Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Omulīgie imigranti

Lieliska sajūta - marta vidū var baudīt sauli, siltumu, lielisku ēdienu un gardu vīnu. Kad Dienvidamerikas saule ir pašā zenītā, patvērums jāmeklē zem koku lapotnēm. Jāatzīst godīgi, atrodoties šajā reģionā, acis gan vairāk meklē kaut ko vēsu, atspirdzinošu. Čīles gadījumā lieliski palīdz Sauvignon Blanc no Kasablankas ielejas.

Argentīnā jāraugās pēc sabalansēta un svaiga Torrontes. Bet ne jau ar baltvīniem dižojas abas dienvidpuslodes skaistules. Piesātināti, muskuļaini un aromātiski ir lieliskie Argentīnas un Čīles flagmaņi Malbec un Carmenere! Mūsu mērenajā klimatā tos varam izbaudīt pēc pilnas programmas - tie smaržo, garšo un silda. Un grila sezona klauvē pie durvīm - lūdzu, jums lieliskākie partneri sezonas atklāšanai!

Malbec vīnogas dzimtene ir Kahoras reģions Dienvidfrancijā. Šī šķirne ir oficiāli kultivējama arī Bordo. Taču mūsdienās gandrīz viss malbeks nāk no Argentīnas. Populārākais reģions ir Mendosa Andu pakājē, mazāk zināmie Sanhuanas un Patagonijas.

Santa Ana Homage Malbec Mendoza nav tas ekspansīvākais eksemplārs, taču varbūt arī tāpēc ar šo vajadzētu sākt iepazīšanos ar Malbec. Tas nav agresīvs un neizrāda visas savas iemaņas uzreiz. Vīnam ir tumši lillīga krāsa ar saldeniem kazeņu, zileņu un plūmju aromātiem. Tas ir augļains ar nogludinātiem tanīniem un tumšās šokolādes niansēm. Garšas nianses nav ļoti spēcīgas, drīzāk delikātas, tāpēc tas derēs ne tikai kopā ar ceptu vai grilētu gaļu, bet arī ir baudāms viens pats. Klasika, protams, ir kopā ar uz oglēm ceptu liellopu gaļu. Tikai nedaudz sāls un pipari - tīras garšas un patiesa bauda!

Nepilnas stundas lidojumā pāri rūsgani sārtajiem Andu kalniem nonākam Santjago, kas ir gan Čīles galvaspilsēta, gan mājvieta daudziem vīna ražotājiem, jo atrodas slavenajā Maipo ielejā. Tieši tur jau kopš 1875. gada saimnieko arī Santa Carolina vīndarītava. Tās mītne šobrīd ir gandrīz pilsētas centrā, taču pirms simts gadiem tā bija vīnogulāju ieskauta. Tagad Santa Carolina vīnogulāji aug gan pilsētas pievārtē, gan citos Čīles reģionos - arī Kasablankā, Kačapolā un Leidā.

Carmenere izcelsme ir Francija, un tā joprojām ir oficiāla Bordo vīnoga. Tomēr tur tā šobrīd tiek izmantota tikai kā neliela piešprice pie pamatbordo vīnogām Cabernet Sauvignon un Merlot. Mums visiem par lielu prieku, Carmenere ir atradusi sev jaunu mājvietu - Čīli. Santa Carolina Carmenere Reserva ir lielisks Čīles vīna stila pārstāvis. Kačapolas reģiona (Repela ielejas ziemeļi) saules lutināti un Klusā okeāna vēso vēju appūsti, Carmenere vīnogulāji šeit jūtas vislabāk. Vīns ir pilnmiesīgs, piesātināts ar pikantu plūmju un jāņogu aromāta niansēm, kuru papildina garšvielu un lauru lapu notis. Garša pilnīga, ar nelielu saldumiņu, nedaudz pikanta ar jāņogu dominanci pēcgaršā. Šim vīnam klāt tā vien prasās pikantā marinādē noturēta gaļa, kas pēcāk lēnām izcepta uz karstām oglēm.

Varbūt kādam liksies, ka abi šie vīni maksā milzu naudu? Tomēr tik tālu ceļu braukuši. Varam būt pilnīgi mierīgi. Pateicoties ģeogrāfiskajam izvietojumam un izcilajiem klimatiskajiem apstākļiem, vīna darīšana šajā reģionā nav dārga. Es teiktu - abi šie vīni ir izcils cenas un kvalitātes apvienojums!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?