Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Otrpus ekrānam

Lai gan angļu filoloģijas studijas Latvijas Universitātē Vinetai Vilgutei (33) savulaik bija vairāk nejaušība un ap stākļu diktēts solis («tolaik daudzi gāja uz valodām ar domu, ka tās nākotnē noderēs»), karjeras līkloči viņu nu atveduši uz uzņēmumu, kur valodu zināšanas ir viens no pamatbalstiem. Vineta jau trīs gadus ir klientu menedžere filmu, seriālu un pro grammu tulkošanas un adaptēšanas kompānijā SDI Media Latvia. Patlaban tik noderīgās plānošanas prasmes un precizitāti viņa pamatīgi izkopusi savā iepriekšējā darbā, vadot Siemens zīmola veikalus un servisa centru.

Serviss un veikali

Siemens meitaskompānijā TEKA Telekom Vineta sāka strādāt jau paralēli studijām. Pirmo darba pieredzi viņa iepriekš bija ieguvusi kā pārdevēja operatore fotosalonā, savukārt TEKA Telekom se kretāres amats izrādījās sākums dzīves posmam, kas iemācīja ļoti daudz.

Vinetas ierašanās uzņēmumā sakrita ar pārmaiņām tajā. Kompānija, kas tirgo Siemens mobilos telefonus, radiotelefonus un telefona centrāles un nodrošina pilnu to servisu, Latvijā sākotnēji apkalpoja tikai lielos uzņēmumus, bet tad nolēma attīstīt arī mazumtirdzniecību un atvērt autorizētus zīmola veikalus. Līdz ar pirmā atvēršanu Vineta kļuva par tirdzniecības menedžeri. «Laikam kā sekretāre biju sevi labi parādījusi,» viņa smaida. Stāvējusi aiz letes, meklējusi arī jaunus klientus. Kad pēc meitas piedzimšanas Vineta atgriezās darbā, viņai uzticēja jaunā Siemens servisa centra vadību, vēlāk arī piecus Siemens veikalus. «Man vienmēr vaicāja, kā servisa centru var vadīt sieviete, bet mans darbs jau nebija tehnisks, tā bija vairāk koordinēšana, sadarbība ar Vāciju u.tml.,» stāsta Vineta. Noderīgu pieredzi sniedza daudzie komandējumi un semināri, kurus vācu Siemens AG ik gadus organizēja savām servisa organizācijām visā pasaulē. Lai papildinātu darbā nepieciešamās zināšanas, Vineta ieguva maģistra grādu mazo un vidējo uzņēmumu vadībā LU. Bet, auklējot mājās otru meitiņu, Vineta vienā brīdī saprata - šajā darbā vairs īsti nav kur kāpt. «Principā biju sasniegusi visu, ko varēju. Gribējās sākt ko jaunu, radošu, gribējās darbu ar cilvēkiem, bet no tirdzniecības biju nogurusi.»

400 filmu mēnesī

Dekrēta atvaļinājuma laikā Vineta ārštatā sāka tulkot filmas SDI Media Latvia un jau pēc pusgada saņēma piedāvājumu kļūt par klientu menedžeri, jo arī šī kompānija sāka augt. «Sākumā bijām trīs menedžeri, grāmatvede, direktors un trīs inženieri. Šobrīd esam trīsreiz lielāki,» Vineta klāsta. Viņa atbild par filmu un pārraižu tulkošanu, titrēšanu un ierunāšanu TV kanāliem TV3, TV3+, TV3 Igaunija, TV 1000 Premium, Viasat Sports, arī pati turpina tulkot. Paralēli viņas pārziņā ir ierakstu laika plānošana četrās SDI Media Latvia studijās, saskaņojot gan tehniķu, gan aktieru - filmu un pārraižu ierunātāju - darbu.

Strādājot SDI Media Latvia, priekšstats par filmu ierunāšanu mainījies. «Tas nemaz nav tik viegli, ne katrs to spēj,» Vineta saka. Caur viņas rokām ik mēnesi iziet ap 400 filmu un raidījumu, tāpēc tos visus noskatīties nav reāli. Paveiktā kvalitātei tomēr jāseko uzmanīgi, un Vineta uzsver, ka galaprodukts atkarīgs no visiem iesaistītajiem - tulkiem, tehniķiem, aktieriem. Ja kāds pieļāvis kļūdu, to var nākties labot pārējiem.

Problēmas vairs nemoka

Kļūdu izskaušanai kompānija patlaban velta lielu uzmanību, Vineta stāsta. Arī viņai ikdienā nācies saskarties ar nozares problēmu - trūkumiem tulku profesionalitātē. Labus tulkus atrast ir grūti, un lielākais klupšanas akmens daudziem ir neizkoptas dzimtās valodas zināšanas. Tomēr situācija pamazām uzlabojas, kompānija arī rīko seminārus, lai palīdzētu tulkiem izprast tieši filmu tulkošanas specifiku.

Vinetai viņas darbs patīk. Tajā netrūkstot radošuma, un brīžos, kad jātiek galā ar kādu neikdienišķu projektu, piemēram, Jaunā viļņa titrēšanu tiešraidē, ir daudz stresa, taču arī azarta un gandarījuma. Atbildību («tas taču ēters!»), darba tempu un sastrādāšanos ar dažādiem cilvēkiem Vineta sauc par galvenajiem izaicinājumiem. «Aktieri ir personības, un katram jāpielāgojas.» Pozitīvās emocijas tomēr esot pārsvarā. «Strādājot Siemens, man katru dienu bija jārisina problēmas, kas mazliet nomocīja. Uz servisu cilvēki nāk tad, kad kaut kas nedarbojas, tāpēc tas bija psiholoģiski smagi. Savukārt te problēmu risināšana ir ar pozitīvu zīmi - kā kaut ko labāk, ātrāk, interesantāk izdarīt. Tas man patīk,» saka Vineta. Darba ritms atkarīgs no paša spējas saorganizēties, tāpēc atliek laiks ģimenei, ceļojumiem, sportiskām aktivitātēm. Starp Vinetas hobijiem ir arī valodas un fotografēšana, ko gribētu apgūt nopietnāk. Gribētu vēl pastudēt tūrismu vai jurisprudenci, bet tas ir dārgi, tāpēc ieceres pagaidām atliktas, atzīst Vineta. Viņa pieļauj, ka kādā brīdī arī darbā būs sasniegti zināmi griesti un gribēsies pamēģināt ko jaunu. «Nedomāju, ka šeit apstāšos, bet pagaidām esmu apmierināta, jūtos droša un daru darbu, kas man ikdienā sniedz prieku, lai arī brīžiem jārisina saspringtas situācijas,» Vineta saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2009
vecākā klientu lokālo klientu menedžere SDI Media Latvia
2006-2009
klientu menedžere SDI Media Latvia
2005
ārštata tulks SDI Media Latvia
2000-2005
tirdzniecības un servisa vadītāja SIA TEKA telekom
1999-2000
Tirdzniecības departamenta menedžere SIA TEKA Telekom
1997-1999
sekretāre SIA TEKA Telekom
1995-1997
fotosalona pārdevēja operatore SIA EBG

Hierarhija

SDI Media Latvia direktors

klientu menedžeri, to skaitā Vineta Vilgute, kā arī tehniķi un ierunātāji

apmēram 120 tulku

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?