Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Opolais saviļņo, ejot, kurp mūzika ved

Antonīna Dvoržāka operas Nāra Bavārijas (Minhenes) Valsts operas iestudējuma DVD ar Kristīni Opolais titullomā Vācijā laidusi klajā mūzikas izdevniecība Unitel Classica. Jau pirms prezentācijas, kas 31. maijā notika Minhenes lielākajā mūzikas veikalā, DVD tur jau bija nopērkams operā izrāžu laikā, kurās K.

Opolais šobrīd atkal dzied Nāru. Īsi pirms tam maijā viņa debitēja Džakomo Pučīni operas Māsa Andželika titullomā kopā ar Rietumvācijas (Ķelnes) Radio simfonisko orķestri koncertuzvedumos Ķelnē un Dortmundē, presē izpelnoties spožas uzslavas kā «vakara sensācija» un «triumfs». Kritiķi raksta, ka Kristīne, kas apveltīta ar «ļoti lokanu un krāsainu balsi», māsas Andželikas lomu izpildījusi ar nedzirdētu emocionālu spēku un skatuvisko meistarību, saviļņojot publiku līdz asarām. Koncertuzvedumu muzikālais vadītājs bija latviešu diriģents un dziedātājas nu jau oficiālais vīrs Andris Nelsons. Viņa turneju pēc koncertiem Ķelnē pēkšņi pārtrauca apendicīta operācija.

«Šis vakars bija Latvijas soprāna Kristīnes Opolais triumfs,» koncertu Dortmundē ar Rietumvācijas Radio kora vadītāju Dāvidu Marlovu pie diriģenta pults vērtē laikraksts Der Westen. «Ar Opolais izrāde ieguvusi mākslinieci, kura satriecoši iemieso Andželikas ilgas. Viņas vokālais spektrs ir neparasts, pat pianissimi (galēji klusajās) pasāžās melodiskā līnija saglabājās pilnā intensitātē un spriedzē. Andželikas izmisumu, viņas spējo emociju izvirdumu (Salva me) Opolais atklāja ne tikai ar vokālo meistarību - viņa piešķīra tiem dziļāku muzikālu jēgu,» raksta laikraksts. Publika dziedātājai pateikusies ar ilgām un kaismīgām stāvovācijām.

«K. Opolais vērta šo izpildījumu sensācijā. Opolais ir uzlecoša zvaigzne lielajos opernamos, taču vēl nav tik plaši pazīstama kā Anna Ņetrebko vai Elīna Garanča. Tas drīz mainīsies,» prognozē Emsdetter Volkszeitung. Fascinējis dziedātājas emocionālais sniegums. Klosterī atdotās māsas Andželikas ciešanas, uzzinot, ka viņai atņemtais ārlaulības bērns miris jau pirms vairākiem gadiem, K. Opolais parādījusi ar neparastu emocionālu intensitāti un milzīgu skatuves atdevi. «Latvijas dziedātāja rīkojas ar lielu, ļoti jūtīgu un krāsām bagātu soprānu, ideāli piemērotu belkanto un vērismam. Ar klusajām ciešanām un ilgām viņa aizkustināja klausītājus līdz asarām, un mežonīgais sāpju uzliesmojums dziļi saviļņoja ikvienu,» raksta Emsdetter Volkszeitung.

Arī Kolner Stadt-Anzeiger pievienojas: «Šis ir izcils paraugs, kā lomu iespējams atklāt tikai ar vokālo meistarību un jūtīgumu, ka pat netrūka izrādes.»

«Pučīni ir mans mīļākais komponists, tāpēc viņa mūziku izjūtu pašos sirds dziļumos. Tā it kā ved mani, un es tikai sekoju,» no Vācijas atbild K. Opolais. «Tieši šajā operā un šajā lomā man brīžam bija jācīnās ar asarām, kas vietumis pārņēma kā vilnis. Par laimi, dziedāšanai tas netraucēja, bet gluži pretēji - palīdzēja. Jūtos laimīga šajā mūzikā!»

DVD iemūžinātajā čehu klasiķa A. Dvoržāka Nārā K. Opolais skatuves partneri ir vācu tenors Klauss Florians Fogts Prinča lomā un Latvijā labi pazīstamais bulgāru mecosoprāns Nadja Krasteva Kņazes lomā. Iestudējumu diriģē čehs Tomāšs Hanušs, bet režisors ir Martins Kušejs. Nāru Kristīne dziedās arī Minhenes operas festivālā 15. un 18. jūlijā, bet 20. jūlijā uzstāsies Rēgensburgas ikgadējā vasaras festivāla galā koncertā. Iepriekš tur dziedājušas tādas pasaules zvaigznes kā Hosē Kura, Hosē Karerass, Marčello Alvaress, Ramons Vargass, Rolando Viljasons, Jonass Kaufmans, bet no Latvijas - Elīna Garanča. Kristīne Opolais un tenors Jozefs Kalleja pieteikti kā šīsvasaras festivāla galvenie viesi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?