Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Olimpiāde, ko aizsāka skolēni

Decembra vidū ar uzvarētāju apbalvošanu noslēdzās matemātikas komandu olimpiāde Atvērtā kopa, ko jau 11 gadu rīko Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas (RV1Ģ) bijušie skolēni. «Kad mācījāmies ģimnāzijā, matemātikas skolotāja Dace Andžāne rīkoja nelielas sacensības starp klašu komandām, lai jau rudenī sāktu gatavoties pavasara olimpiāžu sezonai.

Mums šī ideja iepatikās, un, esot 12. klasē, pārņēmām uzdevumu gatavošanu pamatskolas klasēm. Kad viens no mūsu kompānijas - Mārtiņš Kālis - Iespējamās misijas ietvaros sāka mācīt Limbažos, nolēmām aicināt piedalīties arī citas skolas, un tradīcija nostiprinājās,» olimpiādes vēsturi stāsta viens no organizatoru komandas Edgars Jākobsons, kurš patlaban ir doktorants Šveices Federālajā tehnoloģiju institūtā. Mārtiņš Kālis nu jau kļuvis par Iespējamās misijas direktoru, Andis Orbidāns strādā par finanšu analītiķi Cemex, skolotāja Dace Andžāne joprojām māca matemātiku RV1Ģ skolēniem, bet viņi visi turpina rīkot Atvērto kopu, darbu labošanā piesaistot palīgus no komandām, kuras iepriekšējos gados olimpiādē ieguvušas labus rezultātus. «Olimpiādei augot, izdevies piesaistīt arī atbalstītājus - Saules aptieku, Kalvi Apsīti un Brain Games, kuriem pateicoties balvu fondā ir galda spēles, kas ļauj komandām turpināt prāta asināšanu,» stāsta E. Jākobsons.

Atvērtās kopas nosaukums ietver trīs nozīmes: olimpiādē var piedalīties jebkurš skolēns (no 7. līdz 11. klasei); uzdevumu risināšana notiek kopā, komandā; un tas ir arī matemātisks termins (pareizāk gan būtu «vaļēja kopa», taču tas neskanot tik labi). Šogad olimpiāde pulcēja 216 komandu no 31 Latvijas skolas, iesaistot ap 1300 jaunajiem matemātiķiem. Iegūt apbalvojumus visās klašu grupās šogad izdevās Siguldas Valsts ģimnāzijai, Cēsu Valsts ģimnāzijai, RV1Ģ un Rīgas Franču licejam (sīkāk - Atvertakopa.lv). Atvērtajā kopā var tikt arī pie ar matemātiku nesaistītām specbalvām - par mākslinieciskāko titullapas noformējumu, par āķīgāko komandas nosaukumu, pat par dominanci utt.

«Mūsu mērķis ir dot iespēju papildu treniņam matemātikā neformālā, draudzīgā gaisotnē, kā arī popularizēt olimpiāžu ideju starp skolēniem, kuri tajās tik bieži nepiedalās. Strādājot komandā, notiek diskusija, un skolēni mācās, gan skaidrojot kaut ko citiem, gan sekojot komandas biedru atrisinājumiem,» saka E. Jākobsons. Tā kā Atvērtā kopa nav daļa no oficiālā atlases procesa uz Starptautisko matemātikas olimpiādi, tajā parādās arī uzdevumi, kuriem nav vienas skaidras atbildes - tie ir «tuvāki dzīvei», un tajos svarīgas gan loģiskas spriešanas, gan modelēšanas prasmes. «Vēlamies parādīt, ka matemātikai var būt ļoti tiešs pielietojums ikdienā. Piemēram, šogad vienā no uzdevumiem bija iekļauts teksts no Saeimas vēlēšanu likuma un bija jāveic tam atbilstoši aprēķini.» E. Jākobsons stāsta, ka gadu gaitā, piesaistot arvien jaunus dalībniekus ar dažādu sagatavotības līmeni, olimpiādes uzdevumu grūtības pakāpe ir mazinājusies, tomēr tā joprojām ir augsta - pat spēcīgākās komandas atrisina tikai 2/3 uzdevumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?