Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Opozīcija nespēj novērst izmaiņas referendumu kārtībā

Vairāku stundu ilgajās debatēs Saeimas opozīcija ceturtdien aizstāvēja tagadējo referendumu ierosināšanas kārtību, bet koalīcijas pārstāvji centās pārliecināt par nepieciešamību to mainīt un noteikt tikai vienu parakstīšanās posmu. Taču tajā būtu jāsavāc vienas desmitās daļas jeb aptuveni 154 000 pilsoņu paraksti.

Šo parakstīšanās kampaņu vairs neorganizētu Centrālā vēlēšanu komisija un nefinansētu valsts. Likumprojektu Saeima pieņēma 2. lasījumā, nosakot priekšlikumu iesniegšanas termiņu 3. lasījumam līdz 8. maijam. Gala redakcijā ir iespējamas izmaiņas, jo šaubas par likumu ierosināšanai noteikto augsto slieksni izskanēja arī no koalīcijas deputātiem.

Tagad spēkā esošā kārtība noteic, ka ir divas parakstīšanās - kad pilsoņi par likumprojektu vai Satversmes grozījumiem ir savākuši 10 000 notariāli apstiprinātu parakstu, Centrālā vēlēšanu komisija rīko vienas desmitās daļas pilsoņu parakstu vākšanu. Andrejs Judins (Vienotība) teica: «Demokrātija ir laba lieta, bet valstij nav jātērē nauda, lai notestētu kādu ideju, ko atbalsta tikai 0,6%.» Salīdzinājumam Dzintars Ābiķis minēja, ka 10 000 - tas ir tik, cik atnāk uz Rīgas Dinamo spēlēm. Koalīcijas deputāti arī norādīja uz paredzēto iespēju parakstīties elektroniski. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) uzsvēra - pašreizējā kārtība rada situācijas, ka valsts maksā par to, ka kāds vēlas šajā valstī radīt politisko nestabilitāti. Saeimas priekšsēde arī izteica nožēlu, ka deputāti, kuri aktīvi iestājas par sabiedrības līdzdalību valsts dzīvē, neizrāda nekādu interesi par konferencēm, kas tiek rīkotas Saeimā.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC) paredzēja, ka līdz iespējai elektroniski parakstīties vēl paies zināms laiks. Viņš pieļāva, ka vēlme mainīt likumu ir saistīta ne tik daudz ar centieniem taupīt valsts līdzekļus, cik centieniem novērst koalīcijai nelabvēlīgas iniciatīvas. Debatēs deputāti visbiežāk minēja arodbiedrību solīto parakstu vākšanu par pensijas likuma grozījumiem, lai nepieļautu pensijas vecuma paaugstināšanu. Vairāki deputāti norādīja uz lietām, par ko projekta autori nav iedomājušies. Piemēram, Saeimas atlaišanas kārtība tiek saglabāta tagadējā, kas nozīmē, ka vēlētāji nevis centīsies iesniegt savus likumprojektus, bet rosinās atlaist Saeimu, kas būs vienkāršāk. Tāpat ir saglabāta iespēja 34 deputātiem vērsties pie Valsts prezidenta un panākt referenduma ierosināšanu, ko atgādināja Iveta Grigule (ZZS). Par likumprojekta pieņemšanu 2. lasījumā nobalsoja 49 koalīciju atbalstošie deputāti, pret bija 36 politiķi no Saskaņas centra un Zaļo un Zemnieku savienības, arī SC frakcijas priekšsēdis Jānis Urbanovičs, kuru ceturtdien Saeimā sastapt nevarēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?