Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Opozīcija uzvar, paredz krīzes turpināšanos

Lai gan jau naktī pēc Moldovas parlamenta atkārtotajām vēlēšanām četru opozīcijas partiju līderi nāca klajā ar paziņojumu par valdošās koalīcijas izveidošanu un kompartijas atstāšanu opozīcijā, virkne ekspertu jau prognozējusi visai asu iekšpolitisko cīņu šajā - Eiropas nabadzīgākajā valstī. Ar 53 deputātu mandātiem opozīcijas partijām pret komunistu 48 vietām parlamentā tomēr ir par maz, lai ievēlētu jaunu prezidentu esošā valsts galvas, kompartijas līdera Vladimira Voroņina vietā, taču pietiekami jaunas valdības apstiprināšanai un likumu pieņemšanai.

Līdzšinējās opozīcijas līderi uzskata, ka V.Voroņinam prezidenta amats jau bijis jāatstāj, taču kompartijas vadītājs tam nepiekrīt. Iekšpolitiskā krīze var turpināties, un jau izteikts viedoklis, ka nākamās parlamenta vēlēšanas varētu notikt 2010.gada pavasarī. Tajā pašā laikā jauna liberālo spēku izveidota valdība varot veikt daudz nepieciešamu izmaiņu valstī.

Liberāļi vienojas

Otro lielāko balsu skaitu pēc kompartijas (48 mandāti) ieguvušās Liberāldemokrātiskās partijas (17 mandātu) vadītājs Vlads Filats presei uzsvēra, ka beidzot Moldovā uzvarējusi demokrātija un taisnība. Četras opozīcijas partijas esot spējīgas izveidot koalīciju un vienoties, lai valsts beidzot iegūtu demokrātisku pārvaldi.

Viena no galvenajām šābrīža intrigām skar ceturto labāko rezultātu (13 mandātu) guvušo Demokrātisko partiju, ko vada nesen kompartiju pametušais bijušais parlamenta spīkers Marians Lupu. Izteikta versija, ka viņš varētu vienoties par sadarbību ar kompartiju. Tomēr M.Lupu iespējamo aliansi ar saviem bijušajiem biedriem paspējis noliegt: «Es labi zinu kompartijas mentalitāti. Tās vadītājiem pilnīgi nav politiskās kultūras, ar viņiem ir neiespējami veidot koalīciju.»

Gaidāmas izmaiņas

Neatkarīgā laikraksta Moldavskije Vedomosti redaktors Dmitrijs Čubašenko sarunā ar Dienu nosauca vēlēšanu rezultātus par sekmīgiem, vienlaikus norādot uz iekšpolitiskās cīņas saasināšanos: «Valsts galvas iecelšana tomēr ir liela problēma. Jautājumu, vai V.Voroņinam ir tiesības joprojām atrasties savā amatā, nāktos izskatīt konstitucionālajai tiesai. Opozīcijas līderi uzskata, ka viņa pilnvaru laiks beidzies jau 7.aprīlī.»

Tomēr četru partiju alianse varot veikt daudz nepieciešamu izmaiņu. Iespējama situācijas uzlabošanās cilvēktiesību jomā, publisko mediju atbrīvošana no kompartijas ciešās pārraudzības, izmaiņas spēka struktūru vadībā. Vēlēšanām rūpīgi sekojusi ES un Starptautiskais valūtas fonds, kas varētu piešķirt aizdevumu jaunajai valdībai.

Pēc iepriekšējām parlamenta vēlēšanām aprīlī, kurās kompartija ieguva 60 mandātu, opozīcijas atbalstītāji sāka protesta akcijas, kas beidzās ar prezidenta pils un parlamenta izdemolēšanu. Tad V.Voroņins apsūdzēja Rumāniju valsts apvērsuma gatavošanā, taču ģenerālprokurors šo versiju noraidīja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?