Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pa vidu divām strīda pusēm

Janvārī atgriezusies no Ņujorkas, kur pavadīja astoņus mēnešus profesionālajā praksē Manhetenas Mediācijas centrā, Baiba Orbidāne (25), kas Rīgā strādā par jaunāko juristi zvērinātu advokātu birojā LAWIN, pati sev ir vēl skaidrāk definējusi jau iepriekš apjausto - to, ka vēlas aktīvi piedalīties mediācijas vides pilnveidē Latvijā.

Tā šeit vēl tikai sākusi veidoties, jo Mediācijas likums tika pieņemts pagājušā gada jūnijā, bet tiesās mediācija praktiski sākusi figurēt no šīgada janvāra. «Unikāls brīdis, kurā jālec iekšā,» Baiba pamato, kāpēc ar jauniegūtajām zināšanām grib palīdzēt attīstīt šo jomu. Mediācija, viņasprāt, dažādu strīdu risināšanā ir lieliska alternatīva tiesai.

Studenta paša atbildība

Baiba par juristi kļuva, var teikt, nejauši - aizejot līdzi draugiem uz LU. «Bija doma mācīties finanses. Bet juristos tolaik vēl bija iestājeksāmeni, un tas šķita izaicinājums - pamēģināt nokārtot. Tā kā izdevās eksāmenus nolikt ļoti labi, paliku studēt. Šī nejaušā izvēle izrādījās man ļoti atbilstoša,» Baiba stāsta.

Lai gan studenti nereti činkst, ka studijās teorijas ir nomācoši vairāk nekā praktiskās puses, Baiba uzskata, ka praktiskās iemaņas pa daļai ir pašu studentu atbildība. Ja paralēli mācībām cenšas iziet praksi dažādās vietās, studiju programmai nav ne vainas. Baiba darījusi tieši tā. «Iespēju ir daudz, un studiju laiks ir labākais, lai papētītu un noskaidrotu, kurš virziens tev ir vistuvākais,» viņa saka un piebilst, ka jau tad strīdu risināšana un civiltiesības saistījušas visvairāk.

Priekšstatu par jurista darbu Baiba guva, izvēles studiju kursa ietvaros pieredzējušu juristu vadībā konsultējot cilvēkus LU Juridiskās prakses un palīdzības centrā, kā arī Latvijas Cilvēktiesību centrā. Ar advokātu biroja darbību viņa iepazinās praksē ZAB Sorainen, savukārt prakse divās valsts iestādēs sniedza labu papildinājumu privātajā sektorā apgūtajam un novērotajam. «Prakse Satversmes tiesā bija laba tieši teorētisko zināšanu ziņā - tās noder arī tagad, kad LAWIN darbojos tiesvedības prakses grupā. Interesanti bija arī Ārlietu ministrijā. No Latvijas vēstniecībām ārvalstīs nāca problemātiski juridiski jautājumi, un ministrijai bija jāsniedz konsultācijas, kā labāk rīkoties. Tas bija labs treniņš ar starptautisko tiesību elementiem.»

Arī LAWIN Baiba vispirms nonāca kā praktikante, bet pēc tam palika pastāvīgā darbā. Kā jaunākā juriste viņa sadarbojas ar dažādu starptautisku pētījumu īstenotājiem, kuri pēta Latvijas likumdošanu, bet strīdu risināšanas grupā viņa ikdienā veic juridisko izpēti dažādās lietās par dažādiem, bieži vien - ļoti sarežģītiem - jautājumiem, kas var pat mainīt tiesu praksi Latvijā, jo klienti birojam parasti lūdz palīdzību, kad citādi netiek galā.

Fonds bija atsaucīgs

Juridisku strīdu risināšanā pasaulē arvien izplatītāka kļūst mediācijas izmantošana, kas Baibu interesē. Arī viņas darbavieta cenšas sekot līdzi tendencēm nozarē, turklāt mediācija Latvijā nupat sākusi nopietni atsperties. Tas viss, kā arī maģistrantūras pabeigšana Baibai lika izlemt: ir īstais brīdis pieteikties Baltijas - Amerikas Brīvības fonda (Baltic-American Freedom Foundation, BAFF) profesionālās prakses programmai, kas solīja stažēšanos ASV. Fonds bija atsaucīgs, un Baiba ieguva stipendiju. «Domāju, arī viņi saskatīja, kā tas varētu Latvijai pēc tam būt noderīgi,» Baiba komentē.

Mediācija ir iespēja atšķetināt strīdu, pusēm izvairoties no tiesāšanās. Mediators palīdz strīdniekiem saprast savu un otra situāciju un to, vai strīdu var atrisināt vienojoties. Baiba stāsta, ka Latvijā no janvāra tiesnešiem civillietās ir pienākums ieteikt pusēm mediāciju. Pie mums to nereti reklamē kā izmaksu un laika ietaupījumu, kā tas arī ir, savukārt ASV tiekot uzsvērts vēl viens mediācijas pluss - tas ir veids, kā pusēm strīda risināšanas gaitā saglabāt labas attiecības, kas sevišķi būtiskas, piemēram, ilgtermiņa biznesa sakaros. «Mediācija nav universāls rīks jebkādu strīdu risināšanai, bet atsevišķos jautājumos tas ir ļoti progresīvs paņēmiens,» Baiba uzskata.

ASV viņa mediācijas jomā stažējās tur, kur mērķtiecīgi bija vēlējusies. «Negribēju nokļūt advokātu birojā, jo tur vairāk būtu jādomā par klientu interesēm, tas nebūtu tāds vispārīgs skats uz mediāciju. ASV vairākos štatos ir pieņemts atsevišķs regulējums par mediāciju, un Ņujorkas štatā ir sabiedriskās mediācijas centri, ko finansē tiesu sistēma. Tur strādā darbinieki, kas organizē mediācijas procesus jebkurai personai, kam ir strīds tiesā (sākot no mazo prasību tiesām līdz pat augstākajai tiesai), un tas ir bezmaksas pakalpojums. Es stažējos lielākajā no šādiem centriem - Manhetenas Mediācijas centrā, ko pārrauga Ņujorkas Miera institūts,» Baiba stāsta.

Runāja no rīta līdz vakaram

Prakses pirmajos mēnešos Baiba iepazina mediācijas nianses, vēroja, kā tā notiek dzīvē, sanācis iesaistīties arī mediācijas procesos, kur pusēm izdevies vienoties. Tāpat viņa uzrunāja cilvēkus tiesās, piedāvājot šo iespēju, konsultēja viņus uz vietas centrā, kā arī palīdzēja komunicēt ar centra brīvprātīgajiem mediatoriem. Savukārt stažēšanās otru daļu Baiba pavadīja centra kvalitātes nodrošināšanas departamentā, kas seko, kā mediatori veic savu darbu, un domā, kā to uzlabot. «Guvu pilnu ieskatu mediācijā - gan no darītāja puses, gan no vērtētāja. Visi kolēģi centrā bija ļoti draudzīgi un pretimnākoši, centās, lai es no prakses iegūtu pēc iespējas vairāk.»

Tiesa, latvietei bija jāpierod pie amerikāņu patikas komunicēt - darbā nācies runāties no rīta līdz vakaram, ieskaitot small-talk. «Mēdz teikt, ka amerikāņi ir nedaudz māksloti un īstenībā viņus neinteresē, kā tev iet, bet man šķiet, ka tāda pozitīva komunikācija, pat ja virspusēja, ikdienā vairo pozitīvās emocijas,» Baiba smaida. Iepriekšējā ārzemju pieredze viņai bija Erasmus studijas Portugālē, bet grūtību iejusties neesot bijis ne toreiz, ne ASV - uz Ņujorku ciemos braukusi ģimene un draugi, un pilsētas multikulturālā vide Baibai šķitusi visai komfortabla. Citu kultūru atšķirības viņa iepazinusi arī mediācijas centrā, bet par Ņujorkas darba kultūru saka - Latvijā cilvēki strādā tikpat daudz un intensīvi, cik tur.

Citiem iespējamajiem BAFF praktikantiem Baiba iesaka vienu: «Doties vai ne? - viennozīmīgi doties! BAFF paši šo programmu reklamē kā labāko pieredzi tavā dzīvē. Es kā juriste uz šādu banālu saukli, protams, raudzījos skeptiski. Bet arī man jāatzīst, ka tā tiešām ir vienkārši lieliska pieredze.» Baiba gan piebilst, ka pirms tam pašam jāsaprot, kādā vietā un tieši kādas zināšanas praksē ASV gribētos iegūt - tad stažēšanās laikam būs lielāka pievienotā vērtība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?