojumi dolāru transakcijām ar Kubu. ASV bankām tagad ir atļautas dolāru transakcijas ar Kubu, ja ne pircējs, ne pārdevējs nav ASV persona vai uzņēmums.

B. Obamas kritiķi pārmet, ka viņš pārāk daudz piekāpjas, pretī saņemot pārāk maz, tāpēc «uzvaras apļa» veikšana esot priekšlaicīga.

Foxnews.com uzsver - ja izrādīsies, ka Kuba nekļūst brīvāka un reformas apstājas, B. Obamas vizīte izrādīsies aizejošā prezidenta naivs un riskants solis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?