Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Operu Jevgeņijs Oņegins izdzied dvēseliski un intīmi

Triumfāla debija. Ārkārtēja izcilība! - par Latvijas soprāna Maijas Kovaļevskas parādīšanos Vīnes Valsts operā Pētera Čaikovska operas Jevgeņijs Oņegins izrādēs tagad sajūsminās Austrijas prese. «Viņai nepiemīt milzīgais krievu vēriens, toties viņa valda pār mirdzoši spodru un vislabākajā nozīmē smalku soprānu, kuram nekādā ziņā netrūkst apjoma.

Tas spēj pārliecināt gan spodrajās augšās, gan vismaigākajā piano. (...) Smalki jūtīgajai un daiļskanīgajai, turklāt arī vizuāli žilbinošajai Mirellas Freni skolniecei M. Kovaļevskai Tatjanas lomā kopā ar orķestri, kura priekšā pirmoreiz stājies Mihaels Gitlers, izdevās ļoti saviļņojoša vēstules aina,» vērtē Die Presse (6. VI). «Viņas Tatjana ir ar silti mirdzošu soprānu un eleganci» - priecājas Kronen Zeitung (7. VI)

Šaubu nav, Maija Kovaļevska atkal ir savaldzinājusi un pārsteigusi visus, kas Vīnē 4. jūnija vakarā vēroja Maestro Seidži Ozavas un režisora Rihtera Falka pērn veidotā iestudējuma atjaunojumu (to vēl rādīs 10. un 13. jūnijā). Savukārt pašu operdīvu pārsteiguši opermīļotāji, kuri pie mākslinieku ieejas lūguši autogrāfu jau pirms mēģinājuma. «Arī agrāk esmu sniegusi autogrāfus, bet tik daudz un tik liela izmēra fotogrāfijas, no dažādām manām lomām pasniegtas, redzēju pirmo reizi. Tas bija aizkustinoši,» sirsnīgi atzīstas M. Kovaļevska. «Patīkami atkal satikties ar kolēģiem: Oņegina lomā debitēja zviedru baritons Pēters Mattei, ar kuru tikko dziedājām Bohēmā Ņujorkas Metropolitēna operā. Atkalredzēšanās ar rumāņu tenoru Mariusu Brenciu (atveido Ļenski) ir pēc sadarbības Sanfrancisko operā. Olga ir Latvijas publikai labi pazīstamais bulgāru mecosoprāns Nadja Krasteva, Gremins - Ains Angers no Igaunijas.»

Tatjanas lomu M. Kovaļevska šovasar dziedās 19. Opermūzikas svētkos Siguldā - Jevgeņija Oņegina speciāliestudējumā, ko veidos diriģents A. Viļumanis, Krievijas režisors J. Aleksandrovs un mākslinieks V. Okuņevs. Izrādei Siguldas pilsdrupu estrādē 30. jūlijā plkst. 21 sekos vēl viena 2. augustā Ventspils Teātra namā Jūras vārti. Dziedātāja sniegs arī labdarības koncertu 6. augustā Rīgas Domā kopā ar Vācijā dzīvojošo ērģelnieci Ivetu Apkalnu, lai palīdzētu bērniem ar īpašajām vajadzībām.

«Tatjana ir viena no man tuvākajām lomām gan muzikāli, gan aktieriski, jo tā ir patiesa, dzīva un emocionāli spēcīga,» - atklāj M. Kovaļevska. Pirmoreiz tajā viņa iejutās Glainburnas festivālā 2008. gada vasarā diriģenta Vladimira Jurovska vadībā. «Tas palicis siltā atmiņā, taču katru reizi lomu veidoju no jauna, aizmirstot iepriekšējo pieredzi un radoši darbojoties jaunā iestudējumā. Tatjana būs mana piektā loma Opermūzikas svētkos Siguldā. Tāda vienreizēja sajūta un atmosfēra nav sastopama nekur citur pasaulē. Šie svētki man ir ļoti mīļi, jo tieši tajos es sāku dziedāt un sapratu, ka tas ir mans aicinājums,» atceras M. Kovaļevska. Turklāt šo svētku publika esot īpaši sirsnīga un atvērta. Dziedātāja ieteikusi opersvētku rīkotājam Dainim Kalnam uzaicināt uz Siguldas Opersvētkiem amerikāņu baritonu Neitanu Gannu - «brīnišķīgu pasaules līmeņa mākslinieku, ko Latvijas publika ir pelnījusi dzirdēt Oņegina lomā.»

Itālijā dzīvojošajai Latvijas operzvaigznei turpinās nozīmīgu Eiropas debiju gads: spilgti debitēts Drēzdenes Semper Oper, Milānas La Scala. Nākamsezon viņu gaida Bavārijas Valsts operā Minhenē - Mimī lomā (Dž. Pučīni Bohēma) un Vīnes Valsts operā trijās lomās - Mimī, Mikaēla (Ž. Bizē Karmena) un Grāfiene (V. A. Mocarta Figaro kāzas).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?